no to najwyższa pora ;)Cytat:
Zamieszczone przez Routlaw
nie stracisz, za to wiele rzeczy w jednym miejscu i w realu zobaczysz, to bardzo czasami w wyborze pomaga ;)
Wersja do druku
no to najwyższa pora ;)Cytat:
nie stracisz, za to wiele rzeczy w jednym miejscu i w realu zobaczysz, to bardzo czasami w wyborze pomaga ;)
No to przemyśl jeszcze jedno : jak często używasz polaru + system P ? Bo jeżeli okaże się że rzadko to zastanów się nad Hoyą czy czymś takim nakręcanym na gwint obiektywu - nie tracisz zastosowania osłony p/słonecznej a wygoda w użytkowaniu przeogromna . Nie trzeba zdejmować i rozkładać całego zestawu do transportu - wystarczy założyć dekielek . Poza tym przy krótkich ogniskowych ( ekwiwalent 35mm i poniżej ) może wystapić winieta - kupując wersję slim Hoyi ten efekt będzie praktycznie niedostrzegalny .
Ale jeżeli często używasz ND grad i CPL - to chyba jednak system P ...
Sprawa do gruntownego przemyślenia .
BTW , mam tego cokina P 164 , jeżeli chcesz , to mogę pożyczyć Ci na kilka dni . Nie ma to jak przekonać się na własnej skórze . Info na PW .
Narazie jeszcze nie używałem.. mam go 4dni:)Cytat:
Zamieszczone przez pantomas
Z osłony przeciw słonecznej jeszcze nie korzystałem :? mimo że mam dwie..Cytat:
Hmm pisząc trasport myślisz o wkładaniu aparat do torby/plecaka? Jakos moge to przeboleć..Cytat:
W "Szkoła Fotografii CB - Lekcja 2 - wykład" Do robienia tego zdjęcia Akustyk zastosował ogniskową 18mm i winiety nie było.. Nie sądze żebym się kiedyś szarpnął na coś szerszego niż 17mm.. No ale nie mam doświadczenia może masz racje.. :|Cytat:
Połóweczki szarej mam zamiar używac :)Cytat:
Dokładnie...Cytat:
Ty - tak , a aparat i filtry ? ;-)Cytat:
Tak , ale zdjęcie było robione w pionie i układ filtrów systemu P przy takim położeniu mniej wpływa na winietowanie niż w poziomie .Cytat:
Nawiasem mówiąc piękny przykład przewagi urody zdjęcia nad pogorszeniem jego jakości przez użycie dwóch filtrów ...
pro memoria ...
Nie wybieraj sie. Filtry w Stodole drozsze niz w fotoraju.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
hmm nie znam się, ale mój chłopski rozum uważa że prostokątny kadr + okrągły polar ni jak nie ma różnicy czy pion czy poziom. Średnica filtru przecież sie nie zmienia przy położeniu pionowym/poziomym...Cytat:
Dzięki, jakoś strasznie mi sie nie chciało tam jechać. Pomogłeś mi podjąć decyzje :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Trochę jest . Holder ma po bokach sloty do filtrów , które przy dużych średnicach adaptera - np 77mm - oraz szerokokątnym obiektywie mogą zaciemniać po bokach przy położeniu horyzontalnym , natomiast przy wertykalnym ten efekt jest bardzo rzadki z uwagi na mniejszą szerokość kadru . W przytoczonym przez Ciebie zdjęciu Akustyk używał Sigmy z adapterem 62mm - przy tym nie powinno być problemów.Cytat:
I jeszcze jedno - wcześniej chodziło mi o użycie ND i CPL RAZEM w systemie . W takim przypadku jednak cokin ma więcej plusów.
tylko za wejście , prawie na to samo wyjdzie :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Czy możesz mi napisać co to jest CPL? bo ND kojaży mi się z połówkami..Cytat:
Circular PoLarising - polaryzacyjny kołowy
Neutral Density - szary , nie barwiący
owszem ,ND Graduated - szary połówkowyCytat:
pozdrawiam