W RAW tez tak masz? Jak nie to kompresja jpg powoduje taki efekt :)
Wersja do druku
W RAW tez tak masz? Jak nie to kompresja jpg powoduje taki efekt :)
ekstensywna obróbka :)?
Nie wiem czy to Ci w czymś pomoże, mam nadzieję że nie zaszkodzi.
Canon 5D, 12.7 MP, format RAW, zakres tonalny przy ISO 100 uzyskuje wynik na poziomie 8.2 EV
Canon 5D Mark II, 10.0 MP, format sRAW1, zakres tonalny przy ISO 100 powinien oscylować w granicach 7.5-8.5 EV
Canon 6D, 11 MP, format MRAW, zakres tonalny przy ISO 100 uzyskuje wynik na poziomie 8.7 EV
Im więcej MP tym zakres tonalny spada.
Canon 5D Mark II, 21.0 MP, format RAW, zakres tonalny przy ISO 100 uzyskuje wynik na poziomie 6.5 EV
Canon 6D, 20 MP, format RAW, zakres tonalny przy ISO 100 uzyskuje wynik na poziomie 7.5 EV
Dlatego jak chcesz mieć zdjęcia jak z 5D, to nie pchaj się w wyższe MP.
Źródła informacji:
Canon EOS 5D Review: Digital Photography Review
Test Canon EOS 5D Mark II - Zakres tonalny - Test aparatu - Optyczne.pl
Test Canon EOS 6D - Zakres tonalny - Test aparatu - Optyczne.pl
To co na zdjęciu jest to wg mnie jest banding. Ja używam 5d mki i często coś takiego mam ale to też kwestia dobrego wywołania RAWa o czym mówi np Karol Smoderek. :) I faktycznie jeśli tylko studio to w zupełności Ci mki wystarczy i do tego jakaś porządna Lka albo i dwie.
Ja miałem problem pomiędzy mkII a 6d.
Wybrałem 6d i naprawdę nie żałuje porównywałem testowałem czytałem i znalazłem wiele i technicznych i praktycznych plusów 6d
Wymienię kilka:
1. większa przestrzeń tonalna
2. lepsza szczegółowość (wynika i z testów internetowych i moich osobistych)
3. AF lepiej działa (mimo że w studio kładzie się na niego laskę) ale przychodzą takie dni że się przydaje (lepiej mieć niż nie mieć)
4. i chyba jedna z fajniejszych rzeczy w studio wi-fi, a w plenerze sterowanie z telefonu/tableta. Moim zdaniem genialna sprawa bardzo ułatwiająca przydatna funkcjonalna
według mnie jest tak jak w testach na DXOmark:
Canon EOS 6D versus Canon EOS 5D Mark II versus Canon EOS 5D - Side by side camera comparison - DxOMark
Moje praktyczne odczucia potwierdzają te wyniki
ja póki co mam jeszcze oba, tydzień temu kupiłem 6D, dziś pierwszy ładniejszy dzień na testowanie i takie oto są skutki :) mega pozytywnie zaskoczył mnie AF, który w dość szybkim sporcie sprawdził się extra jak na moje potrzeby. AF w 5D ledwie nadążał za truchtającym spokojnie psem, a tutaj wszystko super. Wcześniej poprzeglądałem tutoriale canonUSA na YT, np:
https://www.youtube.com/watch?v=EkAa6SfVJ7Q
https://picasaweb.google.com/1130505...COCsgMqdtMjNfQ
Na 100 proc jest to banding i na 99proc chodzi o 8bitowego jpga bo w rawie takich rzeczy normalnie nie ma :)
W warunkach studyjnych nie testowałem ani 6d ani 5dII, ale w reportażu 6d wygrywa. Co do tego paskowania to wg mnie albo problem dotyczy monitora wyświetlającego albo gdzieś został popełniony błąd w obróbce. Zrób rawa i w wywoływarce wybierz docelowy format TIFF 16bit i wtedy oceń jak wygląda. Wiem że każda kolejna generacja sensorów ma coraz słabsze filtry kolorystyczne na matrycy aby lepiej sensor radził sobie w wyższych iso. Cierpi na tym separacja kolorów (gorsze, zlewające się czerwienie, fiolety itd) ale takich cudów(pasków) to nawet chyba sensor z kompaktu nie wypluwa.
Podsumowując - o sensor bym się nie martwił.
Miałem 5D Mark II ale kolega użyczył mi 5D i po wielu moich porównaniach zdecydowałem się sprzedać... Mark II i kupić starszego brata (dla kogoś może to być dziwna trochę ta zamiana) ale zdjęcia bardzo i bardziej podobają mi się ze starego 5D ponieważ są ostrzejsze, mają lepszą kolorystykę i są przyjemniejsze w odbiorze.
Identycznie było przy porównaniu Nikona D700 z D600 a więc to może być kwestia Mpix bo już z D800 zdjęcia były mocno "techniczne" i sztuczne w odbiorze - można oczywiście przeskalowywać ale kto ma czas to OK.
ISO (do 1600) i zakres tonalny wg mnie taki sam ale ważna uwaga porównując zdjęcia 5D i 5D Mark II czy 6D np. na ISO 1600 trzeba mieć na uwadze że najbliżej deklarowanych wartości jest 5D - ISO1369, Mark II - ISO1093, 6D - ISO1210
Zagłębiając się w szczegóły to w jasnych i ciemnych partiach mam wrażenie że zdjęcie zrobione z 5D jest zgodne z akomodacją ludzkiego oka i dlatego tak może się podobać -, ale to moja teoria.
Co do zdjęcia z pierwszego posta to w nie ma takich rzeczy w Rawie - zdjęcie źle wywołane.
Zdecydowanie polecam poszukać zdrowego 5D i za resztę kasy w stosunku do 6D kupić fajne szkła.