Odp: [kaindox] Trochę futra i piór
Kiedyś nie wyobrażałem sobie kadru kwadratowego....ale teraz coraz bardziej mi pasuje.
Nawet przymierzam się do zdjęcia/tematu z następnego wyjazdu, patrzę jak inni to zrobili, miejsce "w galerii przedpokój" też jest.
Będzie pierwsze, i nie będzie to portret (jak "kotek") ale nocne miasto, zobaczymy jak wyjdzie.
Wiesz, zgadzam się, że fotografia to nie matematyka więc kilka milimetrów ucha nie robi różnicy skoro właściciel ucha się nie zgłosił z pretensją. Dobrze że żona nie widziała tego zdjęcia bo zaraz "zabrałaby się" za wyczesywanie "kudłów" co mogłoby być .....
Nasze psy taką "zabawę" jakoś, z trudem znoszą
Oprócz kadrowania też trochę zmieniłem treść "pod siebie".
Na ale to Ty jesteś autorem i Tobie musi się podobać.
jp
PS
Nadal uważam że zdjęcia 1 ... is the best one !
Miały być pióra i futro ale dla odmiany wpadnie kilka łusek. Chętnie usłyszę co można by zrobić lepiej.
7.
8.
13 i 15 bardzo sympatyczne.
Mnie się podoba wielbłąd.
Opowiedz trochę o technicznej stronie zdjęć z akwarium - też z zoo? Czułość, czas, przysłona, ewentualny filtr, na co zwrócić uwagę itd.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Mnie się podoba wielbłąd.
Opowiedz trochę o technicznej stronie zdjęć z akwarium - też z zoo? Czułość, czas, przysłona, ewentualny filtr, na co zwrócić uwagę itd.
Tak, z zoo.
ISO na auto (nie wychodziło poza ISO640), robione Sigmą S35A na f1,4. Program preselekcja przesłony więc czasy dobierane automatycznie ale nie schodziły poniżej 1/250s
Wczoraj robiłem kilka kolejnych tym razem C17-40L na f4 (Sigma pojechała do serwisu) i w zależności od zbiornika i jego oświetlenia ISO od ISO200 do ISO2000, czasy 1/30s a f4 i 40mm.
Jak widać nie ma recepty.
Jedyne na co warto zabrać to filtr polaryzacyjny- wszystkich odbłysków raczej nie wyeliminuje ale znacznie je ograniczy, tak żeby to co zostanie dało się łatwo wyczyścić w PS.
Poza tym warto czasem oprzeć obiektyw o szybę akwarium, łatwiej utrzymać czasy
Poniżej kilka kolejnych akwariówek z C17-40L
17.
18.
19.
20.
21.
Choć ogólnie zdjęcia z zoo mnie nie kręcą, to Twoje trzeba pochwalić bo są dobre, a 15 jest dla mnie najlepsze.
Staram się jak mogę żeby nie było widać że to z zoo i cieszę się że się podobają.
Tylko wielbłądzicę przepuściłem za to "zalotne" spojrzenie :)
To jeszcze makro z takumara 50SMC i 5 piercionków
22.
23.
Fajne fotografie, o ile w pierwszych troszkę przeszkadza szum (wysokie ISO?) to następne są bardzo przyzwoite pod tym względem. Nie wiem czy to obróbka czy faktycznie niższa czułość. Jedynie ja trzymałbym się bardziej naturalnych kolorów (na przykład 9 i 10). W moim odczuciu taki cross lepiej pasuje w fotografii n.p. glamour. Ale to bardzo mocno subiektywne spostrzeżenia. Oczywiście jeśli tak Tobie lepiej pasuje, to nic mi do tego. Fotografie bardzo fajnie się ogląda.
Pozdrawiam serdecznie.
P.s. Takumar 50/1.4 SMC? Fajne szkiełko. :)