Odp: canon 35mm 1.4 czy sigma 35mm 1.4? czy moze cos innego
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucas1981r
Dzieki ale ogladalem przed zalozeniem watku:)
Wiec tak, bylem w sklepie w londynie i mialem w reku sigme, fajnie zrobiona nie powiem, generalnie rozmawialem ze sprzedawca i mozna powiedziec mialem juz kupowac, ale poruszylismy temat kolejnego zakupu planowanego przeze mnie (24-70mm 2.8 II) no i on stwierdzil ze zamias tej sigmy, lepiej dolozyc i od razu kupic 24-70... oczywiscie poruszylismy temat tego, ze 1.4 a 2.8 to tez spora roznica ale twierdzil, ze lepiej byloby wybrac od razu 24-70 niz dublowac...
Ja generalnie nie do konca jestem do tego przekonany dlatego odpuscilem zakup i stwierdzilem ze moze ktos w tej materii cos doradzi? Wiadomo, ze nie do konca ufa sie opinii sprzedawcow... Zwlaszcza, jak czlowiek sam uwaza cos innego :) Matsil widze, ze Ty posiadasz w swoim arsenale 24-70 wiec moze w skrocie powiedz, czy w reportazu (35 glownie ma sluzyc do ciasnych ciemniejszych pomieszczen typu kapliczki jakies sale itp badz tez jakies kawiarenki dom i tak dalej) da sie 35 1.4 zastapic z powodzeniem 24-70? czy jednak czasami bez 35 nie idzie sie obejsc?
Pytanie co prawda nie do mnie, ale jesli nie widzisz roznicy miedzy stalka 35/1.4 a zoomem 24-70/2.8, to najprawdopodobniej nie potrzebujesz ani jednego ani drugiego ;) Ale jak juz musisz cos kupic, to kup 24-70/2.8. Dla mnie to dwa rozne swiaty.
roznica jest kolosalna bardziej mi chodzi o aspekty praktyczne
Cytat:
Zamieszczone przez
th0mas
roznica jest kolosalna bardziej mi chodzi o aspekty praktyczne
Zoom jest zawsze bardziej praktyczny od stalki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Zoom jest zawsze bardziej praktyczny od stalki.
Nie wspominając o 3EV jakie daje w tym przypadku stałka. No i jeszcze do tego plastyka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
jeśli nie widzisz roznicy miedzy stalka 35/1.4 a zoomem 24-70/2.8, to najprawdopodobniej nie potrzebujesz ani jednego ani drugiego
Jeśli nie widzi różnicy zoom mu wystarczy, na stałkę najwidoczniej nie jest gotowy :)
To szkła rzeczywiście z 2-ch różnych bajek. Ja mam i stałki i zoomy, ale zastosowanie bardzo inne.
A co do sprzedawcy, to szkoda gadać. Albo gość nie ma pojęcia o czym mówi, albo wręcz przeciwnie, tylko na zoomie ma kilkukrotnie wyższą marżę ;).
Jeżeli zamiast sigmy mówi żeby kupić 24-70L to chyba dobrze mówi? Nie ma mowy żeby stałka sigmy była lepsza od L. Chyba, że w Polsce gdzie mamy tendencje do uważania za dobre średnich rzeczy (np. masowe uwielbienie dla skody czy kia).
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jeżeli zamiast sigmy mówi żeby kupić 24-70L to chyba dobrze mówi? Nie ma mowy żeby stałka sigmy była lepsza od L. Chyba, że w Polsce gdzie mamy tendencje do uważania za dobre średnich rzeczy (np. masowe uwielbienie dla skody czy kia).
Ty tak powaznie? Czy prowokacja? Az boje sie to komentowac...
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Zamiast pisać takie bzdury lepiej idź i weź do ręki tą sigmę. Piszesz to z własnego doświadczenia? Skoro tak uważasz, to nie miałeś w ręku sigmy, jesteś ślepy albo po prostu rżniesz głupa.
Przytoczę jeszcze Twój wpis z innego wątku, dobrze żebyś jak sam zauważyłeś się do tego stosował :).
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Najlepsza jest zasada, by nie wypowiadać się na temat sprzętu, który zna się tylko z opowieści.
Ups. Sorry. Zapomniałem, że większość dyskutantów robi zdjęcia przy kotlecie. No tak, do tego każda sigma jest boska.
Matsil - tak, miałem tą sigmę w ręku. Co więcej, miałem ją też na body. Nie stać mnie na jej zakup, bo generalnie nie stać mnie na zakup rzeczy gorszej jakości. Wybieram 35L. Ty jak rozumiem zweryfikujesz swoją stopkę, bo zamieniasz L na sigmę?