@ cobalt jeśli możesz powiedzieć to za jaką cenę opłaca się kupić to szkiełko ? lub za ile ty kupiłeś. zastanawia mnie jaka jest granica rozsądku.
Wersja do druku
@ cobalt jeśli możesz powiedzieć to za jaką cenę opłaca się kupić to szkiełko ? lub za ile ty kupiłeś. zastanawia mnie jaka jest granica rozsądku.
I widzisz, zbieraj kasę na 2,8 - bo jednak warto.
Jak będzie taka potrzeba, to podepniesz TC x1,4 czy x2 i nie będzie brakowało światła na jakieś szczególne przypadki.
no i jeszcze jedno czy może podpinałeś to szkło do extendera 1,4x lub 2x może wiesz jak się ono zachowuje?
Muszę robić z widowni i mam obiecaną stałkę do krótkotrwałego użycia 200/2,8. Zobaczę czy da radę i na jakiej hali to będzie.
--- Kolejny post ---
Podpinałem x1,4 i jest nieźle, ale to nieznacznie widać. Porównaj foty bocianów - jedna fota z TC, druga bez :
http://www.canon-board.info/przyroda...2/index11.html
Granica rozsądku powiadasz.
Mnie przywiózł obiektyw znajomy z Norwegii. Od kolesia, który użył go kilka razy. Oddał szkło do serwisu na gwarancji i z takim papierem go kupiłem za 3 400zł. Norweg zmieniał sprzęt i chciał wszystko sprzedać, bo najarał się na Nikona. Dla mnie 3 400zł było ceną dość wysoką, ale jak zobaczyłem szkło, to poszedłem w debet przy "ścianie płaczu" w ułamku sekundy. Tak swoją drogą, to ciekawe ile ta kanalia (kolega) ze mnie zerwał bokiem :).
Musisz być czujny, bo bywają okazje na Allegro. Mnie jedna przeszła koło nosa miesiąc wcześniej. Jakiś fotoziutek - czyli koleś, który wyszarpał kasę z Unii na działalność gospodarczą jako ślubniak sprzedawał kupę sprzętu za 1/2 ceny. Jak się dostało na rozwój firmy 2 lata temu 40 000zł, to można poszaleć. Tak czy inaczej 2-letni 70-200/2,8 został sprzedany za 3 200zł.
Osobiście nie lubię starszych obiektywów niż 3 lata. Myślę, że w granicach 3 500÷3 200zł można spokojnie kupić dobrą sztukę. Zostają jeszcze okazje w komisach, ale to ciężka sprawa i tu już sprzęty są znacznie starsze.
Zamieść ogłoszenie na wszystkich możliwych forach w kraju. Może ktoś się zgłosi. No wiesz: "Canona 70-200/2,8 zdecydowanie kupię w rozsądnej cenie (prawie za darmo)".
Czyli TC daje straty na obrazie nawet mimo ze to stworzone dla siebie urządzenia. Myślałem że będzie to mniejsza różnica. no nic to też będę musiał przemyśleć.
Wiesz może gdzie jeszcze oprócz allegro mogę kupić w miarę bezpiecznie obiektyw?
W lutym miałem ten sam dylemat, w końcu postanowiłem- kupie raz a porządnie, padło na 70-200/2.8L, miałem kiedyś Sigmę 70-200/2,8 II HSM - wydawało mi się że to jest ostre szkło.... wydawało mi się..... do tego ten AF.... bajka.
Jedyne minusy to rozmiar i waga......
W lutym zapłaciłem 3400 za szkło roczne, praktycznie w stanie sklepowym.
A gdzie tam. Nie musisz robić z widowni. Pamiętasz faceta, który biegał na Barcelonie na golasa podczas Ligi Mistrzów kilka lat temu :)?
Musisz zakręcić się za akredytacją! Sporty walki z poziomu parkietu, maty, czy ringu to całkiem inne zdjęcia. Rugby i piłka kopana też wychodzi lepiej jak siedzę na taborecie, a nie stoję.
hehe ' "Canona 70-200/2,8 zdecydowanie kupię w rozsądnej cenie (prawie za darmo)" ' bardzo podoba mi się takie podejście :) oby mi się udało bo naprawdę się nakręciłem na to szkiełko.
szukałem po innych portalach sprzedających sprzęt ale allegro wydaje mi się jedyną opcją chyba że gdzieś dorwę szkło w komisie i sprawdzę na miejscu. tylko że takich miejsc jest mało a szkoda.
będę szukał bo co mi pozostaje :)