Odp: Prośba o ocenę 5D+24-70/2.8 L , czy wszystko OK ?
A nie nakręciłeś przypadkiem jakiegoś filtra UV na obiektyw? Mój 24-70 zgłupiał po założeniu filtra UV Hoya HMC, na żółtym forum znalazłem wątek z podobną sytuacją po założeniu filtra obiektyw miał problemy z ff/bf. Po zdjęciu filtra af znów jest pewny i celny.
Cytat:
Zamieszczone przez
darkon
A nie nakręciłeś przypadkiem jakiegoś filtra UV na obiektyw? Mój 24-70 zgłupiał po założeniu filtra UV Hoya HMC, na żółtym forum znalazłem wątek z podobną sytuacją po założeniu filtra obiektyw miał problemy z ff/bf. Po zdjęciu filtra af znów jest pewny i celny.
Od nowości mam nakręcony ten sam filtr UV, robiący również za osłonę... Hmm jutro, jak wstanie słońce spróbuję bez niego. Dzięki za poradę. :)
Niestety, po zdjęciu filtra UV sytuacja w ogóle się nie poprawia. Nie jestem w stanie ręcznie ustawić ostrości, efekt jest taki, jakby wręcz brakowało skali. Ustawiam na MF nieskończoność (pierścień na opór) a wciąż drzewa w oddali są rozmyte a budynki bliskie są ostre ... Czyli BF. Natomiast jak robię coś z bliska, to łapię gigantyczny FF. :? No i co tu teraz ustawić ? Mowa oczywiście ciągle o ogniskowej 24mm ...
sprawdź z innym twoim szkłem czy ostrzy poprawnie z bliska i daleka i ślij zestaw na kalibrację na żytnią. powinni to wyregulować. Przed wysłaniem możesz sprawdzić na innym body czy twoje 24-70 ostrzy poprawnie na skrajnych ogniskwych z bliska i z daleka. Wtedy sam dojdziesz do wniosków co jest nie HALO puszka czy szkło? Miałem starą piątkę i przez parę lat przeszło wiele używanych szkieł i choć poprzedni właściciele mówili o lekkich korektach w swoich body ja miałem zawsze w punkt (poza 24mm).
Jak wysyłać do kalibracji to tylko cały zestaw - inaczej nie ma sensu.