Odp: Photobank - gdzie kupić?
Odświeżam wątek. Czy ktoś z Was kupił może niedawno takie urządzenie, pozwalające bez laptopa zgrać zdjęcia z kart SD i CF na photobank? Kiedyś były dostępne całkiem ciekawe opcje (nawet z podglądem rawów), ale ich pojemnośći nie pasują do dzisiejszych realiów...
Karty pamięci zrobiły się bardzo tanie i chyba pomysł na foto bank się definitywnie skończył.
Niedawno znalazłem taki w jakimś niemieckim sklepie, ale był bardzo drogi, a ja potrzebuję fakturę/rachunek.
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Odświeżam wątek. Czy ktoś z Was kupił może niedawno takie urządzenie, pozwalające bez laptopa zgrać zdjęcia z kart SD i CF na photobank? Kiedyś były dostępne całkiem ciekawe opcje (nawet z podglądem rawów), ale ich pojemnośći nie pasują do dzisiejszych realiów...
i predkosci dzialania tez nie ;)
mam takie cos: https://www.ravpower.com/rp-wd03-fil...ss-router.html i sobie osobiscie bardzo chwale.
to jest czytnik SD/USB, router wifi, powerbank w jednym, wiec oprocz tego wymagac bedzie jeszcze dysku badz pendrive'a (do backupu SD) badz czytnika + pojemnej karty SD (do backupu CF lub innych kart) i oczywiscie urzadzenia androidowego/jablkowego lub komputera do jego obslugi (kontrolera)
zaleta jest bardzo niska cena, niezawodnosc i szybkie transfery (bo wewnetrzne, bez przesylania danych do/z kontrolera). z tego ostatniego wynika plus w postaci niezaleznosci od kontrolera o tyle, ze mozna z niego (komorki, tabletu, kompa) tylko odpalic transfer katalogu, przelaczyc sie na publiczne wifi, pojsc z ta komorka na spacer a po powrocie tylko skontrolowac, ze cale kopiowanie przeszlo.
wada jest obsluga z poziomu www (firmowy app byl testowany chyba na telefonach z Androidem 4, na moim niemlodym S5 nie bangla), wiec raczej zbyt skomplikowane dla wiekszosci jablkowej sekty, ale i "humanisci" wsrod niejablkowych moga sie nie polapac :) poza tym to jest kompaktowe i bezpieczne wylacznie w przypadku backupu SD na malutenkiego pendrive'a, bo wtedy wszystko siedzi sztywno i w terenie mozna wrzucic w plecak i isc dalej. w przypadku dyskow zewnetrznych czy czytnikow CF dochodza wystajace elementy i kabelki, wtedy to raczej wylacznie do backupu stacjonarnego, tak wieczorem w pokoju, po calym dniu zdjeciowym.
A propos phtobanków - nie czytujcie optycznych...:
https://www.optyczne.pl/11921-news-L...w_z_drona.html
nawet wersja SSD jest:
https://www.optyczne.pl/11908-news-N...af%C3%B3w.html
Dając powyższe linki moją intencją nie jest reklamowanie czegokolwiek.
Akustyk - Ciekawe urządzenie, ale niestety nie sprawdzi się w moim przypadku. Na kilka wypraw zabierałem specjalnie kupionego do tego, najlżejszego używanego netbooka, jakiego znalazłem (by codziennie tworzyć kopie zapasowe na zewnętrznym dysku zdjęć z 2 aparatów - stąd też potrzeba i CF i SD), ale to zawsze dodatkowy kilogram do targania w bagażu podręcznym... A mi chodzi o urządzenie samowystarczalne, które nie potrzebuje komputera/smartphona itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
do tego to i wczesniejsze modele Wireless Passport wystarcza, ale oczywiscie pomysl jest dobry, w tym wypadku nawet lepszy niz ww. Ravpower
Ciekawe! Nawet nie wiedziałem, że pomysł Photobanków nie upadł :)
telefon z usb otg + czytnik. Dodatkowe noszenie to tylko czytnik, bo telefon i tak się nosi.
Michalab - do jakiego telefonu można podpiąć dysk przenośny 2.5 i czytnik kart jednocześnie?