Odp: Lampa studyjna jaką moc wybrać żeby nie przesadzić
To ja nie o akcesoriach bo ich już sporo mam ale mam prośbę o radę.
mam dwie lampy błyskowe 500 i 300. Tą 500 wzięłam po namowie i poradzie wielu osób ale jednam w moim studio jest za duża...za mocna. mam przepalenia ;(
jak je najlepiej ustawić. dodam że studio mam 3,80x7m. na dłuższej ścianie mam tła a lampy po bokach. od strony okna mam mniejszą po przeciwnej większą. Czym mogę zniwelować maksywalnie przepalenia. ustawiam je na min tak czy tak... prosze o pomoc bo nie ukrywam że błyskowe jest dla mnie jeszcze nieodgadnięte. :)
Używasz tych lamp bez żadnych modyfikatorów? Jeśli tak, to można tylko przymykać przysłonę, albo odsuwać maksymalnie od fotografowanego obiektu żeby zmniejszyć siłę ich świecenia. Dobrze by było tło mieć na krótszej ścianie, miałabyś więcej przestrzeni(tzw. odejścia). Z modyfikatorów, które "zjadają" sporo światła można wskazać softboxy z gridami, albo beauty dishe z plastrami miodu właśnie - wszystko zależy od tego co fotografujesz i co potrzebujesz mieć :)
Fotografia dziecięca i rodzinna. Mam na jednym softboc 70x100 a na drugim oktę 120cm.
na krótszej ścianie jak ustawię tła to odeście ok większe ale lampy praktycznie na wprost bo mam mało zapasu po bokach.
tak to wygląda teraz https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...c76b6a14f4d2b5
Rozumiem. To pozostaje chyba tylko domykanie przysłony, jeśli nie musisz mieć zawsze płytkiej głębi ostrości. Choć oczywiście rozmyte tło ma swój niezaprzeczalny urok :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Goha
Czym mogę zniwelować maksywalnie przepalenia. ustawiam je na min tak czy tak... prosze o pomoc bo nie ukrywam że błyskowe jest dla mnie jeszcze nieodgadnięte. :)
Błysk działa dokładnie tak samo jak ciągłe ;)
Jeśli masz przepalenia, musisz się postarać aby w ekspozycji brało udział mniej światła:
(po stronie źródła światła)
- zmniejszyć moc lampy (odpada, jak jest na min.)
- odsunąć lampę (ale wtedy zmienia się charakter światła)
- dołożyć "coś" tłumiącego światło (np. przyczepić do przodu softboxów cienką białą podszewkę)
(po stronie aparatu)
- zwiększyć wartość przysłony (ale zmieniasz głębię ostrości)
- zmniejszyć czułość (niższe ISO)
- zmniejszyć ilość światła wpadającego do aparatu (po ludzku: filtr szary ND, jak go nie masz-na szybko polaryzacyjny-też trochę światła "zjada")
Z ciekawości: czy robisz zdjęcia "małych ludzi", ich portrety (tzn. "z bliska") korzystając z 50mm na 6d (pytanie spowodowane listą sprzętu w profilu)? Z jakimi przysłonami pracujesz?
małym noworodkom robię często 50mm w świetle zastanym i robię na 2,2-3,5. ale jak mam już większych modeli to często używam 24-70 plus błyski i wtedy własnie 2,8.
nie ukrywam że najlepiej mi się robi 2,8 i 125czas. wtedy jest ok. łębia super no ale przepalenia widoczne :( potem wiele mnie to czasu kosztuje w ps a i tak z efektu do końca nie jestem zadowolona.
a takie lampy pod jakim kontem najlepiej ustawiać ja mam mniej więcej po skosie od tła i na odległoć 1,5-2metry od modela. mało?
Ustawienie lamp to temat rzeka, zależy co chcesz osiągnąć. Generalnie im bliżej ustawisz źródło światła, tym bardziej miękkie ono jest i daje subtelniejsze cienie(pod warunkiem, że nie przepala się zdjęcia). Co do kątów, to niektórzy piszą o 45 stopniach i lekko z góry, ale ustawień są tysiące - trzeba eksperymentować :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Goha
a takie lampy pod jakim kątem najlepiej ustawiać
Na pewno nie tak jak "piszą w internetach", tylko tak, aby Tobie (i Twoim klientom) się podobało. Możliwych ustawień światła sa tysiące (jak wyżej), jedni wolą "jak do legitymacji" (2x 45stopni, po obu stronach obiektywu, byle było jasno i równo, łącznie z dwoma równymi cieniami i dwoma blikami w oczach), inni wolą jedną lampę i blendę, jeszcze inni jedną lampą z małą nakładką - wszystko zależy od tego co Ty chcesz uzyskać, jaki efekt Tobie się podoba. Co z tego, że ktoś napisze "daj słoneczko lekko nad aparatem i po lewej, najlepiej z plastrem" jak Tobie pasuje inne, bardziej miękkie światło? :)
a czy przy jedne 500 a drugiej 300 zawsze będę miała ten mały cień os strony silniejszej? można to jakoś zniwelować?
Cytat:
Zamieszczone przez
Goha
a czy przy jedne 500 a drugiej 300 zawsze będę miała ten mały cień os strony silniejszej? można to jakoś zniwelować?
Można. Zamienić studio w namiot bezcieniowy (zdjąć softboxy, założyć zwykłe garnki, świecić na ścianę, widziałem, że masz białe) ;)