Odp: Canon 6D/5Dmk3 + jeden obiektyw w podróż
Wymieniłeś:
Indie, Nepal, Birme, Tajlandie, Kambodże, Laos, Malezje, Filipiny oraz kilka indonezyjskich wysp.
Przy takiej wyprawie zabierasz przecież duży bagaż w który wrzucisz sprzęt:ładowarki,baterie,radio,adapter, itd ,a na wycieczkę zabierzesz tylko to co będzie potrzebne.
Plecak:krecisz !
nawet mały LOwePro pomieści:L100-400+TC1,4 plus Tokina 16-28plusBodyDIIIplus 24-105 i jeszcze jest miejsce na flaszki z woda ,accu i wiele innych ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Dzięki za odpowiedzi.
Co do uszczelnienia 5Dmk3 jest podobno duzo lepiej niż 6D. Zastanawiam się czy 6D da radę przy dużej wilgotności powietrza. Co do 24-105 to z testów które przeglądałem wynika że niby 24-70 f4 IS jest ostrzejszy. Marti mnie tylko światło F4 do portretów.
A jakie macie doświadczenia z Tamronem 24-70? Nie miałem do czynienia z tym szkłem, jednak światło 2.8 i stabilizacja to kusząca opcja ( i dużo tańsza ) niż canon 24-70 f2.8 II bez stabilizacji
Szykuje się Ci świetna wyprawa i zdecydowanie warto kupić dobry zestaw na różne, często niespodziewane warunki pogodowe tu wybrałbym 5dIII (vs 6d) co do szkieł, jeżeli tylko jedno (co jest bardzo dużym ograniczeniem) to 24-105/4, które nie jest lepsze optycznie od 24-70/4, testowałem tydzień temu :). Na Twoim miejscu kupiłbym jednak dwa szkła 24-70/4 + 70-200/4 LIS lub 2.8 II. Zwiedziłem jak na razie Nepal, Indie, Alpy dookoła Mont Blanc, Dolomity, Lofoty w Norwegii i pomimo posiadania stałek w zakresie od 14 do 50 mm rozważam również zakup 24-70/4 jak bardzo uniwersalne szkło do podróży z bonusem w postać IS i macro :).
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Ciekawa propozycja, jednak wagowo i finansowo jak dla mnie za cieżko. Sprzedaję 50D i kilka szkieł żeby kupić pełną klatkę i jeden dobry obiektyw.
ZOstawię sobie canona 70-200 na wszelki wypadek ( może się zmieści ) ;-)
to zmienia postać rzeczy
myślałem że masz oba :-)
6d ma dobry tryb wysokiego iso
ze szkłem F4 sprawdza się znakomicie
ale 24-70 f2.8 nie testowałem...
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Wymieniłeś:
Indie, Nepal, Birme, Tajlandie, Kambodże, Laos, Malezje, Filipiny oraz kilka indonezyjskich wysp.
Przy takiej wyprawie zabierasz przecież duży bagaż w który wrzucisz sprzęt:ładowarki,baterie,radio,adapter, itd ,a na wycieczkę zabierzesz tylko to co będzie potrzebne.
Plecak:krecisz !
nawet mały LOwePro pomieści:L100-400+TC1,4 plus Tokina 16-28plusBodyDIIIplus 24-105 i jeszcze jest miejsce na flaszki z woda ,accu i wiele innych ;)
Zabieramy tylko plecaki 40 litrowe, nie mamy innych bagaży. Będę miał torbe na ramę ze sprzętem, którą w trakcie transportu będę trzymał w plecaku.
Nie możemy sobie pozwolić na duży bagaż z uwagi na częste wyprawy w góry ( w tym himalaje ) i każdy dodatkowy kilogram będzie miał znaczenie.
Myślę, że torba na ramię się sprawdzi np jak zostawimy plecaki w hotelu i wyjdziemy na miasto. http://rthomps2.umwblogs.org/files/2008/10/1511_07.jpg
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Szykuje się Ci świetna wyprawa i zdecydowanie warto kupić dobry zestaw na różne, często niespodziewane warunki pogodowe tu wybrałbym 5dIII (vs 6d) co do szkieł, jeżeli tylko jedno (co jest bardzo dużym ograniczeniem) to 24-105/4, które nie jest lepsze optycznie od 24-70/4, testowałem tydzień temu :). Na Twoim miejscu kupiłbym jednak dwa szkła 24-70/4 + 70-200/4 LIS lub 2.8 II. Zwiedziłem jak na razie Nepal, Indie, Alpy dookoła Mont Blanc, Dolomity, Lofoty w Norwegii i pomimo posiadania stałek w zakresie od 14 do 50 mm rozważam również zakup 24-70/4 jak bardzo uniwersalne szkło do podróży z bonusem w postać IS i macro :).
Cenna uwaga co do canona 5D mk3. Plusem napewno jest lepsze uszczelnienie ( minus to waga ). Canona 70-200 F4 IS juz mam. Czytając wasze wypowiedzi coraz bardziej myślę, żeby go zabrać. A ma ktoś jakieś doświadczenia z Tamronem 24-70?
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel11
Zabieramy tylko plecaki 40 litrowe
Gratuluję ,wyzwanie,że ho, ho, :lol: ,
daj spokój z 40-70 i 70-200
już było kilka podpowiedzi:jeśli jeden obiektyw to 24-105 .
Sprecyzuj termin wyprawy: jeśli już się pochwaliłeś ,będziemy śledzić z zaciekawieniem i czekać na fotki.Tam tez internet jest i działa :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Gratuluję ,wyzwanie,że ho, ho, :lol: ,
daj spokój z 40-70 i 70-200
już było kilka podpowiedzi:jeśli jeden obiektyw to 24-105 .
Sprecyzuj termin wyprawy: jeśli już się pochwaliłeś ,będziemy śledzić z zaciekawieniem i czekać na fotki.Tam tez internet jest i działa :)
Wyprawa pod koniec sierpnia, wiec jest jeszcze sporo czasu. Jednak sprzęt chcę kupić jak najszybciej.
też uważam że 2 body to dobry pomysł, np 6d z 24-105 + 50d z 50 lub 35 1.4 do portretów skoro tak bardzo potrzebujesz...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
też uważam że 2 body to dobry pomys
Kolega wspominało limicie miejsca i kilogramów,więc 2 body chyba odpada.
Proponuję w zamian(do paska) małą dobrą kamerę na kartę SD(cenki są malutkie) lub małpkę,
wiele z nich oferuje niezłe macro i szeroki kąt ,a waży tyle co nic a przecież nawet tylko kilka megapikseli dadzą świetne fotki.
a gdzie szeroki kat? na taka wyprawe to szkło must be
szeroki + 24-105(24-70)
No mnie by w górach też szerokiego brakowało. 8-)