To kryterium jest najważniejsze i oczywiste :). Ale ja mawiał Kobuszewski "A mnie nie jest obojętnie" szukam takiego który robi lepsze zdjęcia lub ma ciekawsze (praktyczniejsze ) funkcje. Zoom nie decyduje o wyborze.
Wersja do druku
To kryterium jest najważniejsze i oczywiste :). Ale ja mawiał Kobuszewski "A mnie nie jest obojętnie" szukam takiego który robi lepsze zdjęcia lub ma ciekawsze (praktyczniejsze ) funkcje. Zoom nie decyduje o wyborze.
Tutaj: Canon IXUS 265 HS vs SX600 HS - Our Analysis zwyciężył SX600 ale tylko dwoma punktami.
To dalej: Canon PowerShot SX600 HS vs Canon Ixus 265 HS - Aparaty Fotograficzne Porównanie Specyfikacji też trudno rozstrzygnąć.
Matryca ta sama, a że w jednym ciut większy zoom, to się mało przy takim aparacie przyda, bo 12x już trudno wykorzystać. Poszukaj w necie, jak wyglądają zdjęcia przy takim zoomie. No chyba, że na rejs następczynią Concordii płyniecie, to znaczenie ma. Jak taki kolos podpływa kilometr od brzegu, to każde przedłużenie zoomu ma znaczenie ;-)
Używany SX 10 IS? Może warto się nim zainteresować ;]
SX 10 jest duży. Przyznam że rozważałem coś takiego. Super zooom w FZ72 ma kilka ciekawych filmików w necie. Canon ma podobne aparaty.
Na marginesie.
Nie wiem, czemu ludzie napalają się na superzoomy. Zdjęć robię sporo, ale 300 mm (przeliczone do klatki 24x36) jak dla mnie zawsze wystarczało. Nie wiem, w jakiej sytuacji mógłbym wykorzystywać dłuższy obiektyw. Samolotów, ani z trybun stadionów dzjęć nie robię.
Chyba każdy się ze mną zgodzi, że im dłuższa ogniskowa, tym gorszy obraz. Zoom może całkowicie poprawnie rysować w zakresie średnich ogniskowych, natomiast na krańcach, mimo mocnego wspomagania programowego wychodzi słabo. Szczególnie, jeśli mówimy o zoomach z tej grupy cenowej, która interesuje autora postu. To samo dotyczy rozdzielczości matryc, zdecydowanie za dużych, zarówno do normalnego fotografowania (zdjęcia z fotolabów 10x15, czy 18x24), jak również do wykorzystania zdjęc w internecie.
Stąd te droższe kompakty zoomy mają dość skromne, bo tam o jakość właśnie chodzi.
Witam,
jestem na etapie kupna nowego aparatu. Niestety nie znam się na tym, dlatego proszę o fachową radę :) Szukam czegoś godnego polecenia do kwoty 650zł. Wielkość sprzętu nie gra roli, głównie zależy mi na jakości zdjęć.
Dzięki za pomoc
Fajny pomysł, tylko że z aparatu nie będę tylko ja korzystała. A nie wymienię telefonów reszcie domowników ;)
aptur - masz absolutnie rację. Dużo telefonów ale dobrego aparatu brak. Ja długo szukałem telefonu 4 cale z dobrym aparatem fotograficznym. I lipa brak. Jest tylko jeden iphone.