Odp: Co lepiej wybrać 60D czy 5D Mark II ?
Po pierwsze nie filmuję. Nie kręci mnie to w najmniejszym stopniu. Jednak w kwestii wyboru przed jakim stoisz, ze względów fotograficznych poradzę Ci zakup 5DII. Tak jak już pisałem w innym wątku: wielkość matrycy determinuje jakość. Wymiana puszki cropowej na nowszą cropową daje tak niewiele (a czasem nic), że szkoda pieniędzy. Jeśli wymieniać to nie w obrębie jednego segmentu, a o segment wyżej. Co do samego 5DII... Kupiłem w momencie, gdy wszyscy piali z zachwytu nad 6D za 6200zł (nowy, z polskiej dystrybucji). Za te pieniądze kupiłem sobie wolność umysłu :) Odkąd go mam nie interesują mnie żadne nowości, chromolę wyścig pikseli i inne takie. Po prostu trafił swój na swego :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Wymiana puszki cropowej na nowszą cropową daje tak niewiele (a czasem nic), że szkoda pieniędzy
No, mnie wymiana 400D na 60D dała naprawdę dużo, żona foci dalej tym 400 i różnicę w jakości widać. Ale, Exploding Orange, jeśli stać Cię na zakup piątki używki, to się nie zastanawiaj nad cropem, tylko zacznij polować na piątkę. Jak się przesiądziesz, to kopa w górę poczujesz na pewno :D
Takie kombinacje FF i takie sobie szkła stosunkowo często są widoczne w stopkach na forum, tak sobie pomyślałem ze kiedyś miałem full frame zenita z jednym obiektywem helios 58/2 i byłem w siódmym niebie więc pewnie z 5DII i 50 1.4 będzie podobnie.
Tak z ciekawości (niezdrowej) zapytam po jakiego grzyba grip? mam duże ręce i jednocyfrowe canony trzyma się wygodnie zaryzykuję nawet twierdzenie że mogłyby być mniejsze - nie lepiej wsadzić kasę do skarpety, opylić te obiektywy bo dwa z nich są chyba do cropa, a kolejne dwa mają prawie identyczny zakres i pewnie są identycznie słabe, dołożyć i kupić jakiś konkretny obiektyw o przydatnym zakresie.
Plenery portrety macro? plenery - jeśli to krajobraz to nie będzie czym robić (no chyba że toskania wtedy ten 70-300 obleci), jeśli chodziło o inne plenery to też nie widać jakiegoś konkretnego obiektywu, portrety 50/1.4 będzie ok (chociaż zdania mogą być podzielone w tej kwestii), macro - jakoś nie widzę macro na FF z tymi obiektywami.
Filmowanie? ok filmowanie 500D jest trochę słabe ale przewrotnie spytam czy nakręciłeś już jakiś film do którego 500D był za słaby? jeśli nie to sam sobie odpowiedz czy potrzebujesz 5DII do kręcenia filmów, a następnie odpowiedz sobie ile kasy wydasz na osprzęt filmowy do tego 5DII.
Obejrzałem te zdjęcia z fejsa, cóż nie wypowiem się, wrzuć na jakiś portal zdjęciowy moderowany np. 35photo, 1x - to da ci jakąś opinię o tych zdjęciach.
Ale ogólnie to jestem z tobą jeśli chcesz sobie zrobić przyjemność kupując 5DII to kup (powiem że nawet popieram) człowiek potrzebuje sobie coś konkretnego kupić od czasu do czasu, nawet bez racjonalnej przyczyny.
Wiem że zdjęcia zrobione przeze mnie nie są jakieś super :D ale czy jest aż tak źle :confused:
Filmowanie mówiłem, że jest sprawą drugorzędną. Kręciłem już film 500d jest słaby w nagrywaniu full hd. Poza tym teraz nagrywam filmy kamerą, a 5d II mogłoby być drugą do ujęć statycznych.
Wiem że obiektywy, które posiadam są słabe. Dlatego zadałem pytanie czy lepiej kupić cropa z L canona, czy samo body z wyższej półki, a później dokupić obiektyw. ;)
Grip akurat jest w zestawie, który bym ewentualnie kupił. Jeśli chodzi o L to kupiłbym używaną.
Bierz 5D2, nie zastanawiaj się. Wejdziesz w inny wymiar ;).
Polecam 5D2 to kultowy aparat z dobrą matrycą i FF .
Nadal nie wiem czy jest sens kupić body ff. Nie mając żadnego porządnego szkła. Pewnie trochę mi zajmie odkładanie na L, ale spokojnie mogę zaryzykować.
Co do moich zdjęć to z chęcią dowiedziałbym się, co o nich sądzicie. Akurat ja nie boję się krytyki. Sam dobrze wiem, że nie są one powalające. ;)https://www.facebook.com/exploding.orange.studio
Skoro nie wiesz jaki jest sens zakupu FF, to nie kupuj, bo nie jest Ci potrzebne :)
Ja bez wahania kupiłbym 5DII, nawet gdy ze względów finansowych miałbym robić zdjęcia tylko jedną tanią stałką :)
Jestem coraz bliższy wniosku, że do szczęścia nie potrzeba mi więcej niż 5D2 + 50/1.4 lub 50/1.8 Mk I :) A ile przewaliło się przez moją torbę szkieł i puszek sam miałbym problem policzyć.