Odp: Jaki korpus do obiektywu 400 5.6l?
Odgrzeję temat.
mam canona 400 f5.6 z korpusem Canon 60D do "ptaków, saren itp". Nie mam czasu na zasiadki, więc próbuję z podchodu, co skutkuje często koniecznością cropowania, bo się natychmiast ewakuują jak tylko mnie zobaczą;)
No i teraz pytanie bo pojawił się canon 6D jako pełna klatka i zacząłem nad nim myśleć.
Czy lepiej wygląda obrazek z całości 60d czy crop (bo nie ma już przelicznika x1.6) z 6D by dać podobny obraz. Powiedzmy jakieś przykładowe parametry czas 1/1250 (bo z ręki) f5,6 i iso 800 bo zwykle tak się to na razie w moim przypadku kończy.
przy iso 3200+ będziesz na pewno widział różnicę na korzyść 6D
przy iso 800 różnicy nie będzie,
cała magia FF ukazuje się przy pełnych kadrach, crop to crop, czy to na matrycy mniejszej czy kadrowanie już na kompie,
bardziej bierz pod uwagę szybkość fps i AF, który przy takich zdjęciach (zwłaszcza ptaków w locie) ma największe znaczenie,
Cytat:
Zamieszczone przez
biodar
Odgrzeję temat.
mam canona 400 f5.6 z korpusem Canon 60D do "ptaków, saren itp". Nie mam czasu na zasiadki, więc próbuję z podchodu, co skutkuje często koniecznością cropowania, bo się natychmiast ewakuują jak tylko mnie zobaczą;)
No i teraz pytanie bo pojawił się canon 6D jako pełna klatka i zacząłem nad nim myśleć.
Czy lepiej wygląda obrazek z całości 60d czy crop (bo nie ma już przelicznika x1.6) z 6D by dać podobny obraz. Powiedzmy jakieś przykładowe parametry czas 1/1250 (bo z ręki) f5,6 i iso 800 bo zwykle tak się to na razie w moim przypadku kończy.
6D da lepszy obrazek. Zostawiłem 7D dla 6D
Bardzo pomagacie. Trzy ostatnie opinie... i każda inna:) A ja powtórzę raz jeszcze - jeśli głównym celem są ptaki kup 7DII. W każdym innym przypadku 6D.