Odp: Canon 7D + adapter microSD - dziwna sprawa
Przekombinowane rozwiązanie na maxa. Jeśli masz włożoną kartę micro SDHC 64MB 30MB/s to nie spodziewaj się takiego transferu po włożeniu do adaptera CF.
Doświadczenia swego czasu pokazały, że transfer potrafi spaść o połowę. Karta 30MB/s normalnie do reporterki się nadaje jak najbardziej, ale jak ją ograniczyłeś adapterem to masz żółwia :)
To się zwyczajnie nie opłaca - zdecydowanie lepiej kupić np. kartę CF SanDisk ULTRA 32GB i jest dobrze. Taka karta kosztuje 150zł a 2x większa 250zł a nie 1000zł jak sugerujesz.
Przejściówka też swoje kosztuje, a wcale nie jest korzystniej ją używać.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Oczekujac merytorycznego wyjaśnienia wykazujesz zbyt daleko idacy optymizm. Nie doceniasz dzikości i złożoności tej dżungli jaka sa karty pamięci i ich kontrolery.
W Twoim przypadku to przecież powinno działać i nawet działa. Jakoś tam. Jeżeli pokazuje 2TB to jest to bład który nie ma żadnego logicznego uzasadnienia. Niestety nie wszystko w tym biznesie jest standardowe i błędy czy brak współpracy zdarzaja się, że tak powiem, nierzadko.
6d nie współpracuje poprawnie z kartami Sandisk SDXC Ultra 64 GB, nawet bez żadnych Delocków, czego sam doświadczyłem. Pliki po prostu znikaja. Niestety o ile wiem, ani Sandisk ani Canon nie wyjaśnili tego "merytorycznie", więc nie liczyłbym na forumowiczów.
To nie Apple, to nie musi działać.:mrgreen: (uwaga: to był dowcip albo sarkazm)
I to jest cenna wskazówka! Dziękuję też za konstruktywny ton! :)
Jeżeli ktoś może dodać coś jeszcze równie konstruktywnego w temacie - nie krępujcie się, wiedzy nigdy za wiele.
2 TB to błąd o tyle "logicznie" uzasadniony, że jest to max pojemność karty SDXC czyli największa pojemność obsługiwana przez ten adapter. A jaka jest największa pojemność kart CF obsługiwanych przez 7d? Tego nie wiem, ale na pewno więcej niż 64GB, które mamy w tym przypadku.
O przyczynę problemu warto by zapytać producentów. Kłopot, że w tym przypadku jest ich aż trzech (SanDisk najmniej podejrzany), więc będzie spychotechnika...
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
2 TB to błąd o tyle "logicznie" uzasadniony, że jest to max pojemność karty SDXC czyli największa pojemność obsługiwana przez ten adapter. A jaka jest największa pojemność kart CF obsługiwanych przez 7d? Tego nie wiem, ale na pewno więcej niż 64GB, które mamy w tym przypadku.
O przyczynę problemu warto by zapytać producentów. Kłopot, że w tym przypadku jest ich aż trzech (SanDisk najmniej podejrzany), więc będzie spychotechnika...
Obawiam się, że karta to nie jest zupełnie podejrzana i śmiało można ją wykluczyć z tego typoszeregu. Stawiałbym na adapter jako najbardziej podejrzany.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Dzięki! Napisałem do Canona;) Jak dostanę odpowiedź to się podzielę w temacie.
Napisałem i podzwoniłem:)
Canon 7D wg informacji z Infolinii był oficjalnie testowany z kartami do pojemności 64GB. Infolinia w temacie poruszonym przeze mnie tutaj na forum skierowała mnie już dalej - do autoryzowanego serwisu. Tamże dowiedziałem się, że:
"...Często zdarza się, że karta podpinana za pomocą adapterów ma problemy w prawidłowej komunikacji z aparatem. W związku z tym mogą występować problemy tego typu jak u Pana. Zaleca się używania standardowej konstrukcji kart...."
Odpowiedź jest nieco lakoniczna, mimo prośby żeby to dokładniej wyjaśnić, ale zważywszy na doświadczenie Serwisu w materii - niech będzie:).
Jak mi Sandisk coś odpowie, też się podzielę;)
poproś ich o merytoryczna odpowiedz, nie odpuszczaj
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
poproś ich o merytoryczna odpowiedz, nie odpuszczaj
Oczywiście poprosiłem.
PS
Boli?:) Nie chciałem Cię urazić...
śmieszy,nie boli