Odp: 'nowy' canon do 1500
W kwestii jasności wizjera to się nie za wiele zmieni przy przesiadce z 400D na 550D (choć wizjer w 550D jest odrobinę większy 0,54x vs 0,49x w 400D) z tego względu że oba mają układ luster zamiast pryzmatu. Przesiadając się na 50D na pewno zauważysz różnicę nie tylko w wielkości wizjera (0,59x) ale i w jasności - w 50D jest pryzmat. Do tego wizjer w 50D możesz modyfikować gdyż są dostępne wymienne matówki do tego modelu.
dziękuje. w CSI niestety nie zrobią wyceny na odległość - musiałbym wysłać im aparat.
fajna sprawa z wymiennymi matówkami. Chyba będę musiał się przejść po komisach i może uda się pomacać.
Canon 50D jest dobrym wyborem, moim zdaniem.
Mam i używam, ma czytelny ekran i wygodę używania dwóch kółeczek oraz kilka innych przyjaznych funkcjonalności.
W tej chwili ma świetny stosunek jakości obrazka do cen - używane do 1,5k i przebiegiem rzędu 30k.
Canony xxd to inna bajka od xxxd,wbij na optycznie.pl i porównaj choćby 500d i 50d.
Wizjer w 50D jest jednak sporo lepszy niż w 400 -550D. Sam aparat większy i znacznie cięższy, chwyt bardziej masywny.
Wersja xxD ma przewagę nad xxxD w bezpośrednim dostępie do funkcji - nie trzeba latać po menu. Poza tym górny wyświetlacz i koło nastaw dopełniają ergonomii.
Chociaż obecnie nie posiadam, zaryzykuję twierdzenie, że w tej chwili 50d stanowi najlepszą ofertę jeśli chodzi o stosunek możliwości/cena wśród APS-C Canona.
Nie musi to być wcale 50D a może wystarczy Ci 40D. Różnice są na prawdę znikome i jeżeli przebolejesz trochę gorszy wyświetlacz to zaoszczędzisz trochę kasy na jakieś lepsze szkiełko.
Miałem 50D i pod względem wielkości i jakości wyświetlacza cofnąłem się do 5D i jakoś tak strasznie mnie nie zabolało.
No i 50d jest magnezowy :) dla mnie to dodatkowy bonus!
Cytat:
Zamieszczone przez
dzeej
No i 50d jest magnezowy :) dla mnie to dodatkowy bonus!
Masz niedobór? Ja wolę czekoladę ;)
nie bądź złośliwy
ja tez lubię trzymać moje 50d przyczepione do lodówki wśród magnesików z podróży