Odp: Zdjęcia RAW - programy cznią je bezużytecznymi
AdobeRGB to duzo wiekszy zakres kolorow niz sRGB, zeby go jednak zobaczc, trzeba miec monitor/drukarke, ktora potrafi wyswietlic taki gamut (to te drozsze monitory)
Dlatego najbezpieczniej jest robic zdjecia w przestrzeni sRGB, wtedy wiekszosc, mniej wiecej (bo woekszosc ma nieskalibrowany monitor) zobaczy kolory jakie chcesz.
Dodatkowo jak otwiersz w programie do obrobki to mozesz mec ustawione defaultowo inna przestrzen niz sRGB. Tak jest z PS'em defaultowo jest AdobeRGB.
Im szerszy gamut kolorow, tym lepszy obraz mozna wyswietlic, ale tym mniej osob zobaczy to dobrze, bo nie wielu ma szerokogamutowe monitory
--- Kolejny post ---
@Bangi ktos kto ma zamiar obrabiac zdjecia, a robi je tylko w jpg, to sam sobie robi krzywde. Przy obecnych cenach PLN/GB nie ma to sensu. No chyba ze jestes reporterem i zdjecia potrzebne sa "na wzoraj"
Popieram kolegę wyżej. Grafika jpeg jest grafiką jak wiadomo o stratnej jakości z przetworzonymi już informacjami do tego charakteryzuje się kompresją stratną a raw jak wiadomo jest kompresją bezstratną i surowymi informacjami dającymi kontrolę nad wszystkim co znajduje się w fotografii. Dlatego właśnie chcę korzystać z raw. Wiadome jest mi także, że korzystając z Adobe rgb mamy większy zakres przestrzeni barwnej. Zaraz profilem kolorów w adobe i powiem co i jak wyszło z tej pracy.
--- Kolejny post ---
Ustawione było na sRGB w Photoshopie a mimo to dostawałem sieczke. Po zmianie na Adobe RGB taka sama lipa :/
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysztof.grafik
Zaraz profilem kolorów w adobe i powiem co i jak wyszło z tej pracy.
Jak nie masz monitora AdobeRGB, to i tak nic nie zobaczysz, a my ktorzy nie mamy w 99% zobaczymy jeszcze gorzej.
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysztof.grafik
Ustawione było na sRGB w Photoshopie a mimo to dostawałem sieczke. Po zmianie na Adobe RGB taka sama lipa :/
Sprawdz najpierw co jest ustawione w CameraRaw, po otworzeniu zdjecia na dole powinienes miec podana przestrzen barw, w ktorej otwarte jest zdjecie. I dobrze jak tem jest sRGB
--- Kolejny post ---
wyswietla sie na niebiesko, podkreslone, wyglada jak link w przegladarce :)
Ja mysle ze tu nie ma co szukać bo nie ma żadnego problemu. Kolega chce zobaczyć w camera raw to samo co na wyświetlaczu body, a to jest możliwe tylk po obróbce zdjęcia. Każdy raw bedzie gorzej wygladal w cr, lr niż podgląd jpg w body.
To najlepiej ustawic profil w puszce na neutral, czyli wszystko na zero, to nie bedzie zaskoczenia. :lol:
Poczekajmy jednak na autora.
W takim razie pozostaje mi manual i nic więcej pod te rawy ewentualnie tryby preselekcji i wszystkie inne, które pozwalają na adobe rgb.
Monitor mam Eizo ColorEdge CG223W gdzie według producenta obsługuje adobe rgb.
--- Kolejny post ---
Spróbuje z tym neutral, ale już później bo teraz muszę uciekać. Po prostu masakra. Jeszcze jak miałem win 7 na pc to było ok, a jak przeszedłem na 8.1 to problem się pojawił.
--- Kolejny post ---
Szczerze przyznam, że już zgłupiałem całkowicie. Muszę iść się przewietrzyć, odprężyć umysł i porozmawiamy. Nagle odpalam zdjęcie w Camera RAW i jest dobrze O.o
--- Kolejny post ---
Wyświetlone jest Adobe rgb w camera raw
@ Usjwo - ale ja oczywiście nikogo nie zamierzam namawiać tylko na JPG, tylko nie do końca rozumiałem intencję autora, stąd taka a nie inna moja wypowiedź poprzednia ;)
Ja osobiście zazwyczaj robię RAW + JPG, potem przeglądam i te co się chcę z nimi pobawić zostawiam RAW, a resztę RAW-ów wywalam, ale każdy ma oczywiście swoje podejście.
za Bangim - zawsze RAW+JPG
jak jpg jest dobry, odpuszczam RAWA
w aparacie mam wszystko ostawione na zero
Ja też właśnie zapomniałem napisać, że robię sobie JPG + RAW. Np. Ostatnio sytuacja podczas imprezy kiedy to znajomej dałem 5d mk.III z ustawionymi rawami + jpeg na szczęście a zdjęcia były potrzebne na następny dzień. Jako, że komputer nie czytał jej raw myślała, że to jakieś śmieci to przewaliła jpeg i wrzuciła mi je na pena patrzę a co niektóre zdjęcia albo przepalone, niedoświetlone, rozmyte, balans bieli nie taki jak trzeba, albo pod światło robione bez lampy były i ogólnie dobrze, że nie formatowała karty bo rawy mnie uratowały. Większą część odratowałem. Zaraz zrobie jak pisaliście kilka postów wyżej, wyzeruje i zobaczę jak to będzie wyglądało.
ogólnie w przypadku rawów to nie ma znaczenia czy jest ustawione adobergb czy srgb, odbije się to tylko na miniaturce zaszytej w rawie - najprawdopodobniej bo nigdy nie sprawdzałem, sam raw nie jest ani adobergb ani srgb :). zarządzanie kolorem na tak wyrafinowanym sprzęcie wymaga ogarnięcia.
jeśli się robi jpegi z puszki to jednak warto coś ustawić, na rawy to ustawienie i tak nie ma wpływu, ja robię tylko rawy.