a ja na twoim miejscu, mając do wydania prawie 7k, nie pakowałbym się juz w cropa tylko w FF...
Wersja do druku
No i kupiłam używanego 5D Mark II :) Od znajomego amatora-fotografa, który kupił 5D Mark III.
no i super!
Jeżeli pieniądze nie stanowią przeszkody, to IMHO oczywiście 70D, ze względu na nowszą matrycę i wyższe użyteczne ISO.
Proszę, chyba wybór jest prosty
Side by Side Comparison: Digital Photography Review
Jeśli tyko do zdjęć to ja bym wybrał używke 60D, bo miałem taki sam wybór, a za rożnice w cenie szkło sobie kupię dobre jeszcze.
Jedna konstrukcja ma rok a druga 4 lata, to jeśli pieniądze nie grają roli wybór jest oczywisty :)
Krótko mówiąc jeśli stać Cię bierz 70D, jeśli chcesz zaoszczędzić to 60D - w obu przypadkach będziesz zadowolony :)
Witajcie - a czy ktoś miał okazję porównać użyteczność ISO między 60d a 70d - czy jest duża różnica?
Ja mam swoją pełną klatkę ale chcę doradzić koledze, który dopiero zaczyna (pod moim okiem więc załóżmy, że rokuje dobrze ;)) - na początek proponowałam mu 60d i 50mm 1.8 niech ćwiczy zoom nożny i pracę nad rozumieniem GO. Ale budżet pozwala mu na to, aby kupić 70d. I pytanie czy warto na początek - czy też niech idzie w 60d bo jak nie złapie bakcyla, to nie złapie na żadnym aparacie. A jak złapie - to po 60d zapragnie pełnej klatki pewnie.
Natomiast nie interesują mnie różne bajery w 70d tylko chciałam się zorientować - czy faktycznie 60d a 70d to znaczna różnica w użyteczności ISO bo wydaje mi się, że to będzie miało znaczenie.
Może ktoś używał albo testował oba?
Gosia