Odp: Canon EOS 1100D - sterowniki (Windows 8.1 N)
Restart kompa, wyłącz i włącz kabel do aparatu i sprawdź czy Win reaguje w oknie Mój Komputer lub na dolnej belce.
Win z reguły sam ropoznaje urzędzenia, przecież to nic innego jak tylko kolejny "dysk". Jak nie będzie reakcji - sprawdź kabel na innym kompie lub podłącz inny kabel.
To należy wykluczyć w pierwszej kolejności, a później zawalczyć ze sterownikiem.
Wcześniej miałam Windows 7 i bez problemu wszystko śmigało.
Miałam wtedy inny komputer, teraz posiadam nowy.
W tym
Jak rozwiązywać problemy z nieznanymi urządzeniami wyświetlanymi w Menedżerze urządzeń w systemie Windows XP
jest pomoc dla XP-eka, ale zasady są takie same. W dolnej części artykułu są powiązania.
--- Kolejny post ---
Twój system rozpoznaje urządzenie bo wyświetla się Canon Digital Camera., a nie że nieznane urządzenie, więc jakieś połączenie jest kompa z aparatem.
W oknie Mój Komputej jest dodatkowy "dysk" czy tam nic nie ma dodatkowego ?
Jak skanujesz w poszukiwaniu zmian sprzętu to Win sam doinstaluje co jest mu porzebne.
--- Kolejny post ---
Na Głownym koncentatorze USM masz kilka opcji - Wyłącz, Właściwości, Aktualizuj sterownik, Skanuj.
W moim komputerze niestety nie ma, żadnego dysku.
Skanowałam i nic, aktualizowałam sterownik nie może go znaleźć.
Okej, a więc jeśli chodzi o sterowniki na stronie producenta są tam 3 programy, które trzeba zainstalować ogólnie nie wiem w jakim celu one są sterownikami dla aparatu ale ok (może się nie znam).
Patrzałam również w msinfo32 i tam jest, że właśnie nie ma sterowników do tego aparatu.
Więc ogólnie nie wiem o co już chodzi. Na Windows 7 normalnie zainstalowałam te programy i wszystko działało. Pokazywał się ten ''dysk'' w mój komputer itd.
Tak naprawdę, to Win nie potrzebuje żadnego sterownika canona do aparatu, aby go rozpoznać jako dodatkowe urządzenie.
Programy na stronie canona to programu użytkowe i narzędziowe oraz soft samego aparatu.
Już trochę późno, ale szukałbym rozwiązania na forum elektroda.pl - elektronika, schematy, forum, naprawa, usterki, porady, diy .
Nie wiem jaki masz system 32/64, ale to nie jest takie ważne. Spróbuj może powyłączać zabezpieczenia antiviry i firewalle, do dalszych prób, bo coś czuję przez skórę, że to jakiś taki prozaiczny problem.
Podłączasz może aparat przez gniazda USB z przodu obudowy? Czasem te gniazda podpięte są w środku lipnym kabelkiem. Spróbuj użyć gniazd z tyłu obudowy, te są bezpośrednio w płycie głównej.
Jak się nie uda, to pozostaje czytnik do kopiowania plików z karty aparatu.
piast9 - stawiam, że to jest laptop, a nie "blaszanka".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
radioaktywna
W moim komputerze niestety nie ma, żadnego dysku.
Skanowałam i nic, aktualizowałam sterownik nie może go znaleźć.
Tu chyba tkwi problem - skąd miał być pobrany sterownik, trzeba podać źródła.
Posiadasz Win8.1 a nie Win8.0 i stąd problem. Na twój system nie ma jeszcze nowych sterów dla tej puszki :(
Napisałam do Canona w sprawie tych sterowników, lecz oni mówią, że żadnych nowych sterowników nie robią i też ten program Eos Utility powinien pomóc w łączeniu się aparatu z komputerem. ;D