Odp: Różnice pomiędzy 24-70 2.8 L USM a wersją II
Odczucia, nastawienie to jedno, a rzeczywiste, obiektywne testy to drugie.
Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L - Full Format Review / Test Report - Analysis
Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L II - Full Format Review / Test Report - Analysis
Wersja II jest lepsza praktycznie w całym zakresie a szczególnie przy pełnym otworze oraz ogniskowych 24mm-40mm.
Fakt.
jp
Ja Was rozumiem - testy są obiektywne, mierzalne itp... Lecz ja nie lubię zdjęć tablic testowych tylko np. jakiś portret czy landszaft - np. ten sam dwoma obiektywami.... Ma ktoś coś takiego?
Cytat:
Ja Was rozumiem - testy są obiektywne, mierzalne itp... Lecz ja nie lubię zdjęć tablic testowych tylko np. jakiś portret czy landszaft - np. ten sam dwoma obiektywami.... Ma ktoś coś takiego?
Nawet na tych zdjęciach nietablicowych widać, ze w II skorygowali chociażby podłużną aberrację chromatyczną. Ale jak Cię nie stać na II to weź I. Aczkolwiek nawet II jest nadal dużym kompromisem jeżeli idzie o jakość. :P
Odswieze troche temat....
a gdybyscie mieli do wyboru:
uzywke 24-70 2.8 L a nowa Sigme (lub Tamrona) - (oczywiscie zestaw wyslalby na mikroregulacje AF) co byscie wybrali?
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucas1981r
uzywke 24-70 2.8 L a nowa Sigme (lub Tamrona) - (oczywiscie zestaw wyslalby na mikroregulacje AF) co byscie wybrali?
Z pewnego źrodła pewnie kupiłbym canona, bo to bardzo fajne szkiełko z rewelacyjnym AFem.
Ale wszystko zależy jakie masz kryteria wyboru.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucas1981r
Canona EF 24-70 mm f/4L IS USM :)
Zależy kto co woli, ja bardziej cenię sobie światło niż mocno wydajny IS. Dlatego dawno temu zamieniłem 24-105 na 24-70.
Podnoszę ponownie temat: czy ktoś porównywał na żywca zdjęcia z obu szkieł, albo zamienił wersję 1 na 2 i widzi różnicę? Noszę się od jakiegoś czasu z zamiarem sprzedaży 1 bo w pierwszym pomyśle chciałem pozostać tylko przy stałkach ale jak się człowiek namiesza na jakimś reportażu słoikami to się zaczyna zastanawiać czy warto sprzedawać zooma albo czy może go lepiej wymienić na wersję drugą i czy po dopłacie 5k coś z tego zyska oprócz zadowolenia że ma nowsze.... :-)
Generalnie to zostań przy pierwszej wersji. Aberracje chromatyczne, ostrość i kontrast nie mają żadnego znaczenia gdyż są do poprawienia w DPP. :D Przynajmniej takie jest ostatnie stanowisko wielu ludzi tutaj.