niebo b. poprawisz filtrem gradientowym w LR
jak byś stosował trochę krótsze czasy przy foceniu gwiazd (wyższa czułość) i trochę inaczej skadrował, byłoby znośnie
polecam stronę:
Home [JuzaPhoto]
(artykuły i fotki)
Wersja do druku
niebo b. poprawisz filtrem gradientowym w LR
jak byś stosował trochę krótsze czasy przy foceniu gwiazd (wyższa czułość) i trochę inaczej skadrował, byłoby znośnie
polecam stronę:
Home [JuzaPhoto]
(artykuły i fotki)
Poza Filtrem gradientowym, można użyć Pędzla korekcyjnego, jak chcesz gdzieś miejscowo coś zaciemnić/rozjaśnić w LR.
RobertON 10 wlaśnie celowo zaciemniłem, żeby śmieci za bardzo w oczy nie piekły :) (wiadomo jak to czasem pod mostem). Z odwróceniem w poziomie nawet mi do głowy nie przyszło, aż musze sprawdzić jak wrócę :)
igor58
W sensie żeby niebo było ciemne? Bawiłem sie trochę z tymi gwiazdami, ale wydawało mi się, że to jest fajne.
Tutaj być może jest mój problem, często coś wydaje mi się ciekawe, co komuś kompletnie się nie podoba, a kiedy patrze na prawdziwą "sztukę" - tego arcydzieła dostrzec nie umiem. Chyba jeszcze nie dorosłem :)
No to próbuję dalej :)
13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.
8_9 chaos :(
5_11 kadrowanie :(
10 przepalenia :(
13 mało wyeksponowany obiekt
15 foka ucięta
16 żyrafa zasłonięta - patrzysz i pierwsze co widzisz kawał drewna a potem obiekt
poczytaj o kadrowaniu _ technice _ zastanów się co chcesz focić _ wtedy wydawaj pieniądze
pozdrawiam
Fotki z kolejnej wyprawy sandałkowej :]
20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27.
Foczka(15)odjechana,szkoda,że ciachnięta.26 i 27 świetne. Winieta zamierzona?
słowiczek - dzięki za opinie :)
Foczka ucięta od fragmentu ściany, starałem sie ukryć fakt, że była pstrykana w zoo.
Winieta w każdym z powyższych zamierzona :)
To i ja dodam od siebie kilka groszy (a nawet sporo) i zaznaczam, że również jestem amatorem i nie mam na celu dogryzienia Tobie. Z mojej oceny (takiej chłodnej bez emocji):
1. Generalnie foto z albumu rodzinnego i nie wywołało u mnie większych emocji. Na pierwszym planie ciemna brzoza + przeszkadza mi za mocny kontrast.
2. Podoba mi się lecz piękniej by było uchwycić chociaż całą lokomotywę.
3. Kwiatełke nie porywa mnie - zielony kolor mało ciekawy, i chyba lampa była - bokeh mi się podoba.
4. Nie mam większych zastrzeżeń - ale fotka też nie wywołuje skrajnych emocji.
5. Fajne lecz ziemia ucięta.
6. Przepalone ;]
7. Ot takie zdjęcie z albumu.
8. Ja bym tu widział HDR albo fajne BW.
9. Jak 7
10. Nic specjalnego, fajnie odbija się światło pod mostem.
11. Poucinane foto i ciemne, zachodzik za drzewem.
12. Podoba mi się całościowo.
13. Groźnie wygląda zwierzątko! Bardzo sympatyczne zdjęcie - ja bym dodał troszkę kontrastu lub clarity w lightroomie.
14. Pawik ładny lecz ucięty ogon i kadr pionowy chyba nie był dobrym rozwiązaniem.
15. Foka piękna, ale jak koledzy zauważyli ucięta - a szkoda!
16. Kolory na tak - kompozycja na nie. Przeszkadza to coś na pierwszym planie :) oby to nie na obiektywie! Oczywiście żartuję.
17. Też na początku lubiłem fotografować kaczki - ładnie wychodzą i zdjęcie jest ok. Może troszkę krzywo...
18. Widzę BW i mniejszą winietę poproszę.
19. Kolory słabe, kompozycja też i mega winieta :(
20. Podoba mi się kompozycyjnie.
21. Jest spoko - szkoda że słoneczko poucinane. Pomysł mi się podoba.
22. To już wymyślono silnik antygrawitacyjny?!
23 i 24. Dla mnie chyba najsłabsze...
25. By było fajne gdybyś miał dobry obiektyw typu zoom a tak za wiele jest na fotce detali jak dla mnie.
26. Bardzo udane, Słońce fajniej by wyglądało po prawej stronie tego badyla - dla mnie rewelka (chciałbym mieć jako tapetę).
27. Domyślam się, że efekt zamierzony - dla mnie neutralne foto. Ważne, że Tobie się podoba.
No i to tyle co do komentowania. Pozdrawiam i samych sukcesów! Będę wpadał po kolejne fotki!