Odp: Canon 40d brak zdjęć na karcie
Nie wydaje mi się że pierwsza karta zapełniła się przy 9999 tylko zapisywało się na niej dalej od nowa czyli od 0001. A wygląda że na drugiej karcie zapis ruszył od 0385.
Poszukaj na pierwszej karcie zdjęć 0001-0384.
A karty czytasz czytnikiem czy przez USB ? I sprawdź ręcznie co jest na pierwszej karcie. Może są 2 katalogi zdjęć. A program importujący automatycznie uznał że masz już zdjęcia 0001-0384 na kompie i nie kopiował ich.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Nie wydaje mi się że pierwsza karta zapełniła się przy 9999 tylko zapisywało się na niej dalej od nowa czyli od 0001. A wygląda że na drugiej karcie zapis ruszył od 0385.
Poszukaj na pierwszej karcie zdjęć 0001-0384.
A karty czytasz czytnikiem czy przez USB ? I sprawdź ręcznie co jest na pierwszej karcie. Może są 2 katalogi zdjęć. A program importujący automatycznie uznał że masz już zdjęcia 0001-0384 na kompie i nie kopiował ich.
Mnie też się tak wydaje. Canony robią standardowo w takich sytuacjach drugi katalog. DSC100 i po przekręceniu licznika tworzy się DSC101 (o ile dobrze pamiętam). Sprawdź, czy masz dodatkowy katalog na karcie.
A jak zrzucasz materiał? W EOS Utility można w lewej części zaznaczyć, jeden katalog, drugi lub oba. Może zaznaczyłeś tylko jeden, więc drugiego nie zrzucił?
Cytat:
Zamieszczone przez
bbartekk2
Tak na pierwszej karcie do 9999, a na drugiej od 0385. Zdjecia pomiedzy były robione, ale na karcie ich nie ma, z reszta zrobilem juz na niej troche nowych, nie zauwazywylem ze brakuje bo sporo robilem :evil:
1,5gb jest wolnego wiec moze uda sie cos odzyskać.
Z Twojej wypowiedzi wynika, że body zapełniło pierwszą kartę a drugą po włożeniu od pewnego momentu - to nie jest możliwe.
Jedynie wytłumaczenie to zgubienie sektora danych z karty. Jednakże jest to mało prawdopodobne, aby zdjęcia zniknęły w kolejności zapisu.
Jedyna możliwość sprawdzenia to programowo jak Koledzy radzą, ale szczerze wątpię w taki scenariusz.
Koledzy Adam71 i Tommeck mieli racje.
Co ciekawe po podłączeniu aparatu z karta widzi tylko folder "100" ze zdjęciami do 9999, drugiego "101" nie widzi. Natomiast po podłączeniu karty przez czytnik kart widzi dwa foldery i wszystkie zdjecia.
Dodam, ze ten program do odzyskiwania to świetna sprawa, chociaz nie wiem czy kolejność nadpisu zdjec jest zgodna z wykonanymi zdjęciami.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
No to super że się udało !