Odp: Sigma 85 mm f/1.4 vs Canon 85 mm f/1.8
Przy takim zwierzaku to raczej żaden AF nie nadąży :). A na pewno nie ten z 85L. Nie wiem jak sigma, ale 85/1.8 ostrzy szybko i pewnie, sporo szybciej niż 85L, ale lubi się czasem pomylić. Ten drugi co prawda ostrzy wolniej, ale trafia w punkt praktycznie zawsze, to szkło bardziej portretowe niż do sportu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Przy takim zwierzaku to raczej żaden AF nie nadąży :). A na pewno nie ten z 85L. Nie wiem jak sigma, ale 85/1.8 ostrzy szybko i pewnie, sporo szybciej niż 85L, ale lubi się czasem pomylić. Ten drugi co prawda ostrzy wolniej, ale trafia w punkt praktycznie zawsze, to szkło bardziej portretowe niż do sportu.
Lka u mnie i tak odpada, nie mam 8000zł na obiektyw, a nawet jakbym miała, to za drogi biznes dla mnie. ;) Może nie będę się wygłupiać i wezmę taniego Canona. W najgorszym razie pójdzie na allegro...
Tutaj masz ocenę obu obiektywów, testy i wyniki
Canon EOS (Full Format) Lens Tests / Reviews
Po przeczytaniu nie będziesz miała już wątpliwości
jp
gezas, kobiety i dylematy zakupowe..
sama nie wiesz czego chcesz.
Ten wątek będzie się ciągnął w nieskończoność.
Kup C85/1.8 i zamień rozmyślanie w focenie.
Over and out.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
... - my wszyscy oczywiście tylko zmniejszamy i pokazujemy ale niektórym to "zmniejszanie" dużo lepiej wychodzi zdjęcia uzyskują kolorystykę i kontrast i parę innych drobnych, a istotnych aspektów poprawiających odbiór zdjęcia. ...
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
... w innym przypadku moim zdaniem ani autor ani postronni różnicy pomiędzy tymi obiektywami nie zauważą...
Idealne podsumowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Over and out.
Zgadzam się w 100% :D
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Yavanna
Tak, wiem że chodzi o AF, ale nie wiem co oznacza na CB "wolno". Bo planuję robić zdjęcia m.in psu, tu próbka jego szybkości:
Muffin (Border Collie) dostał nową zabawkę pod choinkę - YouTube (jakość fatalna, ale widać jaki obiekt jest żwawy ;) ). I zastanawiam się, czy wolny obiektyw oznacza, że ciężko będzie focić wyścigi F1, czy może i z psem będzie ciężko. W wątku o Sigmie wypowiadali się głównie fotografowie ślubni, a tam dynamika akcji jest niewielka. :p
Przy takim zwierzaku, więcej będzie zależało od szczęścia, któremu można pomóc, tylko nie wiem czy rozpatrujesz taki budżet. I nie chodzi mi o wybór pomiędzy wyżej wymienionymi dwoma obiektywami. A na ile zdjęć które pójdą do kosza, wybierzesz te jedno które wyjdzie, to sama się przekonasz.
też mam takiego psa wariata, który biega we wszystkich możliwych kierunkach :p
tamron 70-300 vc usd jak go chciałem z daleka łapać jak gdzieś biegnie do mnie czy ogólnie naokoło to bardzo słabo sobie radził :p często pies zdążył przebiegnąć a obiektyw nawet nie ustawił ostrości :( trzeba dojść do wprawy żeby zdążyć i trafić :p
Kupiłem niedawno 100mm f/2.8 usm macro i tu muszę powiedzieć usm to usm, ustawiam zakreś 0,48 - nieskończoność i po jednej sesji z psem miałem trafionych z 75% zdjęć gdzie przy tamronie to było poniżej 50% :p
Canona 85 1.8 przerabiałem na poprzednim aparacie i oprócz aberracji chromatycznej nie miałem mu nic do zarzucenia, był szybki, ostry od 1.8 i w moim przypadku trafiał praktycznie zawsze, mogę śmiało polecić.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Over and out.
No właśnie. To forum wykazuje dowodnie, że mężczyźni nie maja takich dylematów bowiem wiedza czego chca.
A pomyślałeś zanim to napisałeś, czy tak po prostu z nudöw wystukałeś na klawiaturze?
zazwyczaj mężczyźni wiedzą czego chcą ;)
Dziękuję za odpowiedzi. :) Teraz pies jest focony Tamronem 17-50 i pogodziłam się już z tym, że część zdjęć jest nietrafionych. Budżet na szkło to max 3500zł i jest absolutnie nieprzekraczalny. Także nawet jak gdzieśtam istnieje drogie szkło, które by się lepiej nadawało, to trudno. Po przeczytaniu recenzji padło na jedno z dwóch wymienionych w temacie szkieł, a że nie do końca rozumiałam pewne określenia z tego forum, to pozwoliłam sobie założyć ten temat. Nie zgodzę się, że nie wiem czego chcę i ten temat się będzie ciągnął wieki. Chcę jasną stałkę, 85mm, do 3500zł, którą w 60% będę focić ludzi a w 40% psa. I wbrew temu co sugerujecie, w styczniu któraś z nich będzie moja. :P
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
zazwyczaj mężczyźni wiedzą czego chcą ;)
O szlag, to same kobiety w tym dziale piszą. :D Tylko pod męskimi nickami się niecnie kryją. ;)
kup se canona 70-200 2.8 :mrgreen: