Odp: Te kobiety to jednak niezdecydowane!
Nie kupuj tylko przez pryzmat "tu i teraz". Wejście w dany system to prawie jak ślub. Choć na szczęście z możliwością rozwodu, ale to także tu kosztowna operacja ;) Zadaj sobie pytanie co chcesz focić i czego będziesz potrzebować w przyszłości. Jak wyglądają w obu systemach ceny/parametry szkieł które kiedyś kupisz? Bo że kupisz to prawie pewnie, to tuż taka wada/cecha uboczna tego "sportu"...
Pan kolega ma rację. Dostało mi się kiedyś za przywołanie porównania z versus.com.
Faktycznie jak się dopatrzyło bliżej - było tam wiele błędów i ta porównywarka nie jest wiarygodna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirosuaw
Te porownania sa takie 50/50. Tak naprawde Nikon ma troszke lepsza matryce i AF. Zeby miec go na tym samym poziomie trzeba juz kupic 650D (mowa a AF). Co do matrycy... przy iso 800 DR pewnie jest na poziomie Canona. Dobra obrobka i temat dadza wiecej niz hdr w korpusie i troszke lepsza matryca.
Wybor nalezy do Ciebie. Oczywiscie Nikon w parametrach wychodzi lepiej. Zobaz jak lezy Ci w dloni.
Co do Nikona przed zakupem d5200 warto przeczytać Nikon D5200 i Hot Pixele… | Testowisko może lepszym wyjściem byłby d5100 sprawdzony i tańszy .
Cytat:
Pan kolega ma rację. Dostało mi się kiedyś za przywołanie porównania z versus.com.
Faktycznie jak się dopatrzyło bliżej - było tam wiele błędów i ta porównywarka nie jest wiarygodna.
I powinno się dostać każdemu. Już chyba mądrzej by było cytować pudelka.
Cytat:
Nie kupuj tylko przez pryzmat "tu i teraz". Wejście w dany system to prawie jak ślub.
Zwłaszcza jak kupujesz puszkę entry-level z kitem. Po prostu małżeństwo po grób. Elek do tej puszki i tak nie dokupi. Bo elki są pod FF (może poza tele, ale jasne stałki bym sobie darował szkoda je marnować na małej matrycy). A jak będzie chciała FF i L to już pozna ceny i będzie wiedziała czy Canon czy może Nikon i G, a nie L.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Zwłaszcza jak kupujesz puszkę entry-level z kitem.
Pitolicie Kolego. Wielu zaczynało z entry-level i kitem, skończyło na FF i L-kach. Lampę wystarczy dokupić czy 70-200 i rośnie przywiązanie do marki.
ja powiem więcej;
wielu zaczynało z entry-level i kitem, skończyło z małpką w reku
i są zadowolenie!! i robią zdjęcia!!!
Polecę koleżance Canona 650D + 18-55 IS + 50 1.8 i będzie problem z głowy ;) Zmieścić można się w budżecie :) Po pewnym czasie dozbierać i kupić 55-250 IS, zestaw 18-55 IS + 55-250 IS jest zdecydowanie lepszy niż samo 18-135 IS ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Pitolicie Kolego. Wielu zaczynało z entry-level i kitem, skończyło na FF i L-kach. Lampę wystarczy dokupić czy 70-200 i rośnie przywiązanie do marki.
Tak właśnie jest w wielu przypadkach i taki rozwój jest powolny ale właściwy - dla tych co połknęli bakcyla.
A niektórzy pozostaną z cropem...jak pewnie i mnie to czeka.
Co do wątku, to 100D jest pewnie zbyt drogi, ale pasuje do kobiecej ręki. Miałem w rękach, mały poręczny i ma wszystko co trzeba.
W MM z nowym KIT-em 18-55 STM za niespełna 2k.
Cytat:
Lampę wystarczy dokupić czy 70-200 i rośnie przywiązanie do marki.
Zawsze można sprzedać.