Odp: 7d jakosc wykonania na tle 50d i 5d?
Kto pyta nie bladzi:-D nie zadalem pytania typu, ktory kolor jest lepszy czerwony czy zolty:-P chodzilo mi o konkretne porownanie tych puszek, mialem w reku 7d i po prostu zachwycilem sie ta puszka, niestety nie mam mozliwosci pomacania 5d ani 50d:-\ mialem w reku 60d i bez szalu lekka i plastikowa.
odniosłeś sie do forum samochodowego, tu jest tak samo
im droższa puszka tym większy komfort
Jestem samochodziarzem od kilku dziesięcioleci, wierzcie mi Panowie - na forach motoryzacyjnych jest niezliczona ilość pytań i odpowiedzi, których sensu trudno dociec, nawet po przeczytaniu kilkudziesięciu wypowiedzi.
Jak do tej pory, uważam, że forum CB jest kompetentne i bardzo konkretne. Czasami pytania są nieco ...hmm infantylne (tak jakoś), ale po to jest forum, kto chce pomóc - to pomoże.
W samochodach niekoniecznie wartość jest synonimem jakości - przydatności - wykonania, a o komforcie nawet nie wspomnę.
czyli ludzie płacą więcej żeby mieć gorzej?
Ha dobre - płacą za różne cechy - jeden za sportowe osiągi - ale zero wygody,
drugi za komfort prowadzenia, ale słabe przyspieszenie,
kolejny za wygodę itd. ... o samochodach to ja mogę bez końca. Ale tu nie forum moto.
a za co płacą właściciele np. mercedes s? twoim zdaniem?
ma komfort,przyspieszenie, wygodę,sportowe osiagi
czego mu brak i za co przepłacają jego właściciele
Cytat:
Zamieszczone przez
e4r5t
mialem w reku 60d i bez szalu lekka i plastikowa.
Dokręć sobie obciążnik do gniazda na wkręt od klipsu do statywu, skoro ci za lekko ;)
A na poważnie, to wszystko jest względne - jak dla mnie 60D w zestawie z 15-85 waży w sam raz, a po dopięciu lampy jest nawet nieco za ciężki (co to będzie, jak ja kupię w końcu tele ;) ). Podobnie z ergonomią - jednemu podejdzie, innemu nie. Podobnie z "plastikowością" - wszystkie moje aparaty poczynając od Smieny 8m były "plastikowe" i może dlatego mi to zupełnie nie przeszkadza. I może jeszcze dlatego, że Zenit 122, plastikowy aż miło, spadł mi kiedyś z 2,5 metra na podłogę autobusu - i focił, nic mu nie było. I może jeszcze dlatego, że EOS 300 spadł mi z 1,5 m na beton i jedynym uszkodzeniem było rozbicie UV-ki na kitowym, a jakże, obiektywie. 300 w ogóle miał ze mną przerąbane - poza opisanym upadkiem zaliczył jeszcze kilka mniejszych, a poza tym całodniowy "plener" w deszczu i błocie na poligonie w Drawsku, na którym zamokło w środku i body (część zdjęć nie wyszła, bo błonę zalało), i kit, a po osuszeniu w słońcu na drugi dzień aparat focił jakby nigdy nic; poza tym podparłem się nim raz schodząc w śniegu z Pilska przy upadku, w wyniku którego zwichnąłem nogę w kostce i bylem święcie przekonany, ze to chrupnięcie to dźwięk wyłamywanego z korpusu obiektywu (jak wyjąłem zabawkę z kabury i przekonałem się, że to jednak noga, naprawdę mi ulżyło choć byłem w górach sam i w środku nocy, ze skręconą nogą, na jakichś 1300 metrach, wśród wiosennego śniegu, w garniturze i półbutach - wydarłem na Pilsko z pożal się Boże "imprezy" integracyjnej z pracy, której to imprezy absolutnie nie trawiłem i nie byłem w stanie wytrzymać). 400D też mi upadł parę razy, właził ze mną w różne dziury na fortach, obijał się o ściany, krawędzie otworów, zaznawał pyłu, wilgoci i zarodników ściennych grzybów wypełniających powietrze - i nic... Zaszkodziło mu tylko solidne zawilgocenie, takie jak parę lat wcześniej starszej 300 na poligonie drawskim. Jakoś po tym wszystkim (sorry) nie potrafię kupić poglądu, że metalowa obudowa to podstawa a "plastikowy" korpus jest z definicji i z punktu bleee, bo jest plastikowy...
Płacą dokładnie tyle, aby mieć komfort,przyspieszenie, wygodę,sportowe osiagi. Nie jest ekonomiczny, nie jest tani w utrzymaniu, serwisie i wiele innych cech na nie.
Jak Cię stać kupuj nawet RR, gdzie spalanie jest jest proporcjonalne do temperamentu kierowcy.
Ale jest kilka równie dobrych samochodów w cenie S-Klasse i w podobnej cenie. Więcej się nie będę wypowiadał na temat samochodów - mam to na co dzień z nadmiarze, mam nadzieję becekpl, że rozumiesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
fora to nie śmietnik na który bezmyślnie wrzuca się co ślina na język przyniesie
najlepiej mi się trzyma 5d,potem 7d , 50 leży w reku jako tako
nie mając tych puszek w reku taka odpowiedz daje ci cokolwiek???
rozumiem ze pomaszerujesz teraz do sklepu kupic 5d ;)
Ej, ten dział jest po to żeby zdawać wszelkie pytania. To naszym zadaniem jest żeby odpowiedzi były na poziomie.
Wybacz ale Twoja nic nie wnosi.
I proszę po raz któryś już żeby w tym dziale powstrzymać się od tego rodzaju komentarzy.
@krakał - świetna historia z tą nogą ;)
Wracając do wątku - "plastikowość", moim zdaniem nie może być jakimś bardzo znaczącym wyznacznikiem przydatności, funkcjonalności.
Energia w uderzeniu/zderzeniu zależy od masy i kwadratu prędkości. Czyli coś nieco lżejsze ma wcale niezłe szanse na wyjście bez szwanku w konfrontacji z czymś tam.
krakał ma rację. To, że aparat jest "pancerny" nie zawsze jest argumentem na plus, przecież nie ma służyć do wbijania gwoździ.
Mój 50D upadł z wysokości kolan i wyłamał się zaczep lampy wewnątrz, a plastikowy 1100D upadał już kilka razy i nic mu nie jest. Technologia materiałowa się rozwija i metale są zastępowane kompozytami - taki jest rozwój i nie ma co wzdychać do "pancernych" body.