Odp: Sigma 17-50 2.8 - kalibrować czy wymienić ?
Ktoś używa z Canonem 70D? Chciałem przesiąść się z 17-85 IS USM na tę Sigmę, ale troche mnie te niecelności i mikroregulacje zraziły :(
Sporo ludzi pisze, że wybrało by Tamrona 17-50, ale nie chce zyskać światła kosztem stabilizacji i ultrasonica, które mam teraz... Sigma była by rozwiązaniem na dlugie lata, gdybym tylko miał pewnosc ze bedzie supercelna...
jak planujesz kupić nową sigmę to co za problem wysłać na kalibrację? :o
z resztą w 70d jest opcja mikroregulacji więc możesz kupić używkę i próbować samemu skalibrować o ile będzie taka potrzeba.
Ja kupiłem w ciemno i z 60d trafia
U mnie z 60d również ostrzy w punkt i też obyło się bez wysyłki do serwisu celem kalibracji. No i tez kupiony w ciemno w necie w sigma pro centrum.
Podepnę się pod wątek z pytaniem. Jak wygląda sprawa współpracy Sigmy 17-50 z bocznymi punktami af? Da się ich używać? Szczególnie interesuje mnie współpraca z 50D. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
ds74
Podepnę się pod wątek z pytaniem. Jak wygląda sprawa współpracy Sigmy 17-50 z bocznymi punktami af? Da się ich używać? Szczególnie interesuje mnie współpraca z 50D. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
Używać się da, efekt będzie zależał od tego czy wszystkie są prawidłowo skalibrowane. U mnie na przykład górny punkt ma BF i jest niezbyt używalny. Reszta jest OK.
No właśnie o to chodzi że body jest po kalibracji, centralnym trafia a boczne w cały świat.
Dobrze, że przynajmniej centralnym trafia.
U mnie z tym było różnie (Sigma 17-50 i C60D, i C450D), pomimo kalibracji obiektywu.
Bocznych (po próbach i testach) to już w ogóle nie używałem z tą Sigmą.
Dosłownie loteria, i to w każdym oświetleniu (nawet w słoneczny dzień).
No to fajnie. Ja dość często używam bocznych punktów. Jak nie uda się nic zdziałać trzeba będzie zamienić szkło na coś innego.
Cytat:
Zamieszczone przez
maryan78
U mnie z 60d również ostrzy w punkt i też obyło się bez wysyłki do serwisu celem kalibracji. No i tez kupiony w ciemno w necie w sigma pro centrum.
maryan78, czy z zewnetrznymi punktami AF Twoja sigma ostrzy prawidlowo?
moja na bocznych niby jest ok, ale z tego co zauwazyłem częściej pudłuje :p
na centralnym myli się jakoś maks 10razy na 100fotek
a na bocznych potrafi i ze 30 :(