Zostań w pentaxie. Nie znajdziesz lepszej puszki APS-C.
Wersja do druku
Zostań w pentaxie. Nie znajdziesz lepszej puszki APS-C.
A może coś manualnego do portretu (wszak model nie ucieknie). A jak weźmiesz w rękę 60 D to i tak odejdą od Ciebie niepoważne myśli ;)
Dziękuję za wszystkie rady.Przekonaliście mnie do zostania z Pentaksem i dozbierania na Sigmę 85 1.4
Nie wiedziałem,że Canon 60d odstaje od K5 II.Sugerowałem się raczej przedziałem cenowym obu korpusów,która jest porównywalna z niewielką korzyścią dla Canona(niższa cena).
Co do FF to póki co nie mam planów zakupu tejże.Może za 2-3 lata jak ceny korpusów FF zmaleją lub jak Pentax wypuści swoją pełną klatkę :)
Czy odstaje... nie! Nie jest lepszy, nie jest gorszy- jest inny. W Canonie jakby na to nie patrzeć masz o wiele większy wybór obiektywów. Przykład tele 70- 300. Do Canona masz kilka systemowych, w tym L-kę. Do tego sam Tamron oferuje ich co najmniej 3, w tym VC z bardzo fajną optyką. Do tego Sigmy (w których raczej nie siedzę, więc tu się nie wypowiem).
Teraz porównaj sobie co oferuje w tej klasie Pentax... Co? No jajco... Jest systemowy 55-300, który jakimś wybitnym dziełem nie jest. No to wchodzimy w niezależne i co jest? Lipa jest... Bo Tamron jest tylko jeden. I to nie VC, bo po co? Po co robić obiektyw ze stabilizacją do aparaty ze stabilizacją? A niestety T70-300 Macro jest dużo gorszy optycznie i wolniejszy.
Także jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. Masz Pentaxa- rób nim zdjęcia. Nie kombinuj. Ja po zakupie 60D po 3 miesiącach chciałem sprzedawać i kupować 7D i usłyszałem to samo- "nie kombinuj". Potem to samo miałem właśnie z Pentaxem i inny kolega, wyznawca "Pentaxianizmu" powiedział mi raz jeszcze to samo: "nie kombinuj, rób tym co masz". I Tobie to również polecam.
A jeszcze tak zapytam.Jak ma się celność i ogólne działanie AFu w Canonie 60d w porównaniu do K5 II?
W Canonach cenię obiektywy z napędem USM.Znajomy ma i nie dość,że cichutkie to generują piękny obrazek :)
Jeśli zmieniłbym Pentaxa to 60D byłby aparatem przejściowym a docelowo chciałbym kupić 6D ale to dopiero za jakiś czas.
ta bo canonowe ~50-300 sa niesamowite ach i coh... to wszystko praktycznie 1 i to samo, roznicy w obrazku nie zobaczysz
i tak, k52 jest duzo lepszy od 60d, tu nie ma nawet co dyskutowac, wybor szkiel? zalezy co komu potrzebne... w pentaxie tak naprade jest tylko problem z dlugimi jasnymi szklami, reszta albo jest systemowa albo znajdzie sie cos u sigmy/tamrona/tokiny itd...
Byłem w "P", przeszedłem do "C", wróciłem do "P", ponownie jestem w "C"... I... Przeszedłbym ponownie do "P" gdyby nie to, że mam zamiar kiedyś ;) kupić FF. Jeżeli nie potrzebujesz FF - zostań w Pentaxie, jeżeli jednak FF, to zapraszam do Canona. Aktualnie mam 60D i faktycznie - szkieł jest sporo, ale brakuje mi również sporo z puszki Pentaxa K5, wszystko ma swoje plusy i minusy, wybór ostateczny należy do Ciebie. Ja jestem w Canonie m.in. właśnie ze względu na brak 85 1.8 w rozsądnych pieniądzach w Pentaxie, jeżeli jednak Sigma 85 1.4 nie jest poza Twoimi możliwościami finansowymi kupuj ją do "P" i ciesz się świetnym szkłem :)
Tę Sigmę już nabyłem pod bagnet Pentaxa ale korci mnie żeby spróbować czegoś nowego :)
W której puszce AF jest szybszy i dokładniejszy?Wiadomo,że dużo od szkieł zależy,ale jakie masz porównanie Ty jako użytkownik i k5 i 60d?
Ja np kupiłem Sigmę 85mm i zdjęcia z K5 nie są tak ostre jak bym tego chciał.Ciężko to opisać i wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje,ale Pentax chyba w kwestii AF jest w tyle za Canonem.
Nie ma tej przysłowiowej żylety i nie wiem czy to kwestia szkła,które podobno miało być ostre czy kwestia dokładności AFu właśnie.
Czego brakuje Ci w canonie co ma Pentax?Co do pełnej klatki to na pewno w niedalekiej przyszłości(rok lub dwa) taką kupię.O pentaxowej ff są plotki ale jakoś wątpię,że pojawi się w tym lub przyszłym roku...
Nie miałem K-5 za długo, bo tylko kilka dni (pożyczony), ale przetestowałem go ze swoimi szkłami pod "P", miałem K20D, K10D, K200D, K100D, więc wcześniejsze modele.
Co do AF - AF szybszy w K-5, ale za to w Canonie 60D celniejszy. Szkła bez silnika zdecydowanie w K-5 szybciej działały, natomiast USM moim zdaniem szybciej :)
Miałem w Pentaxie -F 50 f/1.7 (z AF) dwie sztuki, z K200D pierwsza działała OK, ta sama i druga z każdą puszką jaką miałem, a miałem 5 lub 6 puszek Pentaxa i pożyczony K-5 to szkło działało pod względem ostrości bardzo kiepsko... Może takie miałem sztuki, korygowanie BF/FF nic nie dawało. Tamron 17-50 musiałem korygować, ale wydaje mi się że był porównywalnie ostry co w 60D, ale za to był mega ostry na K100D, ale tam 6mpix ;) Więc może dlatego :) Reszta szkieł pod względem ostrości działała ok.
Ogniskowa 50mm kompletnie mi nie leży, dlatego 85mm potrzebowałem :) 70mm jest ze światłem 2.4 i trzeba długo szukać w cenie 85 1.8 Canona.
Czego mi brakuje w Canonie co ma Pentax - magiczny "zielony guzik", kompatybilność ze szkłami manualnymi Pentaxa - te szkła są ponadczasowe, cholernie ostre, tanie i ach, och i w ogóle ;) Po prostu je lubię :) Szczególnie Pentaxa -M 50 f/1.4 ;) Pentax dla mnie ma lepiej rozmieszczone punkty AF niż 60D, ISO (zdecydowanie lepsze), magnezowa obudowa, korygowanie AF (chociaż w 60D każde szkło trafia w punkt), ale warto mieć.
Za to co ma Canon 60D - genialnie leży w ręce, tyle kółko, ma duży wybór tanich i drogich, po prostu każdych szkieł, lepsze nagrywanie filmów - chociaż nie używam w ogóle ;) Ma uchylny ekran - świetna sprawa, czasami używam, chociaż da się bez tego żyć ;) Canon ma 70-200 f/4 w normalnych pieniądzach, ma 70-200 f/2.8, u Pentaxa szukać ze świecą.
Na pewno jest jeszcze wiele innych rzeczy, które teraz nie przychodzą mi do głowy, ale to sam musisz podjąć decyzję czy warto przechodzić. Ułóż w głowie szklarnię jaką chcesz mieć (jeżeli w Canonie to z myślą o FF) i zobacz ile kosztuje i czy jest dostępne na daną puszkę.
CZy jakieś manualne szkiełka podpinałeś do Pentaxa?