Odp: wymiana 5dmkII na 6d do ślubów
Miałem podobny dylemat, zamieniłem 5dmk2 na 6d i nie żałuje. Obecnie pracuje na 5dmk3+6d do 5dmk2 bym nie wrócił. Af w 6d dużo celniejszy i pewniejszy na środkowym punkcie, w 5dmk2 to była loteria. Lepsze iso, obrazek i kolorystyka bardziej zbliżona do 5dmk3, trochę gorzej z ergonomia brak joysticka.
Trochę w temacie akurat byłem, co prawda przy zakupie dotyczącym sprzętu dwie wersje starszego, ale daje pogląd na żywotność migawki: Camera Shutter Life Database
kiedyś nawet tam się wpisałem i tak się zastanawiam skąd taki rozrzut w żywotności migawek, w jednym aparacie pada po kilku kilkunastu tysiącach w innym po kilkuset...
Oczywiście trzeba mieć dystans do tych danych, ale i tak uważam je za wartościowe. Nie widzę nic dziwnego w rozbieżności pomiędzy żywotnością różnych modeli. KolumnaKM survival estimate zawiera wyniki, które wydają się prawdopodobne.
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
kiedyś nawet tam się wpisałem i tak się zastanawiam skąd taki rozrzut w żywotności migawek, w jednym aparacie pada po kilku kilkunastu tysiącach w innym po kilkuset...
To mogą być warunki używania: wilgotność, temperatura.
Co do tematu - ja ciągle mam 5Dc - mają przebiegi nie duże i jeszcze szkoda mi ich się pozbywać. Porównywałem natomiast z 6D i 50L. Z tym szkłem w 6D jakby jest większy moment obrotowy na AF szkła niż w 5Dc co znaczy że jest szybciej. Może to sprawa tez innej baterii i większy prąd mocniej szarpnie silnikiem AF. Co do trzymania w ręku to 6D niestety gorzej wypada niż 5Dc, ale da się to załatwić przyklejając do rękojeści jakiś kawał gumy, skóry. Na razie wolałem w optykę zainwestować, bo przebiegi na 5Dc mam małe. W sumie jakbym wymieniał to parami - dwie te same puszki (matryce) to komfort w obróbce. Lubię joystick w 5Dc do szybkiej zmiany punktów AF, w 6D jest trochę inaczej, ale można do opanować.
Natomiast czytałem że w 6D gorzej jest rozrzutem jakościowym matryc. W seriii 5D matryce były/są bardziej wyselekcjonowane, w 6D warto posprawdzać przed zakupem.
Jeszcze jedno w 6D brak jest gniazda PC, ja często z niego korzystam do wyzwalania nadajnika radiowego. Nie wiem może są jakieś sposoby żeby to obejść.
Znalazłem
http://www.amazon.com/Pixel-Flash-Ad.../dp/B00554PCDG
Cytat:
Zamieszczone przez
Mojlo
Miałem podobny dylemat, zamieniłem 5dmk2 na 6d i nie żałuje. Obecnie pracuje na 5dmk3+6d do 5dmk2 bym nie wrócił. Af w 6d dużo celniejszy i pewniejszy na środkowym punkcie, w 5dmk2 to była loteria.
Dzięki za konkretną odpowiedź:)
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Co do tematu - ja ciągle mam 5Dc - mają przebiegi nie duże i jeszcze szkoda mi ich się pozbywać. Porównywałem natomiast z 6D i 50L. Z tym szkłem w 6D jakby jest większy moment obrotowy na AF szkła niż w 5Dc co znaczy że jest szybciej. Może to sprawa tez innej baterii i większy prąd mocniej szarpnie silnikiem AF.
Pewnie, że szkoda sprzedawać za bezcen. To ciągle świetne korpusy. Sam też najchętniej zostawiłbym 5dmkII, no ale w grę wchodzi wymiana.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
W sumie jakbym wymieniał to parami - dwie te same puszki (matryce) to komfort w obróbce. Lubię joystick w 5Dc do szybkiej zmiany punktów AF, w 6D jest trochę inaczej, ale można do opanować.
2 takie same puszki to przede wszystkim taka sama guzikologia. To bardzo usprawnia pracę. Co do joya to niestety nie bardzo jest co nim wybierać, bo boczne pkt. AF to lipa;)używam tylko w liveview.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Z tymi matrycami to chyba przesadzone. Co do PC to jeśli wepniesz nadajnik w pc lampy?Czy tam podczas błysku nie idzie dodatkowo sygnał?
Cześć piszę odnośnie 6D, bo wyczytałam, że jesteś jego szczęśliwym posiadaczem. Mam 5d mark iii i chcę/muszę kupić drugą puszkę. Robię głównie reportaże. Czy 6d to dobry wybór? Trochę się obawiam, ale cena jest przekonywująca. Z góry dzięki za odpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez
Chwile to motyle
Cześć piszę odnośnie 6D, bo wyczytałam, że jesteś jego szczęśliwym posiadaczem. Mam 5d mark iii i chcę/muszę kupić drugą puszkę. Robię głównie reportaże. Czy 6d to dobry wybór? Trochę się obawiam, ale cena jest przekonywująca. Z góry dzięki za odpowiedź.
Jak masz 5dmk3 to 6d jako dodatkowa pucha się spokojnie sprawdzi. Trochę inna klawiszologia i ergonomia ale da się przeżyć.
6d ma cichą migawkę, w kościele jak znalazł
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
6d ma cichą migawkę, w kościele jak znalazł
5 i 5II walą lustrem jak klapą od sracza ;P
A w 6 tryb S jest rewelacyjny. Jakby nożyczki cięły. Osobiście wolę 6, bo jest deko mniejsza a wiadomo przez cały dzień reportażu 30dkg robi różnicę kolosalną nawet. Dodatkowo 5III jest o ponad połowę droższa niestety. A w obrazie tego nie widać.