Odp: aktualizacja obiektywu canon 40mm f/2.8 [KIELCE]
wiem z czym się to wiąże :D również mi się nie przytrafiło zablokowanie, jednak potrzebuje to zrobić :D
orientuje się ktoś czy z 6d dałoby radę? :p
6d się do tego celu nie nada.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
"W przypadku nacisku na korpus obiektywu zamocowanego na aparacie (do nacisku może też dojść podczas zakładania dekla na obiektyw lub przenoszenia aparatu z założonym obiektywem w torbie)
funkcja automatycznej regulacji ostrości w obiektywie może przestać działać."
Nigdy niczego takiego nie doświadczyłem i nie znam nikogo, kto tak miał. Miałeś kiedyś taki problem? jeśli nie, to sobie odpuść.
Właśnie doświadczyłem tego zjawiska w C40/2.8 więc jednak da się...
Cytat:
Zamieszczone przez
wender
Właśnie doświadczyłem tego zjawiska w C40/2.8 więc jednak da się...
Czego dokładnie doświadczyłeś ? może rozwiń nieco swoją wypowiedź w kierunku tematu wątku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Czego dokładnie doświadczyłeś ? może rozwiń nieco swoją wypowiedź w kierunku tematu wątku.
Doświadczyłem zjawiska opisanego w cytacie z poprzedniego postu.
Funkcja automatycznej regulacji ostrości w obiektywie C40/2.8 przestała działać, co jest przypadłością tego obiektywu i na co lekarstwem jest aktualizacja softu do wersji 1.2.0
zablokował Ci się i co? jak odblokowałeś? zaktualizowałeś i wróciło do normy czy co?
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
zablokował Ci się i co? jak odblokowałeś? zaktualizowałeś i wróciło do normy czy co?
Zadziałała metoda z IT Crowd... po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu obiektyw ożył ;)
Softu jeszcze nie aktualizowałem. Nie mam odpowiedniego body, niestety.
OK rozumiem, tylko z Twojej odpowiedzi wynika, że nie wymieniłeś softu, więc nie możesz rzetelnie stwierdzić czy aktualizacja pomoże :(
Może wypowie się ktoś kto miał taką przypadłość i wymienił soft na nowy.
Nowy soft został wypuszczony tylko i wyłącznie w celu naprawienia tego błędu, więc można chyba założyć, że zadziała. Canon, dokładnie opisuje, które numery seryjne mają stary soft i wymagają aktualizacji. Co dziwne, Żytnia nie traktuje tego jak wadę fabryczną, tzn. zaktualizują w ramach gwarancji, ale potem radź sobie sam.
Mój post miał na celu nie tyle udowadnianie, że nowy soft działa, co zasygnalizowanie, że problem realnie występuje w przyrodzie (z wcześniejszych wypowiedzi wynikało, że nikt się z tym zawieszaniem nigdy nie spotkał i nie ma co sobie zawracać głowy aktualizacją).
u mnie dokładnie takie same objawy.. i przyłączam się do pytania - jakby ktoś miał jakąś z ww puszek to chętnie bym skorzystał i zaktualizował soft - oczywiście kielce