Wiesz co, usiądź sobie spokojnie i poczytaj to forum, a także inne w internecie. Zadajesz pytania których odpowidzi na spokojnie możesz znaleźć tutaj. Jest wyszukiwarka itp.
No i naprawdę przemyśl sobie jakie obiektywy i do czego będziesz kupował.
Wersja do druku
Wiesz co, usiądź sobie spokojnie i poczytaj to forum, a także inne w internecie. Zadajesz pytania których odpowidzi na spokojnie możesz znaleźć tutaj. Jest wyszukiwarka itp.
No i naprawdę przemyśl sobie jakie obiektywy i do czego będziesz kupował.
Jeśli masz już obiektyw z zestawu (czyli Canon EF-S 18-55mm) to kup sobie Sigmę 70-300 APO DG Macro 1:2. za 850zł.Cytat:
Zamieszczone przez Bonku5
Jesli masz aparat bez obiektywu to dokup tego Canonna EF-S 18-55mm za 150zł.
Jesli koniecznie chcesz mieć tylko jeden uniwersalny obiektyw to wybierz Sigmę 18-125/3,5-5,6 za okolo 1000zł lub dołóż trochę i kup Sigmę 18-200/3,5-5,6
AMEN
Dzieki za Pomoc!
Dokładnie jak Tomasz napisał. Choć IMHO 18-200 bym nie brał - wziąłbym 18-125 jest lepszy optycznie, a po przeliczeniu cropa będziesz miał upragnione 200 mm ;-)
Z innej beczki...
Jeżeli są obiektywy przeznaczone tylko do "cropa" to IMO powinni podawać już rzeczywiste ogniskowe bez przelicznika.
Co do jakości to są sprzeczne opinie. A co do długości - ok, pod warunkiem, że to 125 czy 200 nie jest oszukane. A jest. Ogniskowa znacznie zmienia się przy przeostrzaniu, i 200-ka ma 200 przy minimalnej odległości ostrzenia. Ustawiona na nieskończoność ma coś koło 150.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Przecież są tak podawane.Cytat:
Czyli że ogniskowych w Sigmie 18-125 DC się nie mnoży przez cropa 1,6? Podobnie jak w KIT'ie 18-55?
Może źle się powyżej wyraziłem. Chodziło mi o to, że przy obiektywach do "cropa" nie trzeba było przeliczać ogniskowych mnożąc przez cropa...
Czy ja wiem, czy to jest dobry pomysł?Cytat:
Ogniskowa to jest ogniskowa. Jest to wielkość fizyczna i nie zależy od formatu, do którego dedykowany jest obiektyw. W drugą strone masz przecież obiektywy do średniego i wielkiego formatu, ale tam też podaje się rzeczywistą ogniskową obiektywu, a nie odpowiednik dla małego obrazka.
Popatrz na to tak: miałbyś potem np. EF 17-40/4L i EF-S 17-85/4-5,6 IS.
Na tym drugim byłoby napisane 28-135. A jakbyś zamocował 17-40 na puszkę z cropem, to co? Miałyby się na nim zmienić oznaczenia na 28-64?
Nie wiem, jakoś mi to nie pasuje.. . IMHO niech lepiej zostanie tak jak jest.
Mnoży się.Cytat:
Ale jak sam zauważyłeś są to wartości OGNISKOWYCH, a te nie podlagają przelicznikom
Wystarczy spojrzeć na kąt widzenia podany dla klatyki którą kryje pole naświetlania i już wszystko jasne :rolleyes:
Wiem, wiem - mi to nie przeszkadza :)
Tak tylko wtrąciłem :)