Odp: eos 50d serial number eosinfo
pewnie i jest, ale mnie nie interesuje shuttercount, tylko eosinfo, a dokladniej przyczyna sytuacji j.w.
interesuje mnie problem nie jednostkowy, tylko ogolny.
wydaje mi sie, ze dosc dokladnie sprecyzowalem pytanie. nawet w temacie watku stoi jak byk: eos 50d serial number eosinfo.
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
ja sie pytam, jaka jest przyczyna braku wyswietlania
Wydaje mi się, że jest to dzielenie włosa na czworo... jeśli chcesz pokazać numer seryjny i ilość zrobionych zdjęć na jednym printscreenie, użyj po prostu programu który Ci to pokaże, na przykład to co Ci cobalt podrzucił.
Widać po prostu oprogramowanie eosinfo nie nadaje się do tego... może trzeba brać pod uwagę konfigurację systemu, oprogramowanie puszki i pewnie jeszcze długość kabla i czy ma może pozłacane końcówki... gra nie warta świeczki...
--- Kolejny post ---
Dla spokoju, sam dziś postaram się sprawdzić...
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
pewnie i jest, ale mnie nie interesuje shuttercount, tylko eosinfo, a dokladniej przyczyna sytuacji j.w.
wydaje mi sie, ze dosc dokladnie sprecyzowalem pytanie. nawet w temacie watku stoi jak byk: eos 50d serial number eosinfo.
Wygląda mi to na typowy problem sióstr zakonnych :).
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
Wydaje się jednak, że jest to problem jednostkowy, gdyż tylko Ty masz ten problem ;) Inni jakoś potrafią sobie poradzić i nie narzekać na jeden program gdy wkoło jest wiele innych.... ;)
> jeśli chcesz pokazać numer seryjny i ilość zrobionych zdjęć na jednym printscreenie
nie chce nic pokazac. szukam przyczyny reguly, a nie "u mnie dziala/nie dziala". problem dotyczy wielu przypadkow, stad moje zainteresowanie.
> Widać po prostu oprogramowanie eosinfo nie nadaje się do tego
byc moze. ale moze byc rowniez tak, jak w moich przypuszczeniach w pierwszym poscie. ingerencja w puszke np. albo jakis inny powod.
> Dla spokoju, sam dziś postaram się sprawdzić
jak masz mozliwosci techniczne sprawdzenia programu to chetnie sie dowiem, co ci wyszlo. ale jesli wynik bedzie "u mnie dziala", to nie o to chodzi.
> Wydaje się jednak, że jest to problem jednostkowy, gdyż tylko Ty masz ten problem
a gdzie ja napisalem, ze to ja mam problem?
masz wyzej zalinkowane screeny z eosinfo na googlu. jest tego pelno.
> Wygląda mi to na typowy problem sióstr zakonnych
a mi wyglada na to, ze nie za wiele masz do powiedzenia w temacie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
masz wyzej zalinkowane screeny z eosinfo na googlu. jest tego pelno.
Zgadza się, ale o czym to świadczy? Czy te screeny świadczą, że ktoś też szuka przyczyny niewyświetlania/błędnego wyświetlania numeru seryjnego?
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
jak masz mozliwosci techniczne sprawdzenia programu to chetnie sie dowiem, co ci wyszlo. ale jesli wynik bedzie "u mnie dziala", to nie o to chodzi.
Ale pamiętaj, że wpływ na to może mieć naprawdę wiele czynników, od softu puszki, przez system, wersję oprogramowania puszki, wersję eosinfo i tak jak wcześniej pisałem, długośc kabla, albo czy aparat leży czy stoi? ;) Mam tylko jedną puszkę, akurat właśnie 50D, ale mogę ją sprawdzić na dwóch kompach, może chociaż to da jakąś odpowiedź...
Pomijając już to wszystko... piszesz, że znalazłeś screeny na googlu i się zainteresowałeś... a czy sam sprawdziłeś na swoim sprzęcie? Potestowałeś i wyszły Ci może różne wyniki? Pytam, bo wciąż nie mogę pojąć co Tobą kierowało gdy zadawałeś pytanie?
> Czy te screeny świadczą, że ktoś też szuka przyczyny
te screeny dowodza, ze problem istnieje w szerszym zasiegu.
> Ale pamiętaj, że wpływ na to może mieć naprawdę wiele czynników
a o co ja pytam? wlasnie o to. o ten czynnik.
moze powtorze pytanie z pierwszego postu:
co jest przyczyna tego, ze eosinfo nie pokazuje numeru seryjnego?
> Mam tylko jedną puszkę, akurat właśnie 50D, ale mogę ją sprawdzić
znowu: to nie jest problem jednej puszki, tylko reguly w relacji puszka-eosinfo.
czy to naprawde takie trudne pytanie? (trudne nie w sensie odpowiedzi, tylko w sensie logiki pytania).
> co Tobą kierowało gdy zadawałeś pytanie?
ciekawosc.
jest problem, ktorego rozwiazania nie znam. pytanie, na ktore nie mam odpowiedzi.
to chyba normalne, ze stad sie biora rozwiazania problemow - z ciekawosci.
tak przy okazji:
problem dotyczy rowniez innych puszek, np. 40d, 5d, 5dmk2 etc. czasem pojawia sie cyfra inna niz 0 lub 1, np. 8.
Są większe problemy, które firma Canon ma w głębokim poważaniu.
Np w systemie operacyjnym Win XP EN 64-bit nie można zainstalować żadnego programu z dołączonej płytki CD do aparatu.
Czy z tego powodu mam zadawać głupawe pytanka :).
@mazeno zajmij się fotografowaniem i nie szukaj mózgu w pupie.
Sam nie starasz się szukać rozwiązania to czemu ktoś inny miałby? Pytałem, czy sam podłączałeś swój sprzęt i sprawdzałeś? Ja przynajmniej coś w tym temacie proponowałem, ale skoro to Cię nie satysfakcjonuje to trudno, nie będę się pchał na siłę...
Ja bym napisał po prostu do supportu EosInfo i zadał pytanie u źródła, zamiast robić niepotrzebne wywody. Skoro stworzyli softa to powinni wiedzieć jak on działa i będą mogli Ci udzielić satysfakcjonującej odpowiedzi...
Powodzenia.
> Sam nie starasz się szukać rozwiązania to czemu ktoś inny miałby?
bo nie mam mozliwosci technicznych - np. nie jestem informatykiem.
> napisał po prostu do supportu EosInfo
napisalem. na razie nie mam odpowiedzi. sadzilem, ze jak zapytam na forum specjalistycznym to moze ktos udzieli odpowiedzi. ale moze tu nie ma specjalistow, albo sie nie odzywaja, bo nie chce im sie uzerac z takimi cobaltami.
> Czy z tego powodu mam zadawać głupawe pytanka
> mazeno zajmij się fotografowaniem i nie szukaj mózgu w pupie.
cobalt, glupawe to ty masz odpowiedzi, tak na poziomie gimbusa.
a pytan zadawac nie musisz. mozesz lykac kazde howno, ktore ci wciskaja, bez pytania.
z mojej strony to koniec z toba rozmowy, bo nic nie wnosi, a generujesz smietnik.