Odp: Obiektyw do krajobrazu
Do APS-C Canona 20mm f/2.8 nie polecam.
Korzystałem z tego szkła w 20D, i przy krajobrazach nie jest wystarczająco szeroki. Przy reporterce też był dość irytujący - na 2.8 kompletne mydło nawet w środku kadru.
Dopiero na APS-H i FF okazał się ciekawy, i wart zatrzymania.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Tak właśnie II wersji, najnowsza to AT-X PRO DX 12-28 mm f/4.
Top chyba dobra pozycja tym bardziej ze cena nie jest za wysoka ale tez słyszałem o awaryjności tego obiektywu
--- Kolejny post ---
Szukam coś plastycznego ale nie wiem czy przy takich cenach można znaleśc
Ja polecam 17-40 f/4 L na aps-c...mam takowy i sprawdza sie w foto krajobrazowym wysmienicie...no i zmiescisz sie w cenie za używke...
jeszcze niedawno myślałem o 17-40L ale skreśliłem to szkło jak się dowiedziałem jakie to badziewie na Aps-c.. nie warte pieniędzy. o wiele lepsza propozycją jest C 10-22
Moze C17-55f/2.8 nie jest idealny, ale do tej pory nie wymyslono nic lepszego... ;)... pod APS-C. Juz nie mam APS-C, ale takiego szkla mi brakuje :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
alexsob
jeszcze niedawno myślałem o 17-40L ale skreśliłem to szkło jak się dowiedziałem jakie to badziewie na Aps-c.. nie warte pieniędzy. o wiele lepsza propozycją jest C 10-22
Kto Ci takich głupot naopowiadał - to bardzo fajne szkło. Jak weźmiesz do ręki, to nie będziesz chciał oddać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Kto Ci takich głupot naopowiadał - to bardzo fajne szkło. Jak weźmiesz do ręki, to nie będziesz chciał oddać :)
zgodze sie o tyle, ze 17-40 w cropie jest zupelnie przyzwoite jesli chodzi o ostrosc. na pewno jego bardzo mocnymi punktami sa kontrast i odwzorowanie kolorow.
ale nadal uwazam, ze kupowanie tego szkla co cropa to chybiony pomysl, jesli jest alternatywa pokroju 15-85.
zwlaszcza, jesli w gre wchodzi focenie z reki
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zgodze sie o tyle, ze 17-40 w cropie jest zupelnie przyzwoite jesli chodzi o ostrosc. na pewno jego bardzo mocnymi punktami sa kontrast i odwzorowanie kolorow.
ale nadal uwazam, ze kupowanie tego szkla co cropa to chybiony pomysl, jesli jest alternatywa pokroju 15-85.
zwlaszcza, jesli w gre wchodzi focenie z reki
widziałem sporo fotek porównanwczych między 15 i 17 mm na cropie i mz różnica niewielka i nie warta zachodu, 13 vs 17 mm jest juz wyraźnie odczuwalne ale 15 nie za bardzo a tym bardziej dziś, gdy PS swietnie skleja panoramy, nawet gdybyś miał dokleić tylko te brakujące 2 mm...
Z tego co wiem to C17-40 jest na pełną klatkę, poza tym wiele negatywnych komentarzy można przeczytać na temat tego szkła chociażby na Canon-board, chodzi mi o użytkowników lustrzanek APS-c
Chyba lepsza i bardziej niezawodna pozycja jest C10-22 lub T12-24 ale nad ta druga pozycją bym się zastanawiał. Chyba mój wybór padnie miedzy wspomniana Tokiną lub Canonem. Tokina ma ponoć duże aberacje
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Moze C17-55f/2.8 nie jest idealny, ale do tej pory nie wymyslono nic lepszego...
To tez dobre szkło