Odp: Mikrokalibracja 50D + 50mm f/1.8 II
Cytat:
Zamieszczone przez
steeler369
Kurde, to po co kupiłem nowy egzemplarz za 4 stówy... :cry:
Aby robić fajne fotki :lol:
A jak chcesz robić testy to spróbuj je wykonać w trochę lepszy sposób. Przede wszystkim tablica na którą ostrzysz powinna mieć odpowiednią wielkość i być ustawiona równolegle do matrycy. Popatrz np. na optyczne.pl na testy obiektywów jak wygląda tablica do testów. Odległość powinna być chyba 40 x ogniskowa czyli jakieś 2m. Do tego dobre dzienne światło.
Co do samego obiektywu, to nie jest z nim tak źle jak tu piszą (no chyba że ja mam jakiś udany egzemplarz). Posiadam go od ponad 2 lat i przed zakupem sigmy 17-50 naprawdę często go używałem i to najczęściej w słabym oświetleniu. Nie twierdze, że się nie myli, ale nie jest tak źle, no chyba, że potrzebujesz do szybkich dynamicznych ujęć no to porażka ;-)
kupować używany za około 300zł np.:
CANON EF 50mm 1:1,8 II ; 52mm (3867058895) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
racował bez żadnych problemów. AF ostrzył w całym zakresie.
STAN OBIEKTYWU :
- optyka - żadnych rys.
- na obudowie minimalne ślady użytkowania
- AF pracuje prawidłowo, bez zgrzytów i zacięć
- w zestawie : osłona bagnetu i soczewki .
Czy nowy za równe 400zł w rtv agd albo fotojoker?
Używany będzie z c 40D.
Cytat:
Zamieszczone przez
steeler369
Kurde, to po co kupiłem nowy egzemplarz za 4 stówy... :cry:
Po to, żeby:
a) używać go i cieszyć się fajnym obrazkiem (jak trafi z ostrością :) ), a jak się spierniczy to skorzystać z gwarancji
lub
b) wystawić go na A...ro za 300zł i poczekać, aż ktoś kupi i potem dołożyć 3-4x tyle i kupić 50/1,4
Na poważnie: miałem, robił pięęękne portretówki (jak trafił) ale wymieniłem na używkę 50/1,4, bo mi było za ciemno. Czy mam ładniejsze zdjęcia teraz? Nie wiem. Wiem, że AF pracuje pewniej, i na pewno jest łatwiej, gdy robi się ciemno.
Cytat:
b) wystawić go na A...ro za 300zł i poczekać, aż ktoś kupi i potem dołożyć 3-4x tyle i kupić 50/1,4
50 1.4 to też mechaniczny szrot niewarty tej kasy. Lepiej polować na używaną Sigmę i wysłać do kalibracji. Przynajmniej nic jej się nie wysuwa i nie ma ryzyka uszkodzenia napędu AF.