Odp: Lampa Błyskowa-> studniówka
Praca w samym świetle zastanym jest dość ambitnym celem, aczkolwiek nie niemożliwym szczególnie jak się używa najnowyszch puszek(5d mIII, 6d). Ja też jak mam przyjemność robić zdjęcia staram się jak najmniej błyskać. Praca dość wymagająca, ale efekty potrafią wynagrodzić włożony trud :)
Jak jakiekolwiek zdjęcia będą sie nadawać jakościowo do publikacji to z chęcia poddam je ocenie przez bardziej doświadczonych użytkowników CB :)
Edit: Dziękuje za Link
Na brak :D (lub bardzo wysoki sufit) najlepszy jest podobnież Lumiquest ProMax System. Kupiłem to ustrojstwo ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić (przyszło tydzień temu).
Cena porażająca za oryginał ale widziałem podróbkę na allegro za chyba 80 zł a aktualnie jest aukcja z oryginałem za 180 zł.
Tak.... Dyfuzory, dyfuzory, eksperymenty na żywym organizmie.... Chcesz mieć dobre zdjęcia dysponując jedną lampą i brakiem białego sufitu to nie kombinuj i nie licz na cud z dziedziny fizyki optycznej. Na tego typu imprezie zapomnij o lampie na kablu, bo w najlepszym razie lampa pójdzie w drobiazgi, a i stopce na aparacie może się dostać.
Na lampę za pomocą gumek załóż biały kartonik - możliwie duży (ja używam papieru foto do drukarki), głowica ok 45 stopni i do przodu. Jeśli masz dużo światła zastanego skorzystaj z niego, ale rozsądnie by nie powstały niepożądane "duchy" przy zbyt długim czasie. Mając do dyspozycji max 3200 iso i 420-kę musisz wykorzystać ich możliwości bo ani światła, ani czułości nie przybędzie znikąd. Rozsądny kompromis, trochę pomysłu i dobra zabawa - i zdjęcia będą dobre.
Jako, że podałeś moje zdjęcie jako przykład czuję się zobowiązany do odpowiedzi na pytanie: jak była ustawiona lampa... Lampa ustawiona 45stopni, biała kartka wysunięta ; )
Tak się składa że ja właśnie jestem po takiej studniówce (dalej zmęczony pracowałem do 3.30) impreza na ogromnej hali sportowej i ok 4m nad parkietem rozciągnięta dekoracja w kolorze pomarańcz-brąz, również posiadam 40D i korzystałem głównie z 28-135mm IS USM zrobiłem też sporo fotek z 85mm 1.8 wiadomo ciasno ale tak jak mówiłem sala była ogromna i było dużo miejsca, na tle świateł od zespołu można uzyskać dosyć ciekawy efekt z małym GO. Lampa na stopce YN 565EX z założonym dyfuzorem spokojnie dawała rade, wysokie iso 1600 czasami 3200 czas ok 1/80 i przysłona w stałce 2.2-2.8
Czyli jak na razie to tak: w użyciu 24mm. 2.8 oraz 50mm 1.8, Iso 1000 i w górę, lampa na ok.45-60stopni z jakimś odbłyśnikiem(biała karta wysunięta z lampy, duży odłbyśnik domowej roboty z białego kartoniku, lub opcja exclusive Lumiquest ProMax System albo Rogue Flashbender). I mam nadzieję że zespół przywiezie ze sobą mała elektrownię świateł :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tuto95
lampa na ok.45-60stopni z jakimś odbłyśnikiem(biała karta wysunięta z lampy, duży odłbyśnik domowej roboty z białego kartoniku, lub opcja exclusive Lumiquest ProMax System albo Rogue Flashbender)
420ex ma "wizytówkę" (ten biały kartonik)? Szczerze mówiąc już nie pamiętam ;)
Wydrukuj sobie to co Ci podałem w linku, weź kogoś "w plener" jak się ściemni (na otwartej przestrzeni światło też się nie odbije od sufitu, jak w hali) - nawet teraz, i po 10 minutach będziesz wiedział, jaki to daje efekt.
Witam. no ja mam podobne problemy :-) Za 2 tygodnie mam fotografować potrójną 18stkę w klubie :-) A pomimo, że trochę się już bawię w fotografię to jeszcze imprez nie fotografowałem, a raczej krajobraz. dlatego z lampą dopiero się zapoznaję. U mnie problem jest taki, że sufit mam może z 4-5 m nad sobą. Ale najgorsze to to, że klub jest koszmarnie oświetlony. w zasadzie prawie w ogóle. A ściany ciemne , szare, no i niefajne tło ogólnie. Zresztą sami zobaczcie jak ten klub wygląda :
U Ojca zdjęcia z imprezy 26.10.2009 - Studencki Poniedziałek, Zdjęcie 5/31, ZIELONA GÓRA.Klubowa.PL: imprezy, kluby i koncerty w zielonej Górze
Może i jestem początkujący w fotografii imprezowej ale nie komentując tych zdjęć chcę żeby moje były bardziej kolorowe i odpowiednio doświetlone. Dlatego planuję użycie takich gadżetów :
-Canon 60D
-sigma 17-50 f2,8 HSM OS + canon 50 f1.8 + być może canon 55-250.
-lampa Metz 58 AF2 + kabel synchro ( zamierzam jednak spróbować odłączyć lampę od body i operować nią oddzielnie)
-jakaś forma dyfuzora. Czaję się na coś takiego jak Lightsphere :
http://allegro.pl/dyfuzor-lightspher...842451508.html
-jakieś filtry żelowe na lampę, żeby choć trochę pokolorować atmosferę bo ta która widać na zdjęciach w linku to bardziej na jakieś goth party albo na depotekę :-))
Myślicie że taki dyfuzor i filtry dadzą szansę na ciekawsze zdjęcia ???
Acha!!! Tu bardzo fajowa seria poradnikowa. Tyle że po angielsku o fotografii w klubach i na imprezach :
Nightclub Photography TV - Ep. 1 Introduction to NPTV - YouTube