Odp: Pytanie o ekspozycje z lampą
Qrcze, czytam o jednej lampie a piszę o drugiej :) Dzięki za sprostowanie.
Czyli po prostu żeby uzyskać krótsze czasy włączasz HSS.
Z drugiej strony, jak ktoś ma taką lampę i nie zna jej podstawowych funkcji, to IMHO powinien ją oddać bardziej potrzebującym ;P
Dostałem ją w spadku z uszkodzoną stopką, którą sam z Kataju sprowadziłem i wymieniłem. Była goła, nie miała nic. Jakoś nie trafiła mi w ręce instrukcja, a w starej lampie nie było tej funkcji i też 1/250 to najkrótszy czas. Przyjąłem więc, ze tak po prostu ma być :D
I tez w sumie z nadajnika nie mogę jej też odpalić... Tzn. jak nacisnę na nadajniku to błyska. Ale jak chce wyzwolić tak, ze mam w sankach nadajnik to już nie... A stara lampa błyskała :/
z nadajnika (jeśli to nie canonowy) hss może nie działać
Ogólnie w ogóle nic nie działa.
C430ex nie ma hss, C430exII posiada hss. Ktora dokladnie lampe masz?
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
C430ex nie ma hss
To nie jest prawda:
https://www.dropbox.com/s/uyqm8jlhh3d2qdf/430ex-hss.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
C430ex nie ma hss, C430exII posiada hss. Ktora dokladnie lampe masz?
wydaje się ze ma przynajmniej wg specyfikacji bo nigdy nie miałem w rękach, różnice miedzy 430ex i exII są minimalne i dotyczą spraw nie związanych bezpośrednio z błyskaniem.
Jedynke mam- 430ex. I ma hss. Wczoraj już błyskałem. To o wiele ułatwi mi moje makro podejścia :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To nie jest prawda:
Pozostaje odszczekac, co nienijszym czynie ;). Co w takim razie nie dziala?
Wyzwalanie z pilota :D Mam taką zabawkę: Amazon.com: CowboyStudio NPT-04 4 Channel Wireless Hot Shoe Flash Trigger Receiver: Camera & Photo
I ze stara lampą śmiga jak trzeba (a stara lampa to takie coś: Amazon.com: Cowboystudio Speedlite Flash for Canon Nikon Olympus: Camera & Photo)
Po zamontowaniu całego zestawu z 430ex wyzwolenie migawki nie powoduje błysku. Naciśnięcie na samym pilocie i owszem. I nic sie nie dzieje niezależnie czy jest bezprzewodowo, czy z kabelkiem.
A z ta byle jaką, starą lampa śmiga jak trzeba. Pytanie, co robię nie tak? :D
Dodam, że nie... nie dałem za tę lampę $30 :D Robiłem z tego sklepu większe zamówienie i stopka z wyzwalaczem była gratis, a lampa za $15 chyba...