Ha, niech to przeczytają wszyscy ci, którzy nie mogli zrozumieć, że dla mnie Toruń to dwa razy dalej niż Praga ;-)Cytat:
Zamieszczone przez perlpa
Wersja do druku
Ha, niech to przeczytają wszyscy ci, którzy nie mogli zrozumieć, że dla mnie Toruń to dwa razy dalej niż Praga ;-)Cytat:
jesli chodzi o Grecje to bylem na Thassos. o tyle warte polecenia, ze infrastruktura turystyczna juz jest, a tlumow jeszcze nie ma.
Włochy - Dolomity latem, Triest (niedoceniany), Garda i Wenecja - zawsze warto....
Kreta - super, koniecznie trzeba mieć auto... Polecam południe wyspy - znacznie mniej ludzi.
A jak na kilka dni - koniecznie Budapeszt!!! Dla mnie - odkrycie. Praga i Wiedeń - przy całej mojej dotychczasowej sympatii - nie dotrzymuja kroku.
Pozdr
al
ps. Za 1,5 miesiąca lecę na 2 tygodnie do Portugalii....
Jeżeli dotrzesz do Neapolu oraz Salerno to jedź dalej na południe, Reggio di Calabria oraz Sycylia - Polecam. Klimat południowych Włoch jest niesamowity, a i obiektów oraz widoczków do fotografowania na pewno ci nie zabraknie. Wrażenia murowane. Na Sycylii szczególnie polecam Etnę oraz Syrakuzy. Etna - dużo lepsze widoki oraz ten wulkan jest czynny !!!. Płynąca lawa oraz widoki jak na księżycu - rewelacja !!!! Wezuwiusz jest nudny. Syrakuzy - sporo bardzo dobrze zachowanej starożytnej architektury greckiej bardzo dobrze zachowanej do naszych czasów. Sama Sycylia jest piękna, architektura np. w Mesynie to mieszanka kultur arabskiej oraz włoskiej. Palermo jest takie sobie ale być na Sycylii i nie być w Palermo to jak być w Rzymie i Papieża nie zobaczyć.
Zdecydowanie polecam Grecję. Meteoty, Peloponez, morze Jonskie i Egejskie... i cieplo i fotogenicznie, szczególnie Meteory, cudo. Na Olimp też radzę się wspiąć, piekne widoki, góry do 3tys. m. A w dole morze. Jest na co skierować obiektyw. Latem nie ma tloku, to nie sezon w Grecji. A ceny, jak w całej Unii
Pozdrawiam jasawa
Ewidentnie utworzyly sie dwie frakcje ;-)
Pld Wlochy - Grecja
Moim zdaniem zdecydowanie Wlochy. Grecja, poza znanymi zabytkami
nie jest tak "urokliwa" jak Wlochy, architektura codzienna, szczegolnie
w Atenach nie umywa sie do Wloch. Oczywiscie mozesz zrobic
odlotowe zdjecia na np. Santorini, ale polecana tu Kreta przegrywa
z Amalfi z kretesem.
Kreta jest w calosci sucha, pejzaz jest dosc nudny, plaze takie sobie.
Maja o ile pamieatm jedna "ladna" plaze (bodajze z jakies znanej reklamy
czekoladek), ale to totalne rozczarowanie, ladny zakatek wkomponowany
w srednie otoczenie. Co jest fajne na Krecie, to wziac samochod
i przeciskajac sie waskimi drogami pojechac na poludnie do wawozu
(nazwy nie pamietam). Po drodze mijasz mikro miasteczka, gdzie starzy
Grecy graja w domino - ekstra tematy do zdjec. Ale takie tematy sa
w Pld Wloszech wszedzie! Poza tym dojazd pozwala ci na chocby
przelotne zwiedzienie kilku super miejsc, ktorych liste koledzy juz
zaczeli budowac.
Wreszcie fajny watek wakacyjny :-)
Dla mnie zarówno płd Włochy z klimatem Zat. Neapolitańskiej jak i Kreta mają swój urok i najchętniej pojechałbym i tam i tam... Nawet pomimo tego że już raz byłem. Teraz wiem, jakich zdjęć bym nie robił a jakie na pewno bym chciał zrobić.
snowboarder: ten wąwóz nazywa się Samaria... :-) i żeby go przejść trzeba kondycji i trochę czasu...
Rzeczywiście, pomimo resztek śniegu za oknem, jakoś wakacjami powiało... :D
polecam Toskanie, okolice Sieny, Florencji, raz pojedziesz, nie bedziesz chciał wyjechać ;) , już w maju jest ciepło, słonecznie, fantastyczne swiatło, kapitalne "klimaty", goraco polecamCytat:
darek
A moze cos bardziej egzotycznego .....Cytat:
Zamieszczone przez darekp
28/03 startuje do Bangkoku potem , Puket Tokyo,Yokohama, Nara lub Kioto ..
tak co by wrocic przd wilekanoca
A ja proponuje zwiedzic chociaz czesc Hiszpanii, samolot pozniej wynajmujesz na miejscu samochod... i w trase zaraz pod Madrytem na poludnie jest piekne miasteczko Toledo (mam namiar na swietne 'schronisko' w starym Zamku na przeciwleglym zboczu gory - widok na miasto, ktore jest w nocy pieknie podswietlone w dole malownicza rzeka, 'shronisko ma calkiem wysoki standart i jest tanie pokoije dwu osobowe z lazienka)... tam mozna kilka dni pobyc, pozniej w samochod i dalej na poludnie przez piekne pola oliwkowe ciagnace sie po horyzont a zapsch oliwek jest wszedzie... daleje biale misat ukryte w gorach wsrod kretych uliczek... dalej Sierra Nevada chyba 2700 m n.p.m. snieg na szczycie jest chyba zawsze (jak bylem bylo kolo 30st i byl ;-) ) dalej znowu na poludnie i... luksusowe Jachty na costa del Sol piekne plaze ... pozniej na zachod do tarify tam na chwile na lodeke na delfinowe/wielorybowe safarii, moze wyskok na gibraltar .... pozniej powrot na polnoc do sevilli (corrida i stare wystway expo) pozniej Granada jeden z cudow Arabskiej architektury (mozna pojsc na nocen zwiedzanie - sam miod) i powrot do Madrytu...... mozna jeszcze kilka rzeczy do trasy dodac/odjac w zaleznosci od czasu... wszystko z glowy pisalem jak by co to moge zerknac w atlas i ci powiedziec co jeszcze po drodze jest ciekawego.... cala ta trasa (mniej wiecej bo kilku drobych rzeczy nie pamietam) jaka kiedys zrobilem to okolo 5k km... ale niezapomniane widoki.... i zdjecia [bacznosc] analogowe [spocznij] na scianie ;-)
EDIT: no i oczywiscie BODEGi czyli winniece ;-) warto do kilku zajrzec np w Jerez ;-)