Może Canon zrobi 12-28 ;).
Wersja do druku
Może Canon zrobi 12-28 ;).
Wszystkie pogłoski i patenty Canona skupiają się jednak wokół zakresów 14-24/2.8 i 12(11)-24/4:
Canon EF 14-24mm f/2.8L Review and Sample Photos | Alik Griffin
Zoomy z zakresem 12-16 to wyłączność Tokiny.
Czytalem tego "rumora" i to jest jeden z powodow dla ktorych sie wacham.
Miałem też kiedyś cholerny napał na N14-24.
W sumie sporo jest entuzjastycznych relacji od użytkowników Canona, którzy jakoś przypięli ten obiektyw do bagnetu EF. Jeden koleś nie mogł tylko zdjąć przejściówki Novoflex z obiektywu i skończyło się serwisem. Inni jakoś sobie poradzili.
Ostatecznie wyciszyłem się nieco jak podsumowałem problemy:
-przejściówka,
-brak sensownych filtrów,
-jednak łatwe łapanie flary,
-przysłona 2,8 jest mi na nic, trzeba by go nosić razem z C17-40L na wszelki wypadek (filtry, AF we wnetrzach)
-oraz co jest bardzo subiektywne, jakiś taki mdły obrazek w stosunku do C16-35L II.
Nikkor jest cholernie ostry, ma piękne rogi, testy powalają. Nie sądzę, żeby odpowiednik Canona mu sprostał pod tym względem.
dzieki marfot.
Ja z kolei widziałem na żółtych forach opinie, że ostry to on faktycznie jest, ale na matrycach 12 Mpix.
Na nowych puszkach jest dobrze, ale już nie powala tak na kolana.
Ja nie wiem, nie miałem go nawet w łapach, ale chyba warto wziąć poprawkę na postęp w rozwoju matryc.
Problem jest taki ze obecnie Canon nie ma niczego (zoom) podobnie szerokiego i ostrego chocby na 8 Mpix (nie mowiac o duzych matrycach).
Wstrzymuje mnie to ze niebawem Canon polaze cos z fuza matryca i zapewne do tego jakies szerokie szklo.