Eeee...to tylko taka podpucha była.
Sezamek
[QUOTE;Pytanie jest wlasnie tylko na jaki obiektyw kupowac, czy na 35mm czy jak kupie takumara to na niego [/QUOTE]
Przecież i tak Ci się polar przyda do C35, to może warto jakiś nabyć.
Wersja do druku
A co z pomyslem na takumara? Koszt 200-300zl a swiatlo o dzialke do przodu. Zaczne sie rozgladac za polarem jakims porzadniejszym, chociaz jeden w szufladzie lezy na 58mm, jakis tani :)
Mówią, że Takumar to "legendarne" urządzenie, a zwłaszcza wersja Super.
Światło jest niezaprzeczalną zaletą, a wówczas stabilizacja nie jest taka konieczna.
Nie mam doświadczeń z tym obiektywem, więc musisz sam sprawdzić.
Nie wiem tylko, czy jest sens pakować się w "stare" szkło ?
Osobiście wolałbym jednak coś nowocześniejszego lub zrób tym co masz lub coś pożycz.
Nie kupuj "na siłę", bo później leży i nie jest używane - jak minie pierwsza fala fascynacji.
Zastanów się nad tym 28-135, to nie jest takie złe szkło pod FF.
Ale jak się zapaliłeś do tego obiektywu, to masz rybki nim zrobione:
http://www.fotografowac.pl/obiektywy...f14.html#title
Zapalilem, nie zapalilem, po prostu wiem co sie dzialo przy przeslonie 3.5 bez polara z 40D. Dlatego tak sobie pomyslalem, ze kazda dzialka przeslony jest dla mnie zbawieniem a w tej chwili nie stac mnie na 50mm f/1.4 zeby kupic i lezec w torbie bo zdjecia robie 35mm a i sam obiektyw ponoc nie jest az taki mega za ponad trzykrotnosc plastikowego 1.8. Tak sobie wykombinowalem, ze Takumar (tak jak mowisz o statusie legendarnym) plus polar da mi wynikowe swiatlo 2.8 wiec Markiem II mialbym nawet krotszy czas otwarcia migawki przy ISO1600 niz 40D a szum zdecydowanie mniejszy. Zdaje sobie sprawe, ze po kupnie 28-135 to bedzie moje podstawowe szklo i teraz pozostaje dylemat czy oplaca sie trzymac 35mm dla swiatla i lepszego obrazka czy sprzedac, poczekac (pieniadze nie traca na wartosci) i kupic jakas inny obiektyw, np. UWA albo fisha do zabawy. I nie twierdze, ze 28-135 jest szklem zlym
Kupiłem 28-135, wydaje mi się że 550zł razem z wysyłką za obiektyw z UV i deklami to nie jest źle :) Teraz tylko polar na 35mm :)
Mam nadzieję, że nie będziesz we mnie rzucał tym szkłem jak Ci nie "podpasuje" :). Trochę jednak waży.
Przynajmniej nie bede mial wrazenia, ze sie rozleci jak 50mm :p
Sample z aukcji nie powalaja ale jak dostane obrazek chociaz w jakosci takiej samej jak 18-55 IS to bedzie zdecydowanie wart swojej ceny.
Szczerze zmierzyłem się kiedyś z fotografią dla akwarystów i jedyną słuszną opcją jaka się sprawdziła był dobłysk z parasolek albo okty
Nawet na statywie czasami rybki wychodziły poruszone ( za to światło przepięknie klimatyczne ) ale niestety czasy zdecydowanie za długie
Poprzednie zdjecia az tak zle nie wyszly jesli chodzi o rybki ale odbite swiatlo w polowie kadru to juz przesada. Ciekawe czy jakby blysnac z nalozonym softboxem na lampe to by cos dalo
Zrobiłem sobie testy 28-135mm vs 35mm i na ogniskowej 35mm dopiero przy f/8 mógł konkurować ze stałką na przysłonie f/3.5, tak z ciekawości pytam czy to norma czy tylko trafiłem na mniej ostrą sztukę? :) To nie jest żadne użalanie się bo nie będę cropował na 116% przecież, tylko pytam :)