Odp: Odpowiedni wybór - wymiana 40d
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
Jeżeli af wystarczył ci w 40D to śmiało 70D jako nowy, notabene w B&H foto aktualnie 70D jest za 985 dolaróW. Uchylny ekran jest przydatny. Pytanie czy przy 24-105 będziesz nosić 10-22 do pomieszczeń? Bo można próbować Sigma 17-35 1.8 i wysokie ISO.
AF w 40D mi wystarczał, z kolei jeśli chodzi o wybór ciemniejsze szkło ale ze stabilizacją vs jaśniejsze szkoło ale bez, to właśnie się zastanawiam nad tym. Niejednokrotnie zdarzało mi się, że niby człowiek na scenie lub przy mównicy się nie rusza, a jednak przy czasach rzędu 1/20 przy jakimś gestykulowaniu/pokazywaniu czegoś, miał rozmyte ręce. I może jednak lepiej mieć coś jaśniejszego, żeby te czasy jednak skrócić. Nie zawsze można doświetlić sobie lampą.
Cytat:
Zamieszczone przez krakał
Ja mam sześćdziesiątkę, więc do sześćdziesiątki namawiam 70 góruje paroma bajerami, ale testy Optycznych pokazują że zdjęcia ta matryca robi takie same, jak ta w 60D (różnica jest tak drobna, że poza testami jej nie zobaczysz). 70D jest jeszcze bardziej "filmowy" od 60D. Jeśli nie robisz filmów i nie chorujesz na bajery typu wifi, gps to śmiało bierz 60D, a zaoszczędzone 1,5 kPLN przeznacz na szklarnię. Albo porządną lampę (choć przy tym co robisz, to z pewnością już masz ) Nie powiem, w 70D jest parę fajnych rzeczy - jak mikroregulacja AF czy waga w wizjerze - no ale żeby za to dawać aż cztery klocki, czyli półtora więcej niż za 60D... Bez przesady
Co do szkieł, to Sigma 17-85 może nie wydolić IMHO. 17 to jednak trochę za wąsko. Nieraz ścianę za plecami poczujesz, a focony motyw się w kadrze nadal nijak nie mieści. Mnie dopiero 15 dało pewien komfort, ale chyba i tak sobie UWA dokupię - w fortach nawet 15 czasem jest za wąskie..
Brałem pod uwagę 60D, ale opinie o tym, że jest plastikowa jakoś mnie nie przekonują za jej zakupem. WiFi, GPS - niby bajera, a jednak jeśli byłaby opcja, że mogę się podłączyć do firmowej sieci Wifi i bezpośrednio przesyłać gdzieś zdjęcia byłyby dla mnie sporym ułatwieniem ;)
Z kolei za 7D przemawia obiecywane 150k żywotności migawki, co nie jest dla mnie bez znaczenia, bowiem od marca 2010 roku "wypstrykałem" już 90 tys zdjęć. I jeśli dobrze kombinuję, to CANON taką migawkę wymienia bez szemrania, jeśli padnie przed tym okresem?
Zrobiłem sobie na szybko zestawienie na jakich ogniskowych najczęściej robię zdjęcia i wyszły mi szerokie kąty: 10-40mm, tak więc raczej będę brał tę Sigmę 18-35/1,8. Do tego puszka, tylko jaka....
wifi, uchylny ekran ,ciut lepsze iso, 100k cykli czy 150k cykli + lepszy korpus. Masz jeszcze alternatywę 1d mk3 :P
Maca mini i dużo żelu nawilżającego.
ziwny temat jak dla mnie. Będąc zaawansowanym użytkownikiem, sam powinieneś wiedzieć czego chcesz. A jeżeli nie jesteś, to 5dIII nie przyniesie Ci żadnej korzyści poza tym, że możesz niechcący przypakować ramię od noszenia klocka. Jak musisz wydać kasę, to po prostu wydaj. W żaden sposób nie będzie to optymalne.
Jakbym był zaawansowanym użytkownikiem to zapewne bym miał większość szkieł L aparat z najwyższej półki i bym zarabiał na fotografowaniu. Takie posty jak twoje tylko wkurzają ludzi którzy chcą się czegoś dowiedzieć - typowy polak. Nigdy nie miałem w ręku aparatu ff bo było mi to zbędne, a ciężko zarobioną kasę chciałbym wydać na swoje hobby czy to takie dziwne że człowiek chce się rozwijać a nie wie w jakim kierunku zakupowym pójść.
W chwili obecnej brakuje mi szerokości bo jakoś 17-85 nie używam - magia stałek. Czy jakość zdjęć z 6d bedzie taka sama jak 5dm3 bo chyba nie warto kupować 5dm2 używki??
Ale po co agresja, czy zdenerwowanie. Każdy na prawo do swego zdania i już nie wiem czy "typowy Polak" to jest określenie pejoratywne.
Tak na marginesie to nie nie ma obiektywu Sigma 17-85 tylko 17-70, a jest Canon 17-85 (ciemnica) i Canon 15-85. Ten ostatni to zapewne najlepszy obiektyw pod cropa, z bardzo wydajną stabilizacją. Jak pozostać przy niepełnej klatce to tylko 15-85. Takie jest moje zdanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sebus86
Jakbym był zaawansowanym użytkownikiem to zapewne bym miał większość szkieł L aparat z najwyższej półki i bym zarabiał na fotografowaniu. Takie posty jak twoje tylko wkurzają ludzi którzy chcą się czegoś dowiedzieć - typowy polak. Nigdy nie miałem w ręku aparatu ff bo było mi to zbędne, a ciężko zarobioną kasę chciałbym wydać na swoje hobby czy to takie dziwne że człowiek chce się rozwijać a nie wie w jakim kierunku zakupowym pójść.
W chwili obecnej brakuje mi szerokości bo jakoś 17-85 nie używam - magia stałek. Czy jakość zdjęć z 6d bedzie taka sama jak 5dm3 bo chyba nie warto kupować 5dm2 używki??
Canon 6D vs Canon 5D Mark III Which One to Buy - YouTube
Miałem podobny dylemat - przesiadka z 40D na coś "wyżej"
i zrobiłem tak:
- 40D został :-) mam swojego od nowości, a używki chodzą ok 1000 PLN. Body zostało jako drugie, mam na nim na stałe przypięte 70-200 , inne szkła APS-C zmieniły właściciela
- z nowych - kupiłem 6D + 24-105
wiele osób piszę że 5dIII jest lepszy od 6D, być może, trudno mi się z tym kłócić nie mając w ręce 5dIII
dla mnie 6D po przesiadce z 40D - jest fantastycznie. Jestem mega zadowolony. Pomimo że szkło nie jest demonem jasności, nadrabiam to ISO które jest dobre spokojnie do 25600
Chyba tak samo zrobię jak ty gdyż nie zarabiam na foto i wolę mieć dodatkowo fajne szkło niż samą puszkę, trochę martwi mnie guzikologia ale do wszystkiego można się przyzwyczaić z resztą nowe puchy mają podobną np 70D. Szkoda że nie ma ruchomego ekranu ale w jednym jak i drugim nie ma. AF w 40D centralny wystarczający więc jak jest podobnie to ok.
To iso 25600 to chyba tylko do netu sie nadaje??
Cytat:
Zamieszczone przez
Sebus86
To iso 25600 to chyba tylko do netu sie nadaje??
W mojej ocenie nie. Spokojnie możesz drukować ;)
Cytat:
Nigdy nie miałem w ręku aparatu ff bo było mi to zbędne, a ciężko zarobioną kasę chciałbym wydać na swoje hobby czy to takie dziwne że człowiek chce się rozwijać a nie wie w jakim kierunku zakupowym pójść.
Jeżeli jest to Twoje hobby od dłuższego czasu to sam powinieneś wiedzieć. Jak nie wiesz to potrzymaj kasę, aż tę wiedzę nabędziesz. Rada od serca. Kurcze nikt mi nigdy nie musiał podpowiadać co kupić.
Co fotografujesz, że wypstrykałeś 90k zdjęć? Stosunkowo dużo. :)