Ja bym wybrał 6d, ale ją nie potrzebuje super sprawnego af.
Tutaj bym rozstrzygnął, zależy co ważniejsze, mnie wystarcza af z 5Dc, więc ten z 6D też byłby dobry.
Wersja do druku
Ja bym wybrał 6d, ale ją nie potrzebuje super sprawnego af.
Tutaj bym rozstrzygnął, zależy co ważniejsze, mnie wystarcza af z 5Dc, więc ten z 6D też byłby dobry.
Miałem 60d, ISO 800 było już dla mnie ciężkie do akceptacji, przy 6d ISO 1600 jest dla mnie akceptowalne w pełni. Nie wiem jak jest przy 70d, ale podejrzewam, że może być podobnie.
Ostrzę w 90% centralnym (tak też było w 60d), nie wiem czy jest wolniej, trudno mi to stwierdzić, ale na pewno jest pewniej. W 60d dość często traciłem fajne ujęcia prze nietrafienie (nie był to na pewno BF lub FF), szczególnie przy jasnych szkłach, a z 6d nie przypominam sobie takich sytuacji na ok. 7000 zrobionych fotek.
Co do rozmieszczenia punktów AF, to z racji tego, że i tak głównie ostrzę centralnym jest mi to całkowicie obojętne, ale ostatnio mój znajomy nikonowiec (z d600), jak zerknął w wizjer to stwierdził, że super szeroko są rozmieszone... naprawdę.
WG mnie jeśli masz możliwość przesiąść się na FF to się nie zastanawiaj, tylko to zrób.
No w N600/610 skomasowane punkty w centrum wcale nie są przewagą nad 6d nawet jeżeli jest ich kilkadziesiąt...
Dla porównania C70D , wszystkie krzyżowe
a co sądzicie o tym prównaniu
6d vs 70d
Imaging Resource "Comparometer" Digital Camera Image Comparison Page
6d iso 1600
http://216.18.212.226/PRODS/canon-6d...INBI001600.JPG
70d iso 1600
http://216.18.212.226/PRODS/canon-70...DINBI01600.JPG
patrząc na twarz widać różnicę, 70d bardziej "chropowata"
...hm zupełnie inaczej złapał AF, moim zdaniem
zgadzam się z z bacekpl ,jak można porównywać te dwa aparaty ze sobą jeden jest z matrycą APS-C praktycznie taką samą jak C50d, C60d która niestety już powyżej iso 400 szumi , a drugi z matrycą FF ,taką samą jak w C5dM3
W sumie to oba robią zdjęcia. Ona są lustrzankami, oba są nawet podobnej wielkości i mają podobny sposób sterowania. 70D jest lepszy pod pewnymi względami (af, wbudowana lampa) 6D pod innymi. Co z tego że z 6D będziemy mieli piękne, nie zaszumione zdjęcia skoro af nie trafił?