Odp: 60D vs 650D wymiana 550D
w 50d i oprogramowaniu magic latern też masz funkcje video. Aparat o niebo lepszy niż 60d. Pamiętaj, że pracuje na CF-ach!
Miałem 650d i jeżeli chodzi o filmowanie, to wg mnie rewelacji nie ma...af taki znowu szybki nie jest. Żeby mikrofon wbudowany w aparat nie "ściągał" dźwięku ustawienia ostrości w obiektywie, albo wyłączasz AF i ostrzysz manualnie, albo kupujesz obiektyw STM.
Zapanowała teraz moda na kręcenie filmów lustrzankami. Fajnie, ale do tego potrzeba multum, drogich akcesoriów, o których nic nie piszesz kiedy zamierzasz kupić. Może zamiast wymieniać body i wkurzać się, na jakość filmów - kup po prostu kamerę. A zaoszczędzoną kasę właduj w stałkę(np portretówkę 85/f1.8 lub 50/f1.4 canona), a będziesz podwójnie zadowolony. Kręcenie filmów - kamera i nowa jakość zdjęć - body ze stałką.
Cytat:
Zamieszczone przez
skura
w 50d i oprogramowaniu magic latern też masz funkcje video. Aparat o niebo lepszy niż 60d.
Jeszcze niedawno takim kultem otaczana była 40ka, która była lepsza niż najlepsza :)
Jak wejdzie 80d to 60ka będzie THE BEST of THE BEST.
Spoko :)
Aaaa, i w 60d nie trzeba nić grzebać z lewym oprogramowaniem, żeby mieć więcej niż daje 50d w temacie filmowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
miki450
Miałem podobny dylemat i wybrałem 60d dla:
- lepszego uchwytu,
- lepszej baterii,
- górnego ekranu,
- szybszej i przede wszystkim cichszej migawki (i ponoć trwalszej).
Genialny jest AF (z wyjątkiem mojej Sigmy 17-50).
Mam też wrażenie, że pomimo podobnej faktury obudowy, 60d sprawia solidniejsze wrażenie niż 600/650/700d, także podczas eksploatacji.
Wielu tutaj twierdzi, że to są podobne aparaty, ja po kilku miesiącach stwierdzam, że 60d jest jednak oczko wyżej niż seria xxxd.
Szybszej? O ile 60D - 5,3kl/s, a 650D - 5 kl/s. Rzeczywiście kosmiczne przyspieszenie. Najszybszą migawkę ma 50D - 6,3kl/s.
Genialny AF to ma 6D, albo 7D :). AF 650D nie ustępuje 60D i też ma wszystkie punkty krzyżowe. Oczywiście 60D ma starszy procesor i nie można z tego co pamiętam uaktualnić sobie oprogramowania obiektywu tym aparatem. Natomiast 650D ma już tę funkcję.
Plusem na korzyść 60D jest lepszy, manualny dobór ISO i bateria. Ale już wyświetlacz dotykowy przemawia za 650D - szybszy dostęp do menu i przydaje się do podglądu zdjęć na szybko (powiększanie, przewijanie).
Obudowę aparatu ma zdecydowanie najlepszą 50D.
Pisząc o szybszej migawce, miałem na myśli czasy otwarcia.
Odnośnie AF subiektywnie lepsze wrażenie sprawia ten w 60d, mimo teoretycznego podobieństwa z 650d.
Poza tym wystarczy wziąć 600/650d i 60d w garść, i zrobić kilka fotek, żeby stwierdzić, które body sprawia poważniejsze wrażenie.
Odpuść też sobie ten mit magnezu, bo uwierz - tworzywo bywa wytrzymalsze.
Ale każdemu wg potrzeb. Małe gabaryty i lekkość serii xxxd, czy jękliwa migawka też mogą komuś odpowiadać i pomimo wrażenia zabawki też przecież robią niezłe fotki.
Cytat:
Zamieszczone przez
miki450
Pisząc o szybszej migawce, miałem na myśli czasy otwarcia.
Odnośnie AF subiektywnie lepsze wrażenie sprawia ten w 60d, mimo teoretycznego podobieństwa z 650d.
Poza tym wystarczy wziąć 600/650d i 60d w garść, i zrobić kilka fotek, żeby stwierdzić, które body sprawia poważniejsze wrażenie.
Odpuść też sobie ten mit magnezu, bo uwierz - tworzywo bywa wytrzymalsze.
Ale każdemu wg potrzeb. Małe gabaryty i lekkość serii xxxd, czy jękliwa migawka też mogą komuś odpowiadać i pomimo wrażenia zabawki też przecież robią niezłe fotki.
Ciekawe dlaczego Canon w 5D, 7D, czy w obiektywach 70-200/2,8 L USM nie rezygnuje z magnezu. Ile zdjęć zrobiłeś na czasie krótszym niż 1/4000s?
Wszyscy doskonale wiedzą, że 60D w porównaniu z 50D to niewypał.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ciekawe dlaczego Canon w 5D, 7D, czy w obiektywach 70-200/2,8 L USM nie rezygnuje z magnezu. Ile zdjęć zrobiłeś na czasie krótszym niż 1/4000s?
Miałem 50D, aktualnie mam 60D i nigdy, ale to nigdy nie kupiłbym ponownie 50D! ISO, AF (mydło ze szkłami, nie trafiał AF), dodatkowo 60D zdecydowanie lepiej leży w ręce. Ale... To moje zdanie, ja je sobie wyrobiłem mając oba aparaty. Może to była wina mojego egzemplarza, albo to, żwe wymagałem od aparatu za dużo, ale w 60D znalazłem to, co mi było potrzebne, czyli lepsze ISO, lepszy AF (z wszystkimi szkłami w punkt, nawet z 50 1.8!).
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
No chyba jednak nie wszyscy :)
Jeszcze niedawno takim qltem otoczona była 40ka a dzisiaj można mieć to body (w super stanie) za grosze.
60d to porządny aparat w rozsądnej kasie, żaden niewypał.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
taaa i projektanci popełnili harakiri i dlatego wypuszczono 70d
a przeciez 50d tez byl niewypalem ,nie mowiac juz o 4od
w sumie japonczycy powinii produkowac tylko i wylacznie 30d ,co roku zmieniajac tylko kolorystyke body
zieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeew
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Miałem 50D, aktualnie mam 60D i nigdy, ale to nigdy nie kupiłbym ponownie 50D! ISO, AF (mydło ze szkłami, nie trafiał AF), dodatkowo 60D zdecydowanie lepiej leży w ręce. Ale... To moje zdanie, ja je sobie wyrobiłem mając oba aparaty. Może to była wina mojego egzemplarza, albo to, żwe wymagałem od aparatu za dużo, ale w 60D znalazłem to, co mi było potrzebne, czyli lepsze ISO, lepszy AF (z wszystkimi szkłami w punkt, nawet z 50 1.8!).
Hm, a ciekawe kto pisał coś takiego: "Temat już był kilka razy wałkowany na forum! UŻYWAJCIE LUDZIE SZUKAJKI! Bierz 50D.": http://www.canon-board.info/dla-pocz...-vs-60d-72156/ post #10
Co do prawy AF i trafiania w punkt to z 650D nie mam żadnych problemów nawet z Tamronem 17-50/2,8. A plastikowa 50-tka f/1,8 i tak będzie miała duży odsetek nietrafnych strzałów, bo taki już jest jej urok.
Jak ktoś potrzebuje porządny reporterski i uszczelniony aparat za 2 600 to nie ma się co zastanawiać: http://allegro.pl/canon-7d-body-uzyw...005870576.html
Przebieg migawki potwierdzony przez serwis - nr zlecenia.