Odp: 60D- naciśnięcie spustu migawki do połowy robi zdjęcie
Na razie czekam na wężyk. Napisałem też do dwóch serwisów we Wrocławiu z zapytaniem czy się podejmą (czy potrafią to zdiagnozować i naprawić- nie wymienić cały spust!). Jak po podłączeniu wężyka nie zaskoczy sam, to w przyszłym tygodniu zaniosę do tego, który się podejmie.
To jest tak, jakby zamiast spustu migawki nacisnąć pilocik- ostrzy i od razu robi zdjęcie, nie da się wyostrzyć tylko. Próbowałem też trybu wcześniejszego podnoszenia lustra i pół przycisku podnosi lustro, pełne wciśnięcie nie robi, dopiero znów pół robi. Na zdjęciach seryjnych wcisnięcie do połowy wyzwala serię, na samowyzwalaczu ustawia ostrość i włącza odliczanie.
Jakbym miał 100% pewność, że usterka nie narobi więcej syfu to bym to olał i robił z przyciskiem AF... Aparatu raczej w najbliższym czasie- najbliższe 2 lata- sprzedawał nie będę, więc mi to nie przeszkadza.
musisz miec gdzie zwarcie miedzy dwiema "dalszymi" plaszczyznami stykowymi w gniazdku - tymi gdzie ma przylegac "gulka" i "srodek" mini-jacka.
mozesz probowac jakas wykalaczka pomacac, czy cos nie utkwilo, ale tak z czuciem.
Ło Panie! Dzięki! Teraz zaczynam coś kumać. Wróce do domu to zobaczę jak wygląda jack, który wsadziłem, ale jak oglądam podobne w internecie to właśnie tak jest. Może mieć dwie części i to zrobiło zwarcie. Dzięki, szacun! Napisze jak wygląda ten kabel.
Rozmawiałem właśnie z kumplem, elektronikiem. Twierdzi, ze nic się nie spięło, tylko wsadzając nie taką wtyczkę jak trzeba (z dwoma częściami), ma ponoć ona minimalnie inny kształt. To spowodowało zgięcie pinu w środku i po wyjęciu są one złączone. Dzięki temu, wciskając spust do połowy idzie informacja o wyzwoleniu migawki i leci strzał. Podłączenie prawidłowego kabelka, może, lecz nie musi pomóc.
Czy wie ktoś może, czy znajdujące się tam gniazdo jack jest jakieś specjalne, czy moge je zastąpić jakimś innym, np: Gniazdo Jack 2.5 mm z wyłącznikiem - ElectroPark.pl ? Ewentualnie jeśli by mi w serwisie po prostu odłączyli to gniazdo i spust by działał normalnie, to to raczej bym to olał
I Jak, poradził sobie kolega z tym gniazdem? http://d3nevzfk7ii3be.cloudfront.net...g4sawBhL.large tutaj jest widoczne gniazdo na pilota w tym body. Proponuje szukać filmów/instrukcji jak rozebrać to body i tam napewno będzie można sprawdzić jak to gniazdo wygląda.
Poradziłem sobie tak, że dałem do serwisu i czekam na wycenę naprawy. Niestety po podłączeniu wężyka spustowego nic nie zaskoczyło. A wręcz na wężyku jest to samo- pół spustu= wyzwolenie migawki.
Trochę sie boję tej wyceny- niby za darmo, ale jak zapytałem ile biora za czyszczenie matrycy, powiedzieli, ze 80zł. We Wrocławiu znalazłem za 65... Najgorsze jest to, ze właściwie mogą powiedzieć mi cokolwiek i rzucić cenę z kosmosu i właściwie nie mam jak tego zweryfikować i odwołać się od tego. Mogę zrezygnować z naprawy bez ponoszenia żadnych kosztów, ale co dalej? Jeśli zamkną się w 150zł to naprawiam. Jeśli więcej to prawdopodobnie poszukam innego serwisu (we Wrocławiu sa jeszcze co najmniej trzy, z czego w jednym ponoć można nawet niektóre naprawy gwarancyjne robić).
Odebrałem wczoraj aparat z naprawy. Naprawa polegała na wymianie płyty interfejsu PCB. Za całość policzyli mi 316zł, z czego 92zł to robocizna, a 224zł część. Sprawdziłem ile kosztuje sama płytka i jest to +/- $50. Z przesyłką do Polski w 200zł sie by zmieściło, czyli cena 224zł nie jest mocno zawyżona, albo nawet w ogóle bo w Polsce kapkę drożej jest.
Pytanie jednak czy za wymianę jej 92zł to dobra cena? Tzn. nie mówię, ze nie. Chciałbym sie poradzić w razie w. na przyszłość. Po prostu próbuję wyrobić sobie opinię o serwisie (a w internecie na ich temat w niektórych miejscach aż wrze, że naciągacze i szubrawcy).
Chcesz mieć sprawny aparat czy nie ? Ja na kalibracje wydalem 123 zl bez rozbierania aparatu- to dużo czy nie ?;] Ciesz sie działającym sprzętem ..
No tak, ale jakbyś jeszcze raz musiał kalibrować i wiedział, że w innym serwisie Ci to zrobią nie za 123, ale za 80zł to gdzie byś dał?
Jedyne co chcę zrobić oszacować mniej więcej czy dobrą cenę mi dali za usługę. Reklamują sie jako najtańsi we Wrocławiu. Chcę to sprawdzić.
Właściwie to sam siebie zapytaj czy jak ktoś by przed tobą położył 60D i płytkę PCB to za mniej niż 92 zł będziesz się babrał w rozbieranie aparatu i składanie aparatu?