Odp: Awaria, błąd aktualizacji do Canon 50D
No właśnie w tym mój ból, że nie mam czytnika CF... nie był mi potrzebny, bo zgrywałem zdjęcia z kabelka... skoro działało to tego nie zmieniałem.
Chcąc updatować firmware doczytałem się w instrukcji, że można to zrobić za pomocą Canon Utility i tak też zrobiłem ( próbowałem) postępując zgodnie z instrukcją...
Instrukcja mówiła, że po kliknięciu na kompie w "Aktualizuj" powinno mi się pojawić to samo pytanie na aparacie... ale po 2 godzinach nic takiego się nie stało....
Zaryzykowałem więc i najpierw otworzyłem klapkę CF. Normalnie aparat się wyłączał, a tu dalej BUSY na LCD....
Ryzykowałem dalej i odpiąłem kabelek USB... wciąż bez rezultatów....BUSY
Kolejnym krokiem było otwarcie klapki baterii.... już serce w gardle miałem... otworzyłem... i dalej BUSY na LCD.... a przecież aparat już dawno by mi się wyłączył....Dopiero wyjęcie baterii pomogło....
Po odczekaniu chwili, włożyłem baterię, włączyłem aparat i dopiero na ekranie pojawiło mi się pytanie o update!... oczywiście nacisnąłem OK, ale wyskoczył błąd karty pamięci, ale to zrozumiałe, bo nie było tam aktualizacji....
Kolejny restart aparatu pomógł i aparat działa normalnie...ufff...8-)
Dzisiaj pójdę zakupię czytnik i spróbuję ponownie.... mam nadzieję, że tym razem się uda....
Dzięki, pozdro.
Chyba mozesz przez kabelek whrac plik na karte, pozniej odlacz i wgraj soft juz z karty :)
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Link do
Magic Lantern install Canon 50D - YouTube
i tak jak tam zrobione, a będzie działać. Aparat w tryb M.
Cytat:
Zamieszczone przez
mnocon
Chyba mozesz przez kabelek whrac plik na karte, pozniej odlacz i wgraj soft juz z karty
Gdyby tak było można to bym to zrobił :P ale przy próbie skopiowania plików wyskakuje jakiś błąd typu " urządzenie nie obsługuje plików tego typu" i przerywa kopiowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Magic Lantern install Canon 50D - YouTube
i tak jak tam zrobione, a będzie działać. Aparat w tryb M.
Nie wiem jak jest na tym filmiku, ale postępowałem zgodnie z instrukcjami na stronie twórców i już wszytko hula.
Pozdr.
Witam. Postanowiłem skorzystać z tego wątku bo też mam mały problem z aktualizacją mojego 50D - otóż nie mogę w ogóle zgrać nowego firmware na kartę pamięci poprzez kabel USB - dostaję komunikat: nie można skopiować 50D00109.FIR zatrzymaj kopiowanie/pomiń plik... Próbowałem na różnych komputerach, systemach i nadal to samo. Nie mam czytnika kart niestety. Poradzi ktoś coś?
Cytat:
Zamieszczone przez
bananv8
Poradzi ktoś coś?
Kup sobie czytnik za 10zł.
Chyba Cię nie minie zakup czytnika.
To niewielki wydatek, a przyda przy innych okazjach.
Nigdy nie robiłem aktualizacji 50D przez kabel, a zawsze przez kartę.
I proszę Element7th był szybszy :)
Pozdrawiam
Oczywiście z czytnikiem za 10zł to radzę tylko w przypadku tej konkretnej operacji :) Jeżeli będziesz chciał go używać częściej, do zrzucania zdjęć to jednak proponuję zainwestować w coś droższego i pewniejszego.
Cytat:
Zamieszczone przez
bananv8
Witam. Postanowiłem skorzystać z tego wątku bo też mam mały problem z aktualizacją mojego 50D - otóż nie mogę w ogóle zgrać nowego firmware na kartę pamięci poprzez kabel USB - dostaję komunikat: nie można skopiować 50D00109.FIR zatrzymaj kopiowanie/pomiń plik... Próbowałem na różnych komputerach, systemach i nadal to samo. Nie mam czytnika kart niestety. Poradzi ktoś coś?
Na stronie ( już teraz nie pamiętam, ale chyba Canona) pisali, że można zrobić upgrade przez kabel USB, ale wtedy nie zgrywasz pliku na kartę, tylko używając oprogramowania EOS Utility możesz dokonać upgrade'u body.
Do tego celu musisz mieć plik aktualizacyjny na dysku Twojego komputera i wspomniane wyżej oprogramowanie.
Mi się tym sposobem nie udało..:P ale może Tobie się uda...
Z własnego doświadczenia sprzed paru miesięcy wiem, że lepiej jednak zainwestować w czytnik ;)
Tak jak koledzy pisali, tylko czytnik kart pomoże.... ja kupiłem jakiś zwykły... może nie za 10PLN, ale też nie za 200... poszło i nawet się nie zająknęło...