Odp: Zamiana 28mm i 50mm na Sigmę 35mm
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
Witam,
Planuję zamienić 28mm 1.8 oraz 50mm 1.4 Canona na Sigmę 35mm 1.4. Co sądzicie o takiej zamianie czy 35 zastąpię 28 i 50 (50 używam bardzo rzadko). Wszystko opinie będą pomocne. dzięki
Jeżeli 35mm wystarczy do Twoich potrzeb to jak najbardziej jest to wykonalne. 35-tką da się uzyskać kadry bardzo zbliżone do 28mm lub do 50mm. Ale nie da się w pełni zastąpić obu tych ogniskowych jedną. 35mm na FF jest (przynajmniej dla mnie) ogniskową którą najtrudniej odpina się od body - nadal jest wystarczająco szeroko, ale rogi nie "uciekają" tak jak przy 28mm i da się tego (35mm na FF) używać do stosunkowo bliskich portretów bez drażniących przerysowań, np coś takiego:
http://mir.com.my/rb/photography/har...st_fashion.jpg
Niemniej jednak jak myślę sobie o uniwersalności na FF to gdzieś tam zawsze wydaje mi się, że 50mm ze względu na brak efektów rozciągania i spłaszczania perspektywy jest lepszym wyborem jako jedyne szkło pod FF.
oddam swój głos za sprzedażą 28 i 50.
kiedy zaczynałem swoją zabawę, były dla amatorów dostępne zenity i practiki z 50 włlasnie. robiło się wtedy nimi. po przesiadce na manualnego canona, a później na canona z af jakoś wogóle nie wykorzystuję tej ogniskowej. Szerzej i węziej.. opcja 35 i 85 dla mnie idealna(sam korzystam z takiej sigma plus canon 1.8), do tego zoom 70-200 4lis i zestaw kompletny. Celowo, po wielu przemyśleniach napisałem zoom. Obiektyw tele najczęściej wykorzystuję z miejsc, gdzie nie bardzo można podejść - więc zoom jest jedynym rozwiązaniem(skałki, drzewa czy inne "przeszkody terenowe).
Aktualnie 35 nie odpinam z body, na drugim body spacerzoom 24-105l.
sigmą nie zorczarujesz się
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
1 szkło - 50mm
2 szkła - 35mm + 85mm
3 szkła- 24mm + 50 mm + 135mm
Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami ;). Dlatego też mam wszystkie te ogniskowe.
Moim zdaniem najpraktyczniejszy zestaw 2, ale warto też mieć w torbie 24mm dla szerszych ujęć.
Zgadzam się w całości z kaindox :)
że:
"1 szkło - 50mm
2 szkła - 35mm + 85mm
3 szkła- 24mm + 50 mm + 135mm"
W życiu nie pozbyłbym się ogniskowej 50 mm pod FF
I pomimo, że preferuję (bo tak wyszło ;) zestaw: S35 + S50 + C85 mm - to przykład trzeci jest optymalny w zasadzie do wszystkiego :)
A ogniskowa 35 mm w FF owszem przyda się w ciasnych pomieszczeniach, ale w większości sytuacji (z mojego punktu widzenia) będzie już za "szeroko".
24mm jest piekielnie drogie (mowie o L), a jest to taka ogniskowa, ktorej niestety z natury szerokiego kata nie da sie tak czesto uzywac jak np. 35mm
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
24mm jest piekielnie drogie (mowie o L), a jest to taka ogniskowa, ktorej niestety z natury szerokiego kata nie da sie tak czesto uzywac jak np. 35mm
24mm to jednak zupełnie inna perspektywa niż 35mm, przynajmniej ja to tak odbieram. Chociaż nie powiem, choruję na 24L i to jest mój najbliższy cel :-)
W tej chwili jak to ktoś już napisał, Sigmę 35mm jak zapiąłem na puszkę to ciężko się z tym szkłem rozstawać. Daje taki obrazek że szczęka opada. No i ta ogniskowa jest jak dla mnie super.
35L tez daje niezly obrazek:)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W życiu nie pozbyłbym się ogniskowej 50 mm pod FF
I to jest prawda. Niestety większość w erze cropa w ogóle nie wie, że takie są podstawy fotografii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Veox
24mm to jednak zupełnie inna perspektywa niż 35mm, przynajmniej ja to tak odbieram. Chociaż nie powiem, choruję na 24L i to jest mój najbliższy cel :-)
W tej chwili jak to ktoś już napisał, Sigmę 35mm jak zapiąłem na puszkę to ciężko się z tym szkłem rozstawać. Daje taki obrazek że szczęka opada. No i ta ogniskowa jest jak dla mnie super.
Jak zapniesz 24L trzymaj drugą ręką szczękę...
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
35L tez daje niezly obrazek:)
Potwierdzam.
Ja do tej pory używałem na moim 50D 24mm 2.8 jako uniwersalny standard + manualne 50tki. Teraz mam tę S35/1.4 i C85/1.8. Doskonale czuję się z tą ogniskową (35mm), co na cropie daje przecież pole widzenia własnie mniej więcej 50mm. (56) Kiedy w końcu sprawię sobie body FF to pewnie i nowa 50-tka Sigmy będzie na celowniku :-)