Odp: Lustro cyfrowe o "osiągach" co najmnie EOS300
jak sobie pomnożysz ogniskową przez 1.6 to z tego ledwie 55 zrobi się prawie to samo co masz w analogu. APS-C to połowa klatki analoga.
telekonwerter z EOSA 300? te obiektywy o których mowa nie współpracują z telekonwerterami (może kenko) ale to i tak ma mały sens, obiektyw z analoga będzie działał z cyfrą (pomnożenie ogniskowej przez 1.6 tego 28-90 da ci pogląd z jakimi kątami widzenia będziesz miał do czynienia)
--- Kolejny post ---
jak sobie pomnożysz ogniskową przez 1.6 to z tego ledwie 55 zrobi się prawie to samo co masz w analogu. APS-C to połowa klatki analoga.
telekonwerter z EOSA 300? te obiektywy o których mowa nie współpracują z telekonwerterami (może kenko) ale to i tak ma mały sens, obiektyw z analoga będzie działał z cyfrą (pomnożenie ogniskowej przez 1.6 tego 28-90 da ci pogląd z jakimi kątami widzenia będziesz miał do czynienia)
A co powiecie na ten zestaw - Lustrzanka CANON EOS 1200D (18-55mm DC + 50mm F1.8) - Ceneo.pl ? Te dodatkowe 50mm warte 500zł? Bo 1200D z samym obiektywem już 1500zł kosztuje.
--- Kolejny post ---
A co powiecie na ten zestaw - http://www.ceneo.pl/30165427 ? Te dodatkowe 50mm warte 500zł? Bo 1200D z samym obiektywem już 1500zł kosztuje.
--- Kolejny post ---
Czy może takie cudo z Tamronem - http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-1200d-18-55-mm-dc-iii-70-300-dild-akcesoria.bhtml#opis
--- Kolejny post ---
Czy może takie cudo z Tamronem - http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-1200d-18-55-mm-dc-iii-70-300-dild-akcesoria.bhtml#opis
1200D średnio to wygodne, tego tamrona sobie odpuść (moim zdaniem).
Może jednak coś używanego, 40D, tu zostanie jeszcze na jakieś szkło, lub 50D.
--- Kolejny post ---
1200D średnio to wygodne, tego tamrona sobie odpuść (moim zdaniem).
Może jednak coś używanego, 40D, tu zostanie jeszcze na jakieś szkło, lub 50D.
Przecież Twój obiektyw ma bagnet EF i możesz go używać w lustrzankach cyfrowych Canona.
Do tego 50D i powinieneś być zadowolony.
Zostanie jeszcze parę pln na zmianę obiektywu jak obecny się znudzi
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Przecież Twój obiektyw ma bagnet EF i możesz go używać w lustrzankach cyfrowych Canona.
Do tego 50D i powinieneś być zadowolony.
Zostanie jeszcze parę pln na zmianę obiektywu jak obecny się znudzi
Owszem,bagnet ef, ale współpraca tylko na pełnej dziurze, przerabiałem temat na 400d. Fotografia przyrodnicza jest pojęciem tak samo szerokim jak rozrzut cenowy w aparatach, o które pytasz. Na początek kup to na co cię stać, proponuję 40d, obiektywy...70-300 (Canon is lub tamron vc usd. W ostateczności sigma) na początek wystarczy, później będziesz sam wiedział czego ci brakuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
geohound
Jaką polecilibyście lustrzankę cyfrową z zestawem możliwości znanych z EOSa? Chodzi mi o te wszystkie tryby sportowe, pejzaże, portrety, Tv, Av, M, A-DEP, ostrzeniem na wybrane punkty kadru + ewentualnie jakieś dodatkowe bajery....
Te bajery - tzn programy typu: portret, sport, pejzaż nie są do niczego potrzebne. Na M, czy Av zrobisz lepsze zdjęcie. Nikt nie robi sportu korzystając z programu 'sport'.
A może się mylę, bo w 7D nie mam takich udogodnień jak sport, portret, hdr, pejzaż, czy zdjęcie kozy. Z użytecznych bajerów jedynie C1÷3. Za tyle kasy. Panowie skandal :).
Racja, tak to można tylko w pralce pranie robić, ma mnóstwo programów tematycznych, moja ma nawet manual, bo jest ikonka z napisem "pranie ręczne":D . 7d wygląda przy niej jakoś tak ubogo i jeszcze wszystko trzeba ręcznie ustawiać:)
I ja polecę 40D, ma go mój tato (spadek po mnie :D) i będę go miał ja jak się 5DII i Tamron sprzedają :) Do tego bardzo fajnym obiektywem będzie Tamron 17-50 tylko koniecznie sprzedający ma udostępnić sample bez obróbki, są jeszcze tacy co na aukcjach linki wrzucają. Za 700-800zł się kupi bez VC. Jak tele to polecam Tamrona 70-300 VC USD bo nawet 55-250 IS się przy nim chowa (mam w domu oba) :) no ale to wydatek ok. 1k pln. Możesz też poszukać 40D z kitowym 18-55 IS nawet za 800zł i dokupić właśnie tele :)
Dobra Panowie, a gdyby chodziło o wzięcie 100D, 700D albo 1200D? Odkładamy na bok ich ceny, wszystkie mają chyba te same obiektywy 18-55.
--- Kolejny post ---
Dobra Panowie, a gdyby chodziło o wzięcie 100D, 700D albo 1200D? Odkładamy na bok ich ceny, wszystkie mają chyba te same obiektywy 18-55.
Nie mam żadnego z nich, proponuję ci natomiast zapoznanie się ze specyfikacją, zdjęcie zrobisz każdym z nich, a jakie to już zależy od twoich umiejętności w fotografii oraz w cyfrowej obróbce zdjęć. Pisałem ci o 40d, bo to w miarę tanie i dobre body. Szybkość af i ilość zdjęć w serii jest nie bez znaczenia, jeżeli chcesz cykać przyrodę no i zostanie ci na dodatkowe szkło. Możesz też inaczej. Kup nowy 1100 z kitem i szukaj swojej niszy fotograficznej szlifując przy okazji warsztat. Na razie chcesz cykać wszystko, a w czym poczujesz się dobrze? Sam zobaczysz.
--- Kolejny post ---
Nie mam żadnego z nich, proponuję ci natomiast zapoznanie się ze specyfikacją, zdjęcie zrobisz każdym z nich, a jakie to już zależy od twoich umiejętności w fotografii oraz w cyfrowej obróbce zdjęć. Pisałem ci o 40d, bo to w miarę tanie i dobre body. Szybkość af i ilość zdjęć w serii jest nie bez znaczenia, jeżeli chcesz cykać przyrodę no i zostanie ci na dodatkowe szkło. Możesz też inaczej. Kup nowy 1100 z kitem i szukaj swojej niszy fotograficznej szlifując przy okazji warsztat. Na razie chcesz cykać wszystko, a w czym poczujesz się dobrze? Sam zobaczysz.