Odp: Adobe CC dla fotografow - PS + LR oraz Lightroom Mobile
Przecież to prosta sprawa. Lightroom służy do katalogowania i wywoływania zdjęć (jako narzędzie wygodniejsze od Bridge+ACR), a następnie do ich publikowania, drukowania, wysyłania. Photoshop włącza się wówczas, gdy potrzebny jest bardziej wymagający retusz. Tu naprawdę nie ma większej filozofii.
Co do ceny to jak dla mnie sprawa też jest prosta. Pudełkowy PS+LR to cirka about 3200-3500 zł (nie licząc uaktualnień co 1-2 lata). Czyli 5-6 lat użytkowania CC gdzie zawsze masz nową wersję obu programów. Tu nawet nie potrzeba kalkulatora żeby wiedzieć czy to dobra oferta.
Co do LR na iPada - osobiście nie używałem, natomiast filozofia działania jest taka, że można coś na szybko poprawiać na Smart Preview nie siedząc przy kompie. Czyli de facto robić wstępną obróbkę przed wywołaniem. Z mojego punktu widzenia to jest bardziej narzędzie do pokazywania prac klientowi i nanoszenia początkowych korekt niż realne narzędzie do obróbki, no ale co kto lubi.
Testuje Lightroom Mobile u siebie, i sa tam dwie rzeczy ktore mi sie osobiscie nie podobaja:
- zdjecia importowane do iPada ida "przez chmure" czyli musi byc internet. Nie ma mozliwosci uzycia sieci lokalnej. Kazdy import jest "trawiony" przez serwery Adobe. Wiaze sie to z tym, ze te zdjecia sa dostepne przez lightroom.adobe.com i mozna je pokazywac szerszej publice.
- brak wlasnych presetow (ale Adobe stara sie podobno to poprawic, aby to umozliwic w nastepnych wersjach).
Ogolnie rzecz biorac ciakawe narzedzie. Jest tu wiele limitacji ale to jest tylko dodatek do glownego Lightrooma.
Ciagle nie wiem czy warto doplacac do takich rozwiazan, jesli np. mozna sie polaczyc z kompem za pomoca LogMeIn przez ipada i otworzyc sobie pelna wersja LR na ipadzie i obrabiac zdjecia na sofie:) LogMeIn dla zastosowan niekomercyjnych jest darmowe:)
Jestem abonentem CC od premiery tego rozwiązania. Trochę się zastanawiałem nad faktem, że przechodząc na CC przestaję 'posiadać' wieczne (?) prawa wykorzystania programu, ale po przeanalizowaniu zalet przeszedłem na CC.
Obecna oferta (promocja chyba jeszcze działa?), gdzie za połowę dotychczasowej ceny dostajemy dodatkowo najnowszego LR, jest jeszcze lepsza.
Co do LR na ajpadło - może przetestuję w momencie ostrej nudy (kiedyś), ale dla moich osobistych zastosowań sensu w tym nie widzę wielkiego - do szybkiego przeglądu zdjęć się to nie nadaje, do ostatecznej obróbki też. Na razie to taka testowa zabawka badająca nowe rynki.
@banan82 tak jak pisałem w innym wątku - dokup sobie elements+ do twojego photoshopa elements 11. Może to wystarczy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
U mnie jest kwestia taka ze LR mam juz od paru lat zakupiony. Pytanie czy pelny PS mi sie bardzo przyda oraz na ile Lightroom Mobile bedzie pomocny do edytowania rawow na sofie:)
Nie jestem pro, fotografia to tylko i wylacznie moje hobby.
Też jest to moje hobby, używam PS CC oraz LR.
PS CC jest rozwijany nowymi funkcjami, według mnie rewelacyjne są np. Redukcja potrząśnięć lub Wypaczenia perspektywy
Trudno by mi było też bez warstw.
LR służy mi prawie tylko do zgrywania z kart i jako zarządzanie bazą RAW na dysku zewnętrznym i podglądu zdjęć.
Interesujące zgrywam z dysku zewnętrznego na kompa i wywołuję i obrabiam w PS CC
Nie wyobrażam sobie (jak na razie) obróbki zdjęć na "mobilnym" sprzęcie
jp
Moze to nie na miejscu bo nigdy nie uzywalem ipada etc ale jak obrabiac cokolwiek na takim ekranie gdzie nawet slabe zdjecia wygladaja znosnie, kontrast jest wyzszy a kolory intensywniejsze niz na "zwyklym" monitorze?
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
@banan82 tak jak pisałem w innym wątku - dokup sobie elements+ do twojego photoshopa elements 11. Może to wystarczy :)
A wiesz ze patrzyłem dziś na to elements+ ?:) Tak z ciekawości w sumie, jeszcze muszę się temu bliżej przyjrzeć.
Nawet zainstalowalem elements 12 żeby porównać do 11 :) Jest pare zmian ale 11 i tak jest dobre do podstawowych rzeczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Moze to nie na miejscu bo nigdy nie uzywalem ipada etc ale jak obrabiac cokolwiek na takim ekranie gdzie nawet slabe zdjecia wygladaja znosnie, kontrast jest wyzszy a kolory intensywniejsze niz na "zwyklym" monitorze?
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka
Zalozeniem tu nie jest skomplikowana obrobka foto, ale raczej zrobienie odsiewu, zaznaczenie flaga wybranych zdjec, ewntualne skadrowanie i sync spowrotem do Lightroom.
Czesto jest tak ze czlowiek siedzi przed monitorem dlugi czas aby tylko wybrac zdjecia. Siedzac z ipadem np. na sofie jest duzo wygodniej :)
Zdziwilbys sie jak dobry jest ekran ipada. Mozna go nawet skalibrowac za pomoca i1 Display Pro bo jest odpowiednia aplikacja od Xrite dostepna:)
Porownywalem zdjecia z monitora (szeroki gamut, Eizo) z moim iPadem i tam foty naprawde dobrze wygladaja. Wiadomo ze nie jest to idealny wyswietlacz, ale na pewno nie ma problemow z tym ze np. zaniebieszcza i przeklamuje kolory.
Osobiście używam wersji pudełkowych i nie zamierzam tego zmieniać. CS4 Extended w wersji student kosztował mnie 149 Ojro a LR5+Premier Elements 300 zł więc niewiele więcej niż abo za rok używania CC. Zwroćcie uwagę na cenę CC która jest promocyjna i nie wiadomo jak będzie wyglądać po zakończeniu tego okresu. Poza tym wolę samodzielnie decydować o tym kto, w jakiej formie i gdzie ogląda moje zdjęcia.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
sfw
Poza tym wolę samodzielnie decydować o tym kto, w jakiej formie i gdzie ogląda moje zdjęcia.
Rozwiniesz o co chodzi z tym oglądaniem zdjęć?