Nowy 24-105/4L można trafić już za 2000 -2200PLN. Często bywa składową częścią zestawów FF i stąd jego duża podaż :) Od tych droższych różni się jedynie białym kartonem bez nadruku.
Wersja do druku
Nowy 24-105/4L można trafić już za 2000 -2200PLN. Często bywa składową częścią zestawów FF i stąd jego duża podaż :) Od tych droższych różni się jedynie białym kartonem bez nadruku.
24-105mm jest to dobry obiektyw, tani, dobry zakres ogniskowych na FF. Na cropie zakres robi sie beznadziejny niestety.
Zadaj sobie pytanie czy potrzebujesz zooma:) Czy nie lepiej dwie stalki mniejsze, jasniejsze, lzejsze.
Zoom jest ok na poczatek, ale potem sie nudzi. No ilez mozna zoomowac?:)
@banan82
Na cropie zakres robi się beznadziejny, jednak mam już szerokokątny obiektyw jeśli będzie potrzebny. Właśnie teraz brakuje mi zbliżeń i potrzebuję coś dokupić.
Stałki to dobra opcja - lekkie i z dobrym światłem. Tylko że ja fotografuję głównie w podróży - czasem dalekie krajobrazy, domki po drugiej stronie rzeki. Innym razem miasto i jego mieszkańców. Musiałbym co chwilę przekładać sprzęt i co gorsze - nosić to wszystko ze sobą. Choć już teraz często noszę statyw, aparat, Tokinę i dojdzie jeszcze 670g w postaci C24-105 :D a chciałem tylko robić ładne zdjęcia na pamiątkę ;<
Można ,można w każdej podróży jest wygodniejszy niż stałka.A w dynamicznych eventach ,gdzie trudno znaleźć kawałek miejsca-jednak:jak znalazł.
--- Kolejny post ---
Zgadzam się.Nawet 18 na cropie jest często za wąsko.Tak 10-12 to minimum.Używałem z cropem Sigma 10-20/3,5,i najczęściej 10-12.
W podróż to ja brałem 17-40 (ultra szeroki kąt) na jednym body i 70-200 na drugim. Stałki wieczorem zakładałem, jak światła brakowało.
Stałki wcale tak nie ograniczają, jak się wie co się bedzie focić to takie szkło się zakłada. Bardzo dobrze mieć 2 body, z dwoma rożnymi stałkami :)
Jak jedno to 24-105mm i po kłopocie.
Pomysl o tamro ie 24-70 vr, a moze zamiast tego 85/1.8
znając ograniczenia 24-105 nie sprawia kłopotów na apsc. korzystałem blisko rok z tego tandemu i nie narzekałem. do szerokości miałem 10-22 canona. 24-105 to jednak kawał obiektywu i bardzo niewygodnie(przynajmniej mnie) pracowało się bez gripa.
Na pewno będziesz zadowolony. Do 3 ty kupisz nowy - nieużywany i jeszcze na lampę yongnuo wystarczy
@banan82
W przyszłym roku pewnie dokupię FF i obecne body też zostawię, do tego jakieś stałki. Na jednej puszce będzie się bawić dziewczyna, na drugiej ja i ładnie rozłożymy ciężar :D
Jutro pewnie dokupię C24-105 i taki zestaw powinien zadowolić mnie przez najbliższy rok ;)
@scooter
Widziałem 24-70 od Tamrona i też bardzo mi się spodobał. Szukałem rzeczowych dyskusji na ten temat, ale zawsze rozmowy dochodziły do punktu że lepiej kupić w tej cenie używanego C24-70 ;>
A ja wlasnie bardzo powaznie rozwazam tamiego ... Ma stabilizacje i przyzwoity af, ciekaw jestem obrazka ....
Różnica w cenach bierze się też z tego, że ten obiektyw jest często odłączany od zestawu kitowego i wtedy jego cena jest niższa.