Ja swego czasu sprzedawałem Eizo.. ale to było jakieś 7 lat temu.. Nie wiem jak się maja teraz...
Wersja do druku
Ja swego czasu sprzedawałem Eizo.. ale to było jakieś 7 lat temu.. Nie wiem jak się maja teraz...
Jako,że jest to mój pierwszy post na forum więc Witam wszystkich.
Nie będę zakładał nowego tematu ,ponieważ ten jest chyba odpowiedni dp "problemu" z jakim chciałbym się uporać .tak pokrótce : Wczoraj zakupiłem monitor NEC p232w ,pierwsze uruchomienie i ...kolory wyblakłe,kontrast jakiś nijaki i ogólnie kiszka.Po wgraniu profili przez Spectra View II 80/100/ 120 to samo . Nie wierzę aby tej klasy monitor miał kolory gorsze jak poprzednio używany IIyama z matrycą TN.
Pół nocy przesiedziane w necie na szukaniu rozwiązania.Nie za bardzo znam się na tym ale z tego co wyczytałem to problem leży chyba po stronie zarządzania kolorami przez Win7.Próbowałem ustawiać profil monitora w Zarządzaniu Kolorami ,zmieniać ustawienia itp ale na nic to się zdało. Zapewne cos robię źle albo nie tak jak trzeba. Kartę graficzną przywróciłem do ustawień domyślnych. Monitor z komputerem podłączony poprzez DVI ...Może trzeba wgrać jakieś sterowniki? Kiedy otworzyłem Lightrooma to zdjęcia ...szkoda gadać:D kolorystyka ,kontrast ,nasycenie ,wszystko szare i nijakie.
Sam już nie wiem co może być nie tak.Tak jak już pisałem ,moja wiedza na ten temat jest na poziomie podstawowym więc prosze o pomoc oraz wszelkie sugestie,które pozwola na rozwiązanie tego "problemu
Prawdopodobnie jest dobrze. To typowy objaw po zmianie monitora TN (dziadowskiego) na monitor profesjonalny. Z czasem przywykniesz.
Jedynie kalibracja przez fachowca da odpowiedź, czy jest prawidłowo.
Sorki Panowie ale po przesiadce z TN na IPS kolory i czern powinna zabijac.
Raczej odwrotnie! Tanie monitory mają bardzo wywindowaną jaskrawość, która zgodnie z fizjologią widzenia, powoduje postrzeganie wyższego nasycenia. Dzięki temu zjawisku na badziewiu kolor wręcz żre w oczy a na wyższej klasy sprzęcie staje się bardziej normalny. Osoby przesiadające się na zawodowe monitory często oczekują Bóg wie czego a tymczasem obraz na nich jest brudny, mało nasycony, słowem mało atrakcyjny. Tak jak rzeczywistość za oknem.
To takie kwiatki... no ale czern chyba musi pozostac czarna :)?
Wlasnie ips chyba ta czern najlepiej wyswietla choc i tak srebrzy.