nie zauważyłem tego mydełka na 28mm i 2,8 przesłonie
Wersja do druku
nie zauważyłem tego mydełka na 28mm i 2,8 przesłonie
Waży troche ale obrazek rekompensuje wagę :) Po odpięciu Tokiny i podpięciu Sigmy 50, ma się wrażenie jakby nie było podpiętego obiektywu do body :D
akurat wersja I nie ma podjazdu pod tokine, II jeszcze nie mialem
ale co prawda to prawda tokina wazy i mierzy:(
Nie wiem, czy pomogę, ale: 16-35 2.8L II używałem kilkanaście razy na zleceniach ślubnych (wypożyczoną), po czym kupiłem Tokinę 16-28. Co zadecydowało?O, dziwo - cena nie była głównym kryterium. Tokina jest ostrzejsza, zarówno na 16mm, jak i 28mm (może akurat mi trafiła się lepsza sztuka). Rogi kadru także na "+" dla Tokiny. AF - w 16-35 wydaje się być minimalnie szybszy, dodatkowo pracuje z wyższą kulturą, niż w Tokinie. Różnica nie jest może jakaś drastyczna, bo Tokina spokojnie daje radę w ślubnym repo, trafia w punkt, ale Canonowi trzeba oddać, że jest ciut szybszy i cichszy. Wymiar i waga - tu, jak komu pasuje - nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu z tego powodu. Wytrzymałość - Canon: wiadomo, jak większość "elek", Tokina: trudno mi powiedzieć, ale pracuje u mnie od początku tego sezonu i nie mam jakichś większych zastrzeżeń (pracowała na żwirowni, padającym deszczu oraz w kurzu). Może ktoś uzna to za herezję, ale imho : Tokina optycznie jest lepsza od Canona. Nie jest to różnica miażdżąca, ale zauważalna.
Moja sztuka na 28 jest miększa niż na 16 przy 2.8.
Mam porównanie do 16-35 2.8 II i tu Tokina optycznie lepiej. Przynajmniej w moim przypadku.
Będzie ktoś dobry i podeśle 2 Rawy z 16 i 28mm na 2.8. Mój mail: adamisko@interia.pl
Będę bardzo wdzięczny.
Dziś wystawie sample z mojej sztuki i dam znać jak wypada na tle Twojej. Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Jeśli przydało sie Tobie,to prosze bardzo,chociaż na podstawie 2 fotek nie wyciągałbym daleko idących wniosków.
W moim wypadku wybór ostatecznie padł na L-kę w wersji II :) Za niecałe 4 tysie, na fakturkę, cenowo wypadło sporo drożej niż Tokina - ale po pierwszych testach, mogę powiedzieć, że jestem totalnie usatysfakcjonowany ;)
Mogę szczerze polecić :)