Nie da się nie tracić mocy błysku dla krótszych czasów niż x-sync puszki.
Wersja do druku
Nie da się nie tracić mocy błysku dla krótszych czasów niż x-sync puszki.
Nawet w trybie Manualnym ?
Tryb nie ma znaczenia. Zrozum zasadę działania HSS.
Lampa dysponuje pewną energią. Może ona być wyzwolona za pomocą jednego silnego błysku, albo w trybie HSS długą serią bardzo szybkich, ale słabych błysków, dających efekt światła ciągłego.
Ale to cały czas ta sama energia i wzmocnić jej nie da rady.
Ale chłopy teraz wy mylicie pojęcia :) bo o HSS już się dowiedziałem i mi chodzi o normalny tryb M bez żadnego HSS czyli HSS wyłączam i korzystam tylko i wyłącznie z trybu M, bo jak już pisałem chcę zrobić zdjęcie z czasem 1/500 sekundy a automatyka TTL odpada ponieważ ona jest na 1/250 max a HSS za słabo błyska aby mnie efekt zadowolił.
To prawda, HSS za słabo błyska i efekt mnie również nie zadawala. ;)
Ale kolego - tryb pomiaru światła, czy to TTL, czy automatyka tyrystorowa, czy Manual nie ma znaczenia. Ogranicza Cię konstrukcja migawki szczelinowej i jej maxymalny czas synchro.
Czyli podsumowując ten temat, robiąc zdjęcia z lampą jestem skazany na czasy nie krótsze niż 1/250 sekundy w trybie TTL ? Jedynie włączając funkcje HSS zasada czasu 1/250 mnie nie obowiązuję i mogę robić czasy i 1/500 i 1/1000 tak ?
To teraz zaużmy do 430 EX II lub do tej wyżej wymienionej YN568 jaki odbiornik lub kabel muszę zakupić aby obsłużył mi wszystkie funkcje TTL jak i HSS ? Czy wiąże się to z kosztami od 250 zł w górę bo za tyle z tego co zdążyłem zauważyć dostanę taki odbiornik radiowy
Tak to wygląda, zakładając, że czas synchronizacji Twojego aparatu to 1/250s - trzy i czterocyfrowe Canony mają czas 1/200 s, a 6D nawet 1/180! Tryb TTL nie ma tu znaczenia, odnosi się to również do błyskania fleszami bez automatyki, czy z pomiarem zewnętrznym (zwaną kiedyś automatyka tyrystorową)
Rozumiemy że lampa ma być oddalona od aparatu i w tej sytuacji:
- kabel OC-E3 przenosi wszystko
- jakikolwiek zestaw radiowy TTL+HSS (pamiętaj, że potrzeba nadajnik i odbiornik) np. YN 622 C
- nadajnik podczerwieni ST E2 ( tutaj dwa warunki: 1 lampa musi mieć tryb SLAVE tak jak EX 430 i... lampa musi widzieć nadajnik
- wykorzystanie lampy wbudowanej jako sterownika ( od 600d i 60d w górę , a jednocyfrówki musisz sprawdzić sam specyfikacje) z uwagami jw, ale lojalnie informuję, że w tej konfiguracji nie pracowałem w HSS a tylko sterowałem kilkoma fleszami więc znów trzeba się oprzeć na instrukcji aparatu.
Koszt zatem od 0 ( jeśli kukułka jest w stanie obsłużyć zdalnie HSS, co jednak wydaje mi sią wątpliwe, a sprawdzić będę to mógł w ciągu najbliższego miesiąca) do kilkuset złotych do sprawdzenia u dystrybutorów sprzętu.
Teraz dylemat czy nowa YN568 czy używana Canona 430EX II ? I jeszcze jedno pytanie czy idzie kupić same gniazda na odbiornik i nadajnik ? bo planował bym wykonanie takiej operacji Jason Smith | Photographer - DIY | How to Extend Your TTL Flash Cord/Sync Cable to Any Length i przedłużyć sobie kabel samemu na tyle ile mi potrzeba bez przepłacenia :)