Odp: Odbiornik GPS do CANONA
Cytat:
Zamieszczone przez
chrisNI
Obecnie kupiłem 6D więc problem z głowy :)
Cześć wszystkim:)
Czy Canon 6D ma także zapis kierunku robienia zdjęcia? Czy w odbiorniku GP-E2 zapis kierunku zdjęcia jest podawany jako literki np. N, NW, czy też jakos w programie dolaczonym do tego odbiornika widac np. poprzez strzaleczke na mapie kierunek robienia zdjęcia? Czy także do RAWow zapisuje dane ten odbiornik?
Pozdrawiam
Tansze jest rozwiazanie ze smartfonem .. .
Wysłane z mojego SM-N910C
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Tansze jest rozwiazanie ze smartfonem
To prawda ze taniej, ale trzeba miec czas by geotagowac kazdą serię zdjęc po powrocie. No i nie masz kierunku robienia fotki. Ja robię sporo zdjec w krajobrazie, gdzie trudno jest sie zorientowac ogladajac fotki w jakim kierunku byly robione.
A tu dla zainteresowanych jest urzadzenie nie canonowe ale o podobnej do GP-E2 funkcjach product_view
Minusem to ze zza granicy trzeba sprowadzic i raczej trzeba sie liczyc ze clo bedzie doliczone. Kolega kilka dni temu z USA sprowadzil i wynioslo go to chyba ok. 1100zl
Cytat:
Zamieszczone przez
naturschutz
Czy w odbiorniku GP-E2 zapis kierunku zdjęcia jest podawany jako literki np. N, NW, czy też jakos w programie dolaczonym do tego odbiornika widac np. poprzez strzaleczke na mapie kierunek robienia zdjęcia? Czy także do RAWow zapisuje dane ten odbiornik?
W programie kierunek widać w postaci strzałki i jest zapis do RAW
Miałem zewnętrzny o odbiornik GPS,bo wydawało mi się ,że trzeba mieć i używałem.
Po czasie:
Teraz mam w 7DII i nawet nie włączam.Bajer i tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Miałem zewnętrzny o odbiornik GPS,bo wydawało mi się ,że trzeba mieć i używałem.
Po czasie:
Teraz mam w 7DII i nawet nie włączam.Bajer i tyle.
Mam zewnętrzny logger GPS, nie jest to bajer, czasami się przydaje. Używam go zawsze w obcym terenie.
Dawniej używałem zewnętrzny.
Przeszedłem na GP-E2 ale potrzebna m także do zdjęć z aparatów innego producenta niż Canon.
I .... kanał, ponieważ obaj zapisujemy w RAW.
GP-E2 współpracuje tylko z plikami Canona a producentów innych współpracują tylko z plikami *.tiff oraz *.jpg
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
kajko
Mam zewnętrzny logger GPS, nie jest to bajer, czasami się przydaje. Używam go zawsze w obcym terenie.
dzisiaj to juz chyba kazda komorka ma gps , no prawie kazda , a tym samym i logger.
Pozwolę sobie odkopać ten archiwalny wątek, żeby nie tworzyć kolejnego w tym samym temacie.
Wyjeżdżam do 3 tygodnie do Afryki i potrzebuję geotagowania zdjęć. Po analizie zdecydowałem, że jednak canonowski GPS GP-E2 będzie wyborem optymalnym.
Mam tylko jedną wątpliwość, mianowicie czy jest możliwość skonwertowania pliku wynikowego z tego GPSa (.log) do formatu .gpx? Nie zawsze będę miał możliwość podpięcia gpsa na aparat a chciałbym mieć możliwość geotagowania w późniejszym czasie w LR.
Będę wdzięczny za wskazówki od praktyków z ewentualnym podaniem jaki konwerter jest dostępny i sprawdzony.
^^ GPS Babel
GPS canona z tego co pamiętam loguje dane w czystym NMEA (standardowy protokół komunikacji z modułami GPS) - a to żaden problem do konwersji.