Odp: Adaptacja zwykłego plecaka na plecak fotograficzny
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Ja uzywam future 28 od jakiegos czasu i dla mnie to optymalna minimalna pojemnosc na zapakowanie sie na 1-2 max 3 dni. System nosny jak dla mnie fenomenalny. Tez chcialem kupic 22litrowy ale w sklepie zmienilen zdanie, teraz po jakims czasie wiem ze zalowalbym gdybym kupil mniejszy. Doskonale miesci sie w podrecznym (wizzair i ryanair - innymi nie latalem).
O insertach sie nie wypowiem.
Wielkość ma już mniejsze znaczenie bardziej chodzi właśnie o system nośny oraz wygodę użytkowania. Nie udało znaleźć mi się nic lepszego niż właśnie Deuter Futura.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Miałem krótko taki fajny plecak i pakowałem do niego wszystkie obiektywy.Większość Sigmy,więc w solidnych pokrowcach.Wszystko ładnie i wygodnie przy noszeniu,ale zmiana obiektywu,
szczególnie na ten z najniższej półki to koszmar.Zamieniłem na Flipside 400 AW.Konfigurowalny bardzo.
Jako najniższą półkę masz na myśli ten, który leży na dnie plecaka przykryty przez resztę? Właśnie dlatego wybieram plecak, który ma funkcję dzielenia komory na 2 oraz dostęp do nich z dwóch stron. W plecak można włożyć też inserta ale nie wiem co finalnie jest lepszym rozwiązaniem. Plecaki foto mają niestety zbyt kiepski system nośny...
ja na wyjazdach właśnie używam zwykły plecak
na dole statyw , dwa obiektywy w futerałach(camrocki) i futeral na lustro(logiccase)
wszystko w srodku, wtedy jest to podreczny
na miejscu na sobie nosze lustro w futerale a obiektywy albo w plecaku albo przypinam je do szelek plecaka karabinczykami( w razie gdybym potrzebowal szybko zminic szklo)
system może nie jest super wygodny i lekki ale ja nie narzekam
a śmigam z 5dmk3+T16-28,C24-105L i C70-300L
To co wyżej wspomniany szambonur używa, to plecak Naneu Adventure K5 - bardzo funkcjonalny i bardzo duży, ale są też mniejsze w tej serii. Napisał na innym forum fajną recenzję - poproście go, to prześle na PW.
Ja w końcu wybrałem Benro Quicken 500N. Trochę go przerobiłem w środku, zmniejszając komorę na sprzęt (bez problemu body typu 5D, trzy obiektywy oraz pierdółki jak bateria i wężyk do statywu), a powiększając komorę na nie-sprzęt. N oznacza komorę na notebooka, która idealnie służy do noszenia kurtki. Zaleta tego plecaka to szybki dostęp do aparatu, jak w plecakach typu sling.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja na wyjazdach właśnie używam zwykły plecak
na dole statyw , dwa obiektywy w futerałach(camrocki) i futeral na lustro(logiccase)
wszystko w srodku, wtedy jest to podreczny
na miejscu na sobie nosze lustro w futerale a obiektywy albo w plecaku albo przypinam je do szelek plecaka karabinczykami( w razie gdybym potrzebowal szybko zminic szklo)
system może nie jest super wygodny i lekki ale ja nie narzekam
a śmigam z 5dmk3+T16-28,C24-105L i C70-300L
Właśnie o podobnym rozwiązaniu myślę.
Znalazłem testy adaptacji dwóch plecaków:
TEST: Deuter Rise 26 – plecak dla aktywnego fotografa (w podróży) | Fotograf w Podróży | Fotografowanie w podróży
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=939940
Rise 26 tez fajny, ja osobiscie chcialem uniknac tego typu zamykania - klapa.
Podobnie jak kolega becekpl pakuje aparat w osobnym malym futerale szkla w osobnym. Ta futura ma w srodku dodatkowe dno ktore mozna otworzyc i robi jeden wielki wor badz zamknac i wchodzil mi w niego na spokojnie niefirmowy (czyt. niemaly) spiwor albo jakis softshell i bluza. Spoko sa paski kompresyjne i z obu stron kieszonki na zewnatrz (po litrze wody czy lampa w futerale). Z jednej strony jest ucho do przytroczenia kijkow albo np statywu. Jak pisalem jesten bardzo zadowolony z systemu nosnego, plecy moze nie suche ale nie leje sie jak przy zwyklym plecaku, pasy biodrowy i piersiowy na odpowiednej (dla mnie) wysokosci, nie utrudniaja poruszania. Zintegrowany pokrowiec, wystarcza na wyladowany na maxa plecak. Z kieszeni na wode wewnatrz nie kozystalen. O trwalosci nie moge powiedziec za duzo - przez rok nic sie nie stalo (poza tym ze wybrudzilem jasnoszare elementy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Deuter kontra Quechua to jednak nie to - przerabiałem już "tanie i dobre" i mi wystarczy. Różnica w cenie między taką Futurą 22 a marketem jest zbyt mała aby ta gra była opłacalna. Osobiście bałbym się lecieć z plecakiem większym niż 30 litrów jako podręczny - zresztą nie za bardzo wiem co miałbym do niego włożyć. Do plecaka 20 litrowego jestem w stanie włożyć co najmniej 10 kg elektroniki i najważniejszych rzeczy a podczas boardingu udawać jaki on lekki (mały plecak przecież nie może przekraczać limitów ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Plecaki foto mają niestety zbyt kiepski system nośny
Jeśli masz na myśli ilość uprzęży,to ten mój miał tego tyle: że połowę ordynarnie odciąłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Jeśli masz na myśli ilość uprzęży,to ten mój miał tego tyle: że połowę ordynarnie odciąłem.
Pas biodrowy czy piersiowy w plecakach foto owszem czasem występuje (czasem nawet regulacja pasków nośnych jest). Mi chodzi o bardzo wygodne systemy nośne z cyrkulacją powietrza na plecach co się przydają jak jest bardzo gorąco oraz/lub wilgotno...
No cóż, autor wątku nie do końca sprecyzował wymagania, o jaki plecak mu chodzi, stąd trochę zamieszania.
Ja używam np. plecak "miejski" : bagaż podręczny do samolotu, kilkunastodniowa jazda autem/mikrobusem i kilkugodzinne wypady po miastach, punkty widokowe, muzea itd.
To zupełnie inny plecak niż na np. kilkudniowy wypad w "trudne" góry lub na spływ kajakowy albo wycieczki rowerowe/motorowe
jp